Divljevodaski kajak je kajak za brze (divlje) reke. Tipa Lim, Tara, Nisava, Struma (Bugarska), Vrbas (Bosna), Kolorado.... Kajak na divljim vodama je i olimpijki sport a i sve popularniji adrenalinski sport za sire mase.
Ja se vozim u ovakvom jednom samo malkice stariji model:
http://www.whitewatertube.com/Eskimo-Kendo_p_179.htmlPoceo sam da ga vozim na Dunavu samo kao nacin za sticanje kondicije sa brzu vodu ali na kraju mi se dopalo i ostadoh na Dunavu sa njim.
Lose strane u odnosu na mirnovodaski je da nema krme preko pedala vec se mora korigovati pravac veslima, kraci je i siri i tako vise "seta" levo desno pri veslanju, manje je podvozan od mirnovodaskog, nema mesta za nosenje vise od jednog ranca.
Dobre strane su da je jako lagan 17kg, da se vrlo cvrst (u kubicima se samo zaletim na plutajuce deblo koje preprecuje put i cimnem kada sam na njemu da ga predjem) a posto nema krmu nema sta da se zakaci, sediste je jako nisko i sedi se ispod vodene linije pa je izrazito stabilan, u kombinaciji sa njim je obavezna spric deka, posto je nisko u vodi i inace bi vas talasi punili, moze da se vesla po bilo kakvim talasima.
Kao i svako plovilo ima svoje prednosti i nedostatke...
Meni je odlican ali moj otac koji je bivsi takmicar u kajaku i kanuu ne bi seo u njega na Dunavu ni za zivu glavu, ali on ne ide u kubike da trazi ptice vec samo vesla a meni je za to ovaj kajak savrsen.