Kapetane, krstaš je svaki čamac ili brodić koji je namenski predodređen i opremljen za krastarenja, tj. za duži boravak na vodi.
Prema tome, krstaš može biti i jedrilica, i deplasmanac i gliser, jer to određuje trup i pogonski motor, a krstaša definišu unutrašnje vrednosti, prostor i oprema.
Krstaš je i Mishin Benetau i Mishin Linssen, i Duletov Nemo, ali i Petra. U krstaše se broje i svi poznati Espressovi brodići, uključujući i jedrilice koje je koristio. Na kraju i tvoj Che je bio krstaš ( bolje reći :uvreda za krstaše

)
Osnovna razlika se javlja u načinu na koji koristimo naša plovila
Ako ćeš da se ku*čiš sa gliserom, eee to će da te košta! Ali sa druge strane, kada imaš plovilo koje te za pola sata, za iste pare, odveze 20-30km dalje, zašto bi poželeo da se guraš sa 2.000 drugih na Međici?!
Kada želim da se izdivljam, širok mi Dunav, nikome ne smetam, sprašim 10-15 litara za pola sata, i to je to.
Ostatak vremena uglavnom plovim polako, i sam se iznenadim koliko mnogo, jer ipak plovim uglavnom samo vikendima.
Razlog leži u tome da mene i Marinu ne zanima roštiljanje na obližnjoj adi, sunčanje , plažarenje ili pecanje. Nemam pecaljku niti me zanima.
Ali zanima me šta je iza sledeće krivine! :-), a volim i kafane. Često trknemo do Slankamena na čorbu i ribu, a u povratku se spuštamo lagano, kupamo se iz čamca i izležavamo na njemu. Barem 2 puta godišnje napravimo neki duži izlet, barem 4-5 dana, ispratimo i poneko okupljanje forumaša itd. Belegiške ade su udaljene nekih 10km od našeg privezišta, tako da dnevno sprašimo barem 20-30km. Princip je uvek isti, uzvodno radi Evinrude, a nizvodno Hondica. Na osnovu potrošenog goriva i pređene kilometraže sam došao do toga da sam prošle godine plovio oko 180-200 sati.
Evo, zadnja o potrošnji: Nisam iznenađen vašom potrošnjom, kada smo tek kupili Hondu 2ks, probao sam je do Belegiša i nazad. Uzvodno smo se vukli uz obalu celih 4-5km/h, ploveći na pola gasa, a na momente, gde Dunav jače dere, brzina je znala da padne na 2km/h. Stigli smo na Belegiš za skoro 3 sata, a vratili smo se posle za sat i po.
Honda je za to vreme potrošila neverovatnih litru i po goriva, jedva nešto preko 300ml na sat!!!! To jeste nenadmašno mala potrošnja, ali je nepraktično i nebezbedno. Kada bih plovio stalno sa tim motorom, to bi značilo da sam osuđen da nikad ne odem dalje od Beograda ili od Titela, pošto je to udaljenost koja se može pokriti tom brzinom za 6-7 dana. To je maksimum vremena koje ja mogu odvojiti u komadu.
Taj motor koji može da posluži da se dovučemo do obale, u slučaju havarije na glavnom motoru, ili da se zezamo ovako, kada nam se plovi polako. I tu nam znači, jer stvarno uštedi mnogo goriva.