Mislim da kroz ovakve rasprave nikad niko neće doći do ultimativnog odgovora šta je najbolje.
To i ne treba da bude cilj, već da se predstave različite potrebe, načini upotrebe i "male tajne velikih majstora"!

Dovoljno je da se složimo da ima različitih pristupa i da nijedan nije pogrešan. Inače, zašto bi se proizvodilo toliko tipova čamaca, korita, i pogona?
Ja bih rado ukrcao društvo , što reče Oblak, ali dokle bi stigao?! Priznajem, Marina i ja koristimo naš čamac na sebičan način, ugađamo uglavnom samo sebi!

Završim posao u 17h, dok dođemo kući i nešto čalabrcnemo, već je 18h, na čamcu sam u 18.30h. Sa deplasmancem tu više nema smisla isplovljavati. Ovako, potrošimo do Belegiša 15 minuta, okupamo se, upalimo neku muziku, otvorimo pivce i nešto drugo i odmaramo!

Spuštamo se lagano, bez motora, a kad se smrkne, samo se priteramo na naš privez i to je to za radni dan. Ponekad samo kupimo nešto usput, pa ručamo na čamcu, u stvari, nema pravila, nekada brže, nekada sporije, ugađamo sami sebi najbolje što umemo!
Kad dođe vikend, već smo obišli sve što je u dometu popodnevne plovidbe, zato brzo projurimo kroz te poznate krajeve i njuškamo po malo daljim destinacijama. Opet nešto što deplasmanac ne može.
Godišnji odmor?! Spustiti se na Đerdap i vratiti se sa deplasmancem? Ako imate mesec dana slobodno, verujem da je pravo uživanje. I zavidim svima koji to mogu. Ja, međutim, mogu da odvojim 8-10 dana. Sa gliserom mi Đerdap uopšte nije daleko, a sa deplasmancem bi to bio nepotreban napor i daleko od uživanja. A ne izlazim na vodu da bih se mučio.
Pritom, imamo čamac koji lako možemo da izvadimo i spustimo u vodu, koji je zahvalan i lak za održavanje, bezbedan i dovoljno komforan da zadovolji naše prohteve. Da li nam treba veći? Naravno! Da li sam spreman da žrtvujem brzinu i bezbednost radi toga?! Nisam!
Finansije su ograničenje, i poprilično sam siguran da je ovo što imamo optimalan izbor za te pare.
U svakom slučaju, listajući oglase, nisam naletio na nijedan čamac bilo koje vrste koji košta slično, pa čak i malo više, a da nudi više i bolje od našeg.