Autor Tema: Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO  (Pročitano 46832 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO
« Odgovor #135 poslato: 03, 04, 2012, 17:14:53 posle podne »
ne ulazim u pricu plutajucih kocki ... vec o pravim deplasmancima ... a ako idemo na pricu agregat/elektro gde je crta izplativosti ? duzina trupa ? tonaza? vidis to je sasvim zanimjiva tema sad cu da je otvorim valjda ce neko znati ...

Van mreže espresso

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
  • BG-509C
« Odgovor #136 poslato: 03, 04, 2012, 17:28:03 posle podne »
ne ulazim u pricu plutajucih kocki ... vec o pravim deplasmancima ... a ako idemo na pricu agregat/elektro gde je crta izplativosti ? duzina trupa ? tonaza? vidis to je sasvim zanimjiva tema sad cu da je otvorim valjda ce neko znati ...
slusao sam dosta i citao o tome na kursu za zapovednika jahte do 100BT. ima jedno pitanje iz te oblasti na samom ispitu.
veoma slozena oblast i jednostavno nije za poredjenje.
Ne idite utabanim putem. Umesto toga krenite tamo gde puta nema i ostavite trag.

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #137 poslato: 04, 04, 2012, 11:02:27 pre podne »
Dule ti deplasmaci stigose gde god ima iole vode!
A gliseri iako manje trose retko mogu de se vide izvan trougla male vode-lido-medjica...(cast retkim izuzecima)
Trebalo bi im vec objasniti da Bermudski trougao nije u srbiji ...
Ja nevidim nista interesantno u tome da se sjurim do Golupca za 4sata i onda tamo blejim deset dana...
Ako mi je vec do toga odem kolima za 90min za razliku u gorivu se smestim u hotel i blejim sa terase....

Van mreže Pingvin44

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #138 poslato: 04, 04, 2012, 12:31:42 posle podne »
Kako se samo ne umorite...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #139 poslato: 04, 04, 2012, 13:43:30 posle podne »

u dve i po teme se vodi slicna raspraca pa sada vidi ....

Van mreže Pingvin44

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #140 poslato: 04, 04, 2012, 13:48:00 posle podne »
Srbin ti je čudo. Bio nautičar ili ne.
Ček da vidim ja šta je to kod komšije u dvorištu i da ga priupitam ja odakle to njemu.
I kako on to ima a ja nemam...

Van mreže SALE NB

« Odgovor #141 poslato: 04, 04, 2012, 13:59:17 posle podne »
Barem se rasprava vodi o temama dostojnim jednog nautičkog foruma, a ne o kobasicama, Stanku  i utabanavanju nekog nedužnog ostrva! ha ha ha
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže oblak

• Administrator
  • Talasožder Mali
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Marina: Stenka, Beograd
  • Veličina: 25 ft
« Odgovor #142 poslato: 04, 04, 2012, 14:31:03 posle podne »

Samo sto je tema prerasla u "cija cuna veca"? Ili, "brijem okolo da mi izgleda veca".....
Kao da svi koriste camce po predjenom km... Meni eto vaznije da mi na brod stane ekipa i da se dobro i sto duze zezamo...nocu, danju...blizu, daleko...puca mi za brzinske rekorde po kilometru....koga to uopshte cheshe...??? Verujem da je sam boravak na vodi neprocenjiv pa bilo da je na "malim vodama" ili u p.m.... ako zelite adrenalin probajte motore, recimo od BG do NS...shvaticete sta je brzina i uzbudjenje...
Zvoni, kucanje ne radi!

Van mreže Pingvin44

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #143 poslato: 04, 04, 2012, 15:05:28 posle podne »
Vala ako je ikome jasno posle svih ovde rasprava kakav camac njemu treba...
Jebe bas ovo sto oblak rece. Svaka se rasprava svede na cija cuna veca i ko ce kome da ga zatera...
Rasprava i nije rasprava ako je ubedjivanje. Ili mozda jeste?
I ja mogu da budem visok a Bogme i nizak. Sve zavisi odakle me se gleda.

Izvinite sto se mesam, citam sve sto se ovde pise pa i primecujem. I to je valjda normalno. Ili nije?

Van mreže Pingvin44

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #144 poslato: 04, 04, 2012, 15:13:57 posle podne »
Slazem se da ova tema mnogima ne odgovara. A to su oni koji camac imaju samo da bi mogli da brckaju noge dok piju pivo ili prave rostilj. Ali ima mnogo onih koji i da zaplove malo dalje od Beograda i da osete pravi zivot na vodi. Evo ti kapetana kao primer. Krenuo sa krsem ali je i prejedrio Jadran vise puta, sada uci jedrenje pa ce, verovatno, kupiti i vecu jedrilicu i otisnuti se negde daleko.
To je za mene nauticar. Uci i sprema se. Plovi ... bez straha je krenuo i na put od 300 km Dunavom. Mnogm kriticarima ce camci satrunuti a da ne vide ni Smederevo.
Izvini Dule a ko si ti da bilo koga zbog bilo cega osudjujes?
Ne mislis li da si i ti nekome nenormalan?
Ima ljudi koji vole da lete zmajevima pa sleti nezgodno i sjebe kicmu. Al on covek zna sta je hteo i to je i radio. Jel su i to nenormalni ljudi ili?
Moje je da li cu da koristim camac samo radi privodjenja. Moze mi se, te su mi godine :)
Ili cu da ga izbacim na obalu, izvrnem naopacke i koristim kao zaklon od kise. I to je moja sloboda i moje pravo.
Ne osudjujem ja tebe sto si vadio jedan motor, stavljao drugi, pa izvadio drugi pa stavio treci pa sad hoces i taj da izvadis i stavis cetvrti. Tvoja sloboda tvoj izbor. Meni je licno i zanimljivo da to sve gledam. U zivotu MENI ne bi palo na pamet to da radim. Ali ako je nekome camac nacin da brcne noge u vodi, predje do Lida i ispece mesinu, odvali se ko bulja od piva, tako pijan ostane na klupama da prespava pa ga ujutru probude dzukci tako sto mu lizu masne i slane prste od sad vec jucerasnjeg rostilja, pa ko smo ti ili ja da mu kazemo da li tako treba ili ne? Nazivao on sebe nauticarem ili ne. Na kraju krajeva i to kako ce on sebe nazivati je opet njegovo pravo.
I na kraju krajeva, koji je razlog da nekome tamo neka tema na tamo nekom forumu ne odgovara?
Koga za to boli uvo?
Ja se licno javljam po ovim temama uglavnom iziritiran nacinom komunikacije medju ljudima.
Bezobrazluk, vredjanje i slicno me i na ulici iznervira i kada imam pametnija posla.
A kamoli kad sedim u toplom za laptopom. No sreca pa ja nisam administrator....

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #145 poslato: 04, 04, 2012, 15:28:54 posle podne »
Niko nikog ne tera ni na šta, niti meri čiji je veći.
Diskutujemo i polemišemo, nemamo pametnija posla.

Ja sam pre 5 godina prelomio, postao penzioner bez penzije.
Imam nešto crkavice i to mi je za zivota.  stri
Da radim i grbačim, možda bih mogao sebi da priuštm neki od plovila više srednje klase i to novo.
I te kako mi je i u trenutnim uslovima bitno da imam neku svoju ekonomiju.

Ako .. ako me ubede da opet počenem da radim, plus još neke sitnice.
Možda ipak i dodjem do nekog lepog i NOVOG brodića klase 9-10m.

No, ipak će još dosta vode Dunavom da proteče do tada.  25648

Ali teme su interesantne... do jako intersantne..  ha ha ha ha ha

Van mreže SALE NB

« Odgovor #146 poslato: 04, 04, 2012, 16:18:14 posle podne »
Mislim da kroz ovakve rasprave nikad niko neće doći do ultimativnog odgovora šta je najbolje.
To i ne treba da bude cilj, već da se predstave različite potrebe, načini upotrebe i "male tajne velikih majstora"!  jh

Dovoljno je da se složimo da ima različitih pristupa i da nijedan nije pogrešan. Inače, zašto bi se proizvodilo toliko tipova čamaca, korita, i pogona?

Ja bih rado ukrcao društvo , što reče Oblak, ali dokle bi stigao?! Priznajem, Marina i ja koristimo naš čamac na sebičan način, ugađamo uglavnom samo sebi! sajkaca
Završim posao u 17h, dok dođemo kući i nešto čalabrcnemo, već je 18h, na čamcu sam u 18.30h. Sa deplasmancem tu više nema smisla isplovljavati. Ovako, potrošimo do Belegiša 15 minuta, okupamo se, upalimo neku muziku, otvorimo pivce i nešto drugo i odmaramo!  thumbup
Spuštamo se lagano, bez motora, a kad se smrkne, samo se priteramo na naš privez i to je to za radni dan. Ponekad samo kupimo nešto usput, pa ručamo na čamcu, u stvari, nema pravila, nekada brže, nekada sporije, ugađamo sami sebi najbolje što umemo!
Kad dođe vikend, već smo obišli sve što je u dometu popodnevne plovidbe, zato brzo projurimo kroz te poznate krajeve i njuškamo po malo daljim destinacijama. Opet nešto što deplasmanac ne može.
Godišnji odmor?! Spustiti se na Đerdap i vratiti se sa deplasmancem? Ako imate mesec dana slobodno, verujem da je pravo uživanje. I zavidim svima koji to mogu. Ja, međutim, mogu da odvojim 8-10 dana. Sa gliserom mi Đerdap uopšte nije daleko, a sa deplasmancem bi to bio nepotreban napor i daleko od uživanja. A ne izlazim na vodu da bih se mučio.

Pritom, imamo čamac koji lako možemo da izvadimo i spustimo u vodu, koji je zahvalan i lak za održavanje, bezbedan i dovoljno komforan da zadovolji naše prohteve. Da li nam treba veći? Naravno! Da li sam spreman da žrtvujem brzinu i bezbednost radi toga?! Nisam!
Finansije su ograničenje, i poprilično sam siguran da je ovo što imamo optimalan izbor za te pare.
U svakom slučaju, listajući oglase, nisam naletio na nijedan čamac bilo koje vrste koji košta slično, pa čak i malo više, a da nudi više i bolje od našeg.

Van mreže oblak

• Administrator
  • Talasožder Mali
« Odgovor #147 poslato: 04, 04, 2012, 16:31:57 posle podne »
Eto sushtine iz Saletovog posta.....ko kako voli... Utvrdili smo da gliseri trose u proseki 1L po km, Dule , Expreso , Sale i ostali su to argumentovali, nacrtali, ubedili itd. Ja im verujem, ustvari mislim da im svi veruju. Ko je kakav nauticar necu da komentarisem, Dule kad raspali zvaku o Djerdapu, Triglavu , Himalajima i Poreckoj reci kao da je malopre stigao sa Diskaveri-ja....i neka je...ja na to gledam kao na trudnu Jelenu Karleusu koja mi nudi plazmu keks a ja nejedem slatko.... Ta prica, da ce nekog ubediti da kupi gliser a hteo metalnu kantu, stoji koliko i da na zeni nisu vazne sise. To je nebo i zemlja, nema veze sa nautikom vec sa filozofijom zivota. Uostalom ko zeli gliser ode , sipa, proba, eto kod Lia Nautike moze da proba ceo dan po Belegishu... Ustvari, sta i ja vishe serem...
Zvoni, kucanje ne radi!

Van mreže SALE NB

« Odgovor #148 poslato: 04, 04, 2012, 17:06:33 posle podne »
Pa dobro, ispade da je Terca takođe prilično dobro projektovano korito, barem tako tvrde! jh
Iako postižu pristojne brzine, nekako ipak sumnjam da je 10ks dovoljno da se izbore sa većim talasima i jačim vetrom, ali to je moja pretpostavka.
U svakom slučaju, mislim da je u zbiru svih limenih kabinaša, više onih korita sa salvete, koja potvrđuju moju tezu, nego onih dobro projektovanih.

Izvinite što sam vas naveo da se izvinjavate!  114 stri

Van mreže oblak

• Administrator
  • Talasožder Mali
« Odgovor #149 poslato: 04, 04, 2012, 17:07:12 posle podne »
Di sam ja destruktivan, ujedinjen sam kao ujedinjeni regioni na kvadrat... Iskustva? Ma ja sam nautichki nevin :-) Nego, kad se cela rasprava  svela na "brzinu", red bi bio da se onda tema prosiri i na deplasmance i povecanje njihove brzine. Eto meni je iz amerike stigla "sail drive" propela( ono o cemu smo pricali na "mojoj" temi) pa cu da je testiram uskoro na Dunavu. Sa postojecom sam oborio rekord od 15km/h sa des` konja, od ove cetvorokrake propele ocekujem bar jos koji km gore.
Zvoni, kucanje ne radi!