Gliser ima optimalnu potrošnju pri najmanjoj mogućoj brzini na kojoj održava stabilan režim glisiranja, a da motor radi na obrtajima gde ima povoljan obrtni momenat.
Prevedeno na naški: Izglisiraš, sačekaš da se čamac izravna na vodi ( da se pramac spusti i bude prividno paralelan sa krmom), tada vratiš gas u položaj koji ti je dovoljan da održavaš tu brzinu, podesiš trim, i to je to.
Podrazumeva da je čamac opremljen dovoljno jakim motorom, i da je težina odnosno putnici u čamcu pravilno raspoređeni.
Drugi režim u kojem imaš povoljnu potrošnju je deplasmanska plovidba do brzine korita. U tom režimu motor radi na leru ili malo iznad, a brzine se kreću između 7 i 12km/h, ovisno o dužini, težini i obliku korita.
Primer mog Elana 495 sa dvotaktnim Evinrudeom 50ks u plovidbi Dunavom nizvodno:
Potrošnja pri 9km/h, 1100 o/min....... 4l/sat
Potrošnja pri 45km/h, 4500 o/min.......15l/sat
Za 127km od Lida do Golupca , ako glisiram, mi treba 2,8 sati i 42 litra goriva.
Ako plovim polako, treba mi 14 sati i 56 litara goriva.
Naravno, u praksi, kada želim da plovim polako, ja ugasim Evinrude, upalim pomoćni motor Honda 2ks, i pri istoj brzini od 9km/h trošim cca 0,5l/sat. Tako bi mi do Golupca trebalo cca 8-9 lit/goriva. Ali ja ne mogu da taljigam 14-15 sati do dole, to možda može da se izdrži na velikom brodiću, ali na manjem čamcu - ubistvo!