Ne osporavam ovo...
I ja mogu da stavim teretnu yamahu 9.9 hp da trosim 3litre na sat i da imam brzinu od 8 km na sat. I da tvrdim kako gliser moze da trosi 3 litre na sat.
Ali mogu i da ostavim ove motore, i da vozim 10 km na sat uzvodno jednim motorom na 1100 obrtaja kada ce motor trositi oko 4-5 l na sat a u rezevrni imati jos 400 hp.
NIkog ja ne ubedjujem, samo iznosim svoja iskustva.
I ostajem pri tvrdnji da ekonomcna voznja nije imati manji motor vec adekvatan motor u odnosu na tezinu plovila i njegovu duzinu.
Dmb je za pasare i dalmatinke, za camce do 1 tone. Sve preko toga meni je samo mucenje motra i posade. Kako je opasan mali motor letos smo imali prilike da naucimo iz iskustva jednog forumasa koji nije mogao da se odupre snazi vetra i zavrsio je nasukan. To isto i ti rizikujes. Ne bih voleo da se nadjes (a moze ti se desiti) u situaciji kada ces se setiti ovih reci.
Odlično, sad imamo konsenzus: moguće je značajno smanjiti ukupnu potrošnju goriva odabirom režima plovidbe, vrste i snage motora.
Teško mi je da diskutujem sa vama ukoliko se ne koncentišete na temu i ono što sam zaista pisao, nema potrebe da pretpostavljate moje stavove.
Pa evo da iskopiram rečenicu koju si sam citirao (koliko god da to blesavo zvuči) :
"Ja rado odgovaram na sva pitanja ali mi nije namera da tebi promovišem moj način plovidbe. Ne dajem stav o tome da li snaga motora optimalna ili ne, šta je komfor i šta je stil. U ovoj temi raspravljamo o tome da li je moguće značajno smanjiti ukupnu potrošnju goriva odabirom režima plovidbe, vrste i snage motora."
I evo da ti pomognem:
Da li plovim pod punim opterećenjem motora: ne.
Da li je to mučenje za mene i posadu: ne.
Da li smatram da je ta snaga optimalna: ne.
Koliko smatram da je optimano: 20ks, 3k obrtaja, 3 cilindra.
Da li bih to mogao da promenim: da.
Da li ću to učiniti: ne.
Zašto: prevelik zahvat koji neće značajno promeniti način uživanja.
Da li mogu već danas da zašrafim vanbrodski motor od 25 ili 50 ks na čamac: da.
Da li ću to uraditi: ne.
Zašto: nema potrebe, ne utiče na način na koji uživam.
Da li imam i pomoćni motor: da.
...
onda brdo pitanja
...
Da li sam svestan da postoje rizici na Dunavu: da.
Da lisam pročitao priču Broker975x: da.
Da li smatram da je kriv mali motor: ne, motor nema svest.
Šta smatram da je bio uzrok: loša procena.
Da li postoji rizik da ja načinim lošu procenu sa malim motorom: da.
Da li postoji rizik da ti načiniš lošu procenu sa velikim motorom: da.
Da li verujem da ti rado glisiraš po oluji po Đerdapu: ne.
Da li verujem da se skloniš na vreme: da.
...
Da li mi se dešavalo da donosim loše i opasne odluke: da.
Da li sam pažljiviji posle toga: da.
Da li smatram da postoje nepotopivi čamci: ne.
Bez obzira na sva ova pitanja i odgovore:
moguće je značajno smanjiti ukupnu potrošnju goriva odabirom režima plovidbe, vrste i snage motora.