Zeko dali si plovio camcem kao terca. Garant nisi. Al si zato nacitan za glisere.I ja sam imao glisere. Sad ko terca
UZIVAM ne tresem se ko lijander jedan sam gliser razbijo o panj. A o sigurnosti takve ladje pozivam te na megdan
u ram kad zabele ovce po Dunavu .Pa cemo da vidimo ko ce kuci peske.I da znas ja nemam pomocni motor i ne treba mi.
A da odaberemo mi jednu lepu salauku pa da krenemo od Rama do Golupca i da vidimo ko ce stici a ko nece u toku dana? 
Nedostatak ovog foruma je sto nema vise ljudi kao esspreso. Ljudi koji imaju veliko iskustvo na gliserima. Svi su kao nesto vozili glisere a stvarno su njima presli jako malo. Tesko je uporedjivati kada imamo razlicite pozicije sa kojih gledamo. Vecina ima tabans i vecina je zadovoljna.
Ali ako pitate esspresa, mene, Saleta ili sve one (a na stotine ih je) da li bi menjali svoj gliser za deplasmanac ili tabanas odgovor bi bio NE.
A da pitate vlasnike tabanasa da li bi menjali svoj camac za fabricki poludeplasmanac ili gliser odgovor bi bio DA.
Naravno, to niko nece da prizna pa ocekujem burnu reakciju 
nemam ja preveliko iskustvo ni na gliserima, ni na deplasmancima, ni na jedrilicama...
ali imam dosta milja predjenih i na jednima i na drugima i na trecima. na rekama i na moru.
gliser je moj prvi izbor za reku da bih sto kvalitetnije iskoristio slobodno vreme koje imam posle posla i vikendima. tada najcesce provodim vreme na reci.
za tih 30 dana godisnje sto provedemo ploveci po moru, jedrilca bi bila moj prvi izbor.
jedrim od kad znam za sebe, ali ni na deplasmancu prosle godine nismo uzivali nista manje. otkrio sam nege druge drazi plovidbe...
nema dana da ne razmisljam o zameni plovila. to je moja droga. pratim sve sto se desava na trzistu plovila. obilazim sajmove. kupujem i citam casopise. kalkulisem... uvek fali taj metar duzine, jos par kvadrata vise na glavnom jedru, mozda bi bolje isao sa dva dizela od po 260 konja... moja masta moze svasta :)
covek je otvorio ovu temu i potrazio par saveta kako da sto ekonomicnije koristi svoje novo plovilo.
nazalost, taj savet mu niko od nas ne moze dati iz prostog razloga sto se ne poznajemo dovoljno. nemamo iste kriterijume i odnos prema novcu, slobodnom vremenu, vrsti uzivanja i nacinu komunikacije. ovi silni postovi i prepucavanja su dokaz za to!
ono sto mozemo je da mu prenesemo svoja iskustva koja smo stekli ploveci manje ili vise...
po ko zna koji put to se pretvorilo u besomucno izvodjenje dokaza na bazi izvedenih eksperimenata u nekontrolisanim uslovima...
nautika je ozbiljan hobi koji puno kosta i mislim da je torsak goriva najmanji u celoj prici ako se ispravno sagleda cela slika i ako se pravilno izabere plovilo.