@sale nb
pajsovanje ili kako se vec kaze je po meni nesto sto koristi 90% deplasmanaca, ja ne znam kada si video da iko u deplasmancu ide sredinom matice uzvodno... ja sam tako dosao iako nisam znao put od Donjeg Milanovca do Beograda... malo li je ?
sto se tice havarija, niko me nece ubediti da uzvodnim pajsovanjem pri brzini od 7 km moze da nastane veca ili jednaka havarija kao kada neko ide 40 50 km na sat ... sta ce ovaj sa 7km da uradi ? eventualno da zezne elisu ili iskrivi ogradu ... a ovaj sa 40 km na sat ima velike sanse da izgine... naravno postoje izuzeci ...
naravno da svi pajsuju, pogotovo oni koji imaju preslabe motore, neki ni ne mogu uzvodno drugačije. Ipak, razlikuje se pajsovanje na terenu gde poznaš svaki kamen ili kad si na nepoznatom terenu. U svakom slučaju, kad se pajsuje na nepoznatom terenu, onda od te "opuštene vožnje" koji se reklamira nema ništa! Zverate za čapljama i galebovima da otkrijete plićak ili naper na vreme. Nemoj da tražim onu temu o tvom pajsovanju od Đerdapa do Beograda!
Gliser za to vreme krstari i koristi celu širinu reke, i uživa u opuštenoj plovidbi.
Nikad me nisi čuo, a ni Duleta da ozbiljno kritikuje neki Narval, Mishin Linssen, ili Aku, Magdalenu, ili bilo koji drugi pristojni deplasmanac.
Pa i za ove pravljene lađe kažemo samo ono što je stvarno očigledno, i nikad niko od vas nije opovrgao ili dokazao suprotno.
Samo dosta više tih bajki! Kad tako malo troše i tako dobro plove, što se kačite na barže ili plovite u sastavima kad idete uzvodno?!
Tih Samardžinih tamo-amo, a koliko je to u kilometrima? 40 dana na vodi?! Znam i kako to izgleda: 2 sata plovidbe do Malih voda, ili 1-2 dana do Belegiša ili Titela, zatim vezanje u obalu, pa 2-3-4 nedelje pecanja, pa opet dan-dva plovidbe nazad. To se valjda broji kao 40 dana, ja samo kao 4. Tako gledano , tih 100 litara i nije tako malo. Pritom, nakon 2 sata plovidbe Samardža je gluv narednih pola dana, toliko mu je tih motor!
Čini mi se da neki prosto ne možete da podnesu činjenicu da je neko spreman i u mogućnosti da potroši tonu ili dve goriva za sezonu, već odmah sve to mora da se pljune i pogazi.
A opet, moj čamac vredi mnogo manje od većine tih limenjaka, pa onda valjda smeta što ja neću da se patim po plićacima i što pravim drugačiji izbor?! Što ću dati zadnji dinar za kantu goriva umesto za 2-3 metra lima?! Da vas ne žickam možda pare da sipam gorivo?! Jbg. nije to u redu. Nema to veze sa tipom plovila, već sa tipom ljudi.