Anketa

Može li "normalan" mali čamac sa motorom od 5ks da glisira?

Da
18 (52.9%)
Ne
16 (47.1%)

Ukupno glasova: 31

Anketa završena: 29, 08, 2012, 14:31:08 posle podne

Autor Tema: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?  (Pročitano 52343 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže SALE NB

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Odg: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
« Odgovor #120 poslato: 27, 09, 2011, 23:06:00 posle podne »
Stvar je jednostavna, glisiranje je način kretanja čamaca po vodi. Većina čamaca može da glisira, u stvari svi osim izrazitih deplasmanaca.
Neki čamci su posebno prilagođeni tom načinu kretanja i zato se nazivaju gliserima.

To je to. Nema više.
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže SALE NB

« Odgovor #121 poslato: 27, 09, 2011, 23:07:08 posle podne »
Ovde se provlačila još jedna teška neistina.
Da je tabanaš brži od glisera.

Koliko god tebi bilo teško da to prihvatiš, to je jednostavno istina!
Latin je vlasnik jednog Commandera sa Hondom 45ks, i postiže sa tim motorom 60km/h, a Zoki kacintata sa Predatorom (glisersko korito) i istim motorom ide skoro 10km/h sporije.
Kao parametar za upoređivanje može da posluži moje Elan, koji je za malo brži od Zokijevog Predatora, a iz sopstvenih merenja znam da ne postižem više od 54Km/h, i to sa vetrom u leđa!

E ovo nije pošteno i nisam to očekivao.
Pa ti si skroz iskrivio istinu. Što nisi citirao ceo post. Tamo lepo piše da bi gliserko korito istih dimenzija kao i šiklja bilo brže od šiklje. A ne tako kako si ti predstavio.

Commander i Predator su približno iste veličine. Ne vidim gde je problem?

Van mreže SALE NB

« Odgovor #122 poslato: 27, 09, 2011, 23:26:05 posle podne »
Ne vredi da upisuješ moju osnovnu školu, eno je u ruševinama! :)
Srušili je protivnici glisiranja u šikljama! :lol:

Pa šta je tu čudno, pa evo, taj Mossijev čamac glisira i sa 2ks, sa 5ks se pretvara u avion, a odmah zatim i u podmornicu! Načuo sam da traže taj čamac za snimanje sledećeg Bond-filma!!! :taunt: :lol:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #123 poslato: 27, 09, 2011, 23:35:08 posle podne »
Angažovaćemo stručnjake iz CERN-a, oni otkrivaju "toplu vodu" sa 80 godina zakašnjenja! :taunt:
Ipak smo mi male bebe za njih! :smile:

Van mreže busa2

• Kapitalac Dunavski
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
« Odgovor #124 poslato: 27, 09, 2011, 23:38:16 posle podne »
da niste vas dvojica otkrili ove cestice koje se krecu brze od svetlosti  :dance:  :taunt:
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #125 poslato: 27, 09, 2011, 23:48:20 posle podne »
vidi se ko cita kurir :)

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #126 poslato: 27, 09, 2011, 23:57:49 posle podne »
 :lol:

Ma dobro bre ljudi, ocigledno je da je rasprava i pored katastrofe na testu besmislena.
Skrenite bar paznju ljudima da vrlo lako mogu da nagrabuse ako glisiraju sikljama, lete sa carsafima na ledjima ili skacu sa kisobranom umesto padobrana.

Ova tema je jako opasna za ljude bez znanja i iskustva i navesce nekog da ponovi ovu budalastinu. Zar neko treba da pogine jer ce citajuci na ovom forumu misliti da je u prelaznom rezimu ka glisiranju i da zato pramac skace ko jarac. Siklja ne moze da predje u stabilan rezim (glisiranje). Cisto da se ogradim ako neko ipak pokusa nesto slicno:

REZIM PLOVIDBE RAVNOG KORITA KADA PRAMAC IZADJE IZ VODE JE ORANJE (PLOWING). MAKSIMALNA BRZINA JE OGRANICENA FAKTOROM STABILNOSTI, POVECANJE BRZINE SMANJUJE STABILNOST. KADA SE PREDJE KRITICNA BRZINA PRAMAC SKACE KO JARAC I SAMO JE PITANJE DA LI CE NEKO ISPASTI IZ CAMCA ILI CE NALET NA NEKI TALAS PREVRNUTI CAMAC. OVO NIJE ZEZANJE, IGRANJE U GRANICNOM NESTABILNOM REZIMU MOZE DA VAS KOSTA GLAVE.

"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže SALE NB

« Odgovor #127 poslato: 28, 09, 2011, 00:10:20 pre podne »
Ej, Barba, nemoj da ložiš narod tim glupostima.
Da bi jednog Dunasa, Tajmena ili Commandera doveo u tako kritičnu situaciju, morao bi da ih opremiš sa barem 200 ks! Uostalom ,svi ti čamci imaju uzdužne peskare, koje ih stabilizuju.
A onda, ako staviš 200ks na glisersko korito teško 200-250kg, imaš takođe veoma dobre šanse za skraćen životni vek!

Uzgred, to što vičeš i farbaš slova u crveno, neće tvoje tvrdnje učiniti istinom!
Iako se generalno slažem sa tvojim pozivom na oprez. Što se ostatka tiče, pročitaj moje ranije postove, da se ne ponavljam!

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #128 poslato: 28, 09, 2011, 00:23:23 pre podne »
Alo bre covece da li si ti svestan sta si uradio. Potopio si camac. Pa ti tvrdis da si ti super nauticar, trebalo bi da shvatis sta to znaci.O cemu mi pricamo.

Ovo ti je drugi gaf za koji ja znam, kojim si direktno nasim clanovima netacnim informacijama izbio  pare iz dzepa. Izvoli sada pa kupi coveku motor, kad si toliki laf. To je bila tvoja teorija koju si zastupao i pokusao da se dokazes. Prihvati malo odgovornosti. Ovo je nauticki forum i trebalo bi da bude edukativnog karaktera, a ne lozackog.

Tako si pricao i za put do Djerdapa da je opustena plovidba, laganica. Neko ce da ozbiljno nadrlja, a ti ces opet da se vadis na kojekakve izgovore tipa nisam tako mislio i sl. Razmisli da neko moze da plati glavom verujuci da si stvarno pun iskustva i znanja. Ili to tebi nije bitno ?

"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže SALE NB

« Odgovor #129 poslato: 28, 09, 2011, 08:22:24 pre podne »
Alo bre covece da li si ti svestan sta si uradio. Potopio si camac. Pa ti tvrdis da si ti super nauticar, trebalo bi da shvatis sta to znaci.O cemu mi pricamo.

Ovo ti je drugi gaf za koji ja znam, kojim si direktno nasim clanovima netacnim informacijama izbio  pare iz dzepa. Izvoli sada pa kupi coveku motor, kad si toliki laf. To je bila tvoja teorija koju si zastupao i pokusao da se dokazes. Prihvati malo odgovornosti. Ovo je nauticki forum i trebalo bi da bude edukativnog karaktera, a ne lozackog.

Tako si pricao i za put do Djerdapa da je opustena plovidba, laganica. Neko ce da ozbiljno nadrlja, a ti ces opet da se vadis na kojekakve izgovore tipa nisam tako mislio i sl. Razmisli da neko moze da plati glavom verujuci da si stvarno pun iskustva i znanja. Ili to tebi nije bitno ?

Barba, molim te da svoje tvrdnje ODMAH potkrepiš citatima! Ako ih ne nađeš, očekujem da povučeš napisano.

Pošto je ovo nisko i kvarno vrdanje samo dokaz tvojih skromnih ljudskih kvaliteta, nemam tome mnogo šta da dodam ili odgovorim.
Jedino što te mogu zamoliti je da probaš da prihvatiš da nisi u pravu kao neki normalan čovek.

Ovde bih zbog tvojih jadnih izmišljotina podsetio sve na naslov ove teme.

Pitanje glasi da li mali i lagani čamac može da glisira sa malim motorom od 5ks!
Drugo pitanje koje se razvilo iz rasprave je da li korita sa ravnim dnom, tabanaši ili šiklje mogu da glisiraju.

Odgovor na to pitanje će dobiti svako ko stane na obalu Dunava i posmatra čamce 15-tak minuta!Tabanaši koji glisiraju su svakodnevna slika.

NIJE pitanje, da li i koliko su tabanaši bezbedni - ako mene pitate - nisu, pogotovo oni iz kućne radinosti, ali to nije novost za svakog ko prati što sam pisao po forumu.

Barba, sva ova naša teoretisanja o tipovima korita su razbibriga i budalaština, svi smo valjda odrasli ljudi ( barem po LK), misliš da će neko da ti čestita što si pronašao englesku reč za oranje! Dugo ti je trebalo. Što mene nisi pitao, rekao bih ti odmah.

Što se plovidbe do Đerdapa tiče, plovidba jeste i treba da bude laganica. Zato i plovimo, da se opustimo i uživamo. Ljudi  to uglavnom rade za vreme godišnjih odmora, i to definitivno ne spada u ekstremne sportove! Nije nikakav bauk!

Ali šta bi ti slučajno mogao da znaš o tome- pa ti NE PLOVIŠ!

Ja plovim koliko stignem i koliko mi moje finansije dozvoljavaju. Da li sam nautičar ili nisam- ne znam, da li sam iskusan ili ne- ni to ne znam. Ali plovim i učim skoro svaki dan! Svoje iskustvo, koliko god da je veliko ili malo, rado delim sa ostalima na ovom forumu.
Forum služi za razmenu mišljenja.  Svako probere za sebe ono što smatra da je ispravno!

Ah, da. Ako imaš još koju bljuvotinu koju želiš da napišeš, napiši je, pa da završimo ovu temu.

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #130 poslato: 28, 09, 2011, 08:37:08 pre podne »
Ajd da neko pametan zakljuca ovu temu dok se jos ova dvojica nisu poklali :aikido:

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #131 poslato: 28, 09, 2011, 08:53:11 pre podne »
I da je zakljucam ocas bi otvorili novu temu!!!

Kao i uvek niko nije u pravu i svi su u pravu!!!Kao i uvek svaka nasa rasprava (pri tome ne mislim samo na forum ) ode u PM ili u svadju!!Taki smo kaki smo , nikakvi!! :suicide:

Znam da kada nesto radis prvi put da to radis lagano , korak po korak .

Ovaj camac fabricke izrade , duzine 2,95 sa motorom od 15 ks ide mnogo brzo , e sad dali glisira..............zavisi ko sta smatra glisiranjem.
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #132 poslato: 28, 09, 2011, 09:28:14 pre podne »
a i ne gine se bas tako lako !
sad ispade kad sednes u siklju i krenes na pecanje stavio si glavu u torbu?
ja licno mislim da je opasnije na zemunskoj pijaci.(da ne spominjem paradu ponosa)..
znaci kome se glisira nek glisira ako nece nek ide samnom na pecanje  :drinks:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #133 poslato: 28, 09, 2011, 10:22:55 pre podne »
znaci kome se glisira nek glisira ako nece nek ide samnom na pecanje  :drinks:

za weekend dogovoreno samo nemoj opet neke tvoje fore te nemozes ovako te ne mozes onako ...

@ sale
ajd procitaj svoje postove od pocetka ove teme...

ujedno prestanite da se svadjate dok neko ne da definiciu glisiranja

Van mreže busa2

• Kapitalac Dunavski
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
« Odgovor #134 poslato: 28, 09, 2011, 19:52:04 posle podne »
:lol:

Ma dobro bre ljudi, ocigledno je da je rasprava i pored katastrofe na testu besmislena.
Skrenite bar paznju ljudima da vrlo lako mogu da nagrabuse ako glisiraju sikljama, lete sa carsafima na ledjima ili skacu sa kisobranom umesto padobrana.

Ova tema je jako opasna za ljude bez znanja i iskustva i navesce nekog da ponovi ovu budalastinu. Zar neko treba da pogine jer ce citajuci na ovom forumu misliti da je u prelaznom rezimu ka glisiranju i da zato pramac skace ko jarac. Siklja ne moze da predje u stabilan rezim (glisiranje). Cisto da se ogradim ako neko ipak pokusa nesto slicno:

REZIM PLOVIDBE RAVNOG KORITA KADA PRAMAC IZADJE IZ VODE JE ORANJE (PLOWING). MAKSIMALNA BRZINA JE OGRANICENA FAKTOROM STABILNOSTI, POVECANJE BRZINE SMANJUJE STABILNOST. KADA SE PREDJE KRITICNA BRZINA PRAMAC SKACE KO JARAC I SAMO JE PITANJE DA LI CE NEKO ISPASTI IZ CAMCA ILI CE NALET NA NEKI TALAS PREVRNUTI CAMAC. OVO NIJE ZEZANJE, IGRANJE U GRANICNOM NESTABILNOM REZIMU MOZE DA VAS KOSTA GLAVE.

E barba sa ovim postom ga bas usra brate .
Ludi Penčić sa moje marine ima na dunasu  evinrude e-tec 25 ks i 2 godine svaki dan predje 30-40 km puta( varalicar je ),divlja 110 % i nikad nisam imao utisak dok sam ga gledao da on NEGLISIRA ili da je slucajno u nekoj OPASNOJ SITUACIJI  a pravio je strasne manevre cak kada sam se i sam 2 puta provozao nisam imao sliku nesigurnosti ali necu da kazem da je glisirao posto je isao samo 55 km na cas  :stop:
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR