Moja iskustva sa postavljenim pitanjem od komsije Zorana (mozda admini da premeste ovo u neku drugu temu da nenarusavamo ovo glisiranje :

: )
na mom elanu 495(u deplasmanskom rezimu :taunt:) sam probao svasta,od T4, 2xT4,evinrude 6 i na kraju mercury 5 4t
Razlike su male ili velike zavisno kako se gleda,najsporiji sam bio sa T4(naravno :

:)8-8.5 a najbrzi sa 2xT4 i Mercury-jem 5 skoro 11 km/h
potrosnja po km/l je u korist 4t motora i to na na 50-100% uzavisnosti od ostalih
Dal zato sto sve ono bile vremesne masine sa milion sati rada i 20-30god. iza sebe a Mercury ganc nov pun snage-ne bih znao reci ali matematika ovako pokazuje :good:
Na razlicim plovilima na kojima je bio Mercury:
-elan 495 11km (pricam na "mirnim" vodama pa vi oduzimajte uzvodno-nizvodno,Dunav,Savu,Tisu...)
-siklja 5m drvena dunavska svancovana 12.5-13km (uz dizanje pramca u nebo i oranje po vodi na punom gasu)
-Titelsi specijal 80 14 kmh )i to tek kad je druga osoba sela na pramac pa se poravnao sa vodom pa verovatno produzio vodenu linuju a do tad je isto tako pramac gledao u nebo da nevidis nista ispred sebe)
i sve to uz potrosnju oko 1-1.2l/h
Za mercury-ja mogu da kazem da je kupljen iz zalosti sto nisam mogao da nategnem jos novaca za Hondu 5 al je opravdao svaki placen dinar
Evo mu 3 sezona kod mene bez ijednog i najmanjeg kvara i uvek pali bukvalno na prvi zub i leti i zimi,unutra je sve 100% made in japan tj Tohatsu( dok kod svih ostalih gore navedenih je bila prvo "molitva pa onda paljenje" :this:
Eto deda Zorane to su moja zapazanja i merenja...a verujem da bih takva ista ili jako slicna bila sa bilo kojim novim 4t motorom nebitno od proizvodjaca jer vise tu nema losih motora,posle starog tomosa sve su to "Andjeli" :taunt: :good: