Anketa

Može li "normalan" mali čamac sa motorom od 5ks da glisira?

Da
18 (52.9%)
Ne
16 (47.1%)

Ukupno glasova: 31

Anketa završena: 29, 08, 2012, 14:31:08 posle podne

Autor Tema: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?  (Pročitano 52219 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ladjaVlajko

• Administrator
  • Rečni Drekavac
  • Pol: Muškarac
  • Veličina: 23cm
Odg: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
« Odgovor #150 poslato: 30, 09, 2011, 08:15:29 pre podne »
5 ks nije dovoljno da bilo koji čamac digne na pramčani talas i dovede ga u režim plovodbe koji mi nazivamo glisiranj.

Van mreže mossi

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #151 poslato: 30, 09, 2011, 09:03:23 pre podne »
Citat
Mossi, jel tebi program rekao gde spada tvoj čamac posle pregleda istog, ili si ti sam odabrao kategoriju u koju ćeš ga smestiti?

Rekao ni manje ni više, nakon što sam MERENE parametre, uneo u BARBINU formulu za izračunavanje baš tog koeficijenta.
Tako da MATEMATIČKI REZULTAT odgovara poziciji u tabeli.  :)

Ja bih ga rado smestio barem dve kategorije iznad.. ali.. račun ne laže.  :nono:

P.S. Šteta što nisi došao do Apatina ove godine, ovo je retko lepa godina/jesen.   :good:

:drinks:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #152 poslato: 30, 09, 2011, 15:04:26 posle podne »
He he, ne boj se, niko neće biti u zabludi, iako ste se ti i Barba svojski potrudili! :taunt: Postavio sam sličice koje je Barba "greškom" zaboravio! :lol:
Jasno je da crteži prikazuju korita sa prednje i zadnje strane, ali, čisto da ti skrenem pažnju, većina ljudi ovde zna kako izgleda čamac!
Isto tako znaju da je prednji deo korita kod većine glisera ne dodiruje vodu dok glisiraju-uostalom mogu da pregledaju snimke koje je postavio Barba. :)
A pošto si lepo priznao da tabanaš i gliser imaju istu krmu- znači da oba mogu da glisiraju!
Jedino ako želiš da kažeš da najnovija definicija glisera glasi da su gliseri samo oni koji NAPRED imaju V korito??!!

Što se prevođenja tiče, ja sam to spomenuo samo u jednom postu, a ti ga od onda ponavljaš kao papiga! :)
A preveo sam nemački izraz "Gleiten" - koji znači klizanje.
Engleski izraz "Planning" će ti većina online prevodilaca prevesti kao planiranje, a ako probaš sa "get on plane" (što se prevodi kao "izglisirati"), prevodilac će ti reći da se radi o "ulasku u avion" :)
Upotreba izraza "planning" i "getting on plane" je žargonska, i vuku korene iz grčkog "planos" ( lutanje, krstarenje)

Što se rasprave tiče, niko više o tome ne raspravlja, nigde na svetu, samo tebi i Barbi (navodno) nije jasno!  :taunt:

Koje beše to tvoje pitanje?!

"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #153 poslato: 30, 09, 2011, 17:36:26 posle podne »
 :sorry:

Da li postoji način da se ova tema više zaključa, od toliko "važne i korisne nauke" se stvori zla krv na forumu i prosto čovek više nema

volje da čita ovu temu...podseća me na farmu... :suicide:

A tako malo nam treba da nam bude lepo.... :party:
Deda Zoran

Van mreže Arsa

• Kapitalac Dunavski
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
« Odgovor #154 poslato: 30, 09, 2011, 18:44:27 posle podne »
:sorry:

Da li postoji način da se ova tema više zaključa, od toliko "važne i korisne nauke" se stvori zla krv na forumu i prosto čovek više nema

volje da čita ovu temu...podseća me na farmu... :suicide:

A tako malo nam treba da nam bude lepo.... :party:

Ma pusti to Zoki. :)

Ja imam drugi predlog.  Neka Dule i Sale odaberu sekundante, izaberu oružje, odu na neku pustu adu i tu rasčiste stvar jednom za svagda.  :skull:

U ostalom, rasprave po ovoj i sličnim temama govore da je stigla jesen pa se ljudi spremaju za zimsku zajebanciju. U stilu: koj će koga više da isprovocira i iznervira.  To smo valda već shvatili.  :lol:

Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže Barba

« Odgovor #155 poslato: 30, 09, 2011, 20:23:33 posle podne »
Ma ovo je cisto izvrtanje price. Ko hoce da procita sta sam napisao neke klikne na 3. stranu. Tekst se odnosi na nestabilno ponasanje na kriticnoj brzini poludeplasmanskog korita. Dalje se u kompletnom tekstu pominje nestabilnost gliserskog korita pri udarima o talase velikom brzinom, a nevezano za kriticnu brzinu, znaci potpuno drugi slucaj. Iz Maverickovog iskustva smo videli da i ravno korito ima isti problem pri kriticnim brzinama i videli smo da ne izbacuje krmu iz vode. 

Ali to nije bitno kao sto nisu bitni ni rezultati testa.    

Sta je poenta? Da se dokaze da ni Kapetan, ni F1 trkac koje je pominjao Busa nemaju pojma sta je glisiranje? Jos cekamo odgovor Chris Crafta na Saletovo pismo sa savetima o trimovanju.

Sto se tice planiranja, opet dolazi do pogresnog tumacenja. I avioni planiraju (to nema veze sa reci plane vec sa reci plan), a i jedre takodje.
E sad kako jedre kad nemaju jedra i kako lete kad ne masu krilima je opet objasnjeno i debelim knjigama, tako da to nije primenjivo na ovom forumu.

Sto se tice crvene boje, ostalog sitnog nacionalistickog i slicnog provociranja i Sopenhauerovih forica nemam komentar, to je doslo od strane administratora kao i ovo izvrtanje price i pozivanje na kontekst izvlacenjem iz konteksta.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #156 poslato: 30, 09, 2011, 20:55:18 posle podne »
najgore od svega jeste sto ja ni sad nisam siguran da li glisiram ili ne  :lol: a pratim vas sve i tesko da donesem sud... :drinks:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #157 poslato: 30, 09, 2011, 21:05:02 posle podne »
Ljudi šta vam je???!
Dule i ja smo nautičari! (barem volimo da mislimo tako  :taunt:)
Jedino kako možemo da izađemo na dvoboj je da izađemo na crtu i proverimo ko je brži, Nemo ili Zeko!  :tenk:
Sekundanti neka nas prate, ako imaju u čemu! :taunt:

Samo opušteno, ovo je samo mali trening za duge zimske noći! :drinks:

Barba, sve što je od mene došlo, je jednostavno moje mišljenje. Ono proističe iz mog obrazovanja (kakvo god ono bilo), mog ličnog iskustva (kakvo god ono bilo) i posmatranja sveta oko mene, što uključuje i informacije sa interneta, kao i logiku i korišćenje očiju, ušiju i mozga. To je proces učenja koji uključuje i greške!

Moja administratorska ovlašćenja nisam koristio, jer, da si ono napisao bilo kom drugom članu ovog foruma, ja bih te banovao! A nikad nikoga nisam banovao!
Dečko, odlepio si, izgubio si meru, i prekršio si pravila ophođenja na javnom forumu.
Da si nekim slučajem, zastupao tezu suprotnu Duletovoj, on bi te već odavno banovao, ali... to je Dule! :)
Čovek je, sa vrlinama i manama, uzmi ili ostavi- nema treće! :taunt:

Za kraj nemoj da me trpaš u koševe gde ne pripadam, i ako nemaš ništa senzacionalno novo da dodaš, najbolje je da završimo ovu raspravu.

Van mreže latin

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #158 poslato: 30, 09, 2011, 21:34:53 posle podne »
Ima kod nas na Tikvari dobro mesto za probati mnoge stvari pa i za trke.

Van mreže Barba

« Odgovor #159 poslato: 30, 09, 2011, 23:16:30 posle podne »
@Sale
Izbacujes osnovne parametre iz formula koje sam dao, tvrdis da jedrilice glisiraju, da balvan moze da glisira, da tabanasi stvaraju hidrodinamicki uzgon, potopio si camac na testu, kazes da sam ti ja zapalio skolu !? I onda sam ja odlepio?  :good:

@Dule
Matori, nisi me banovao jedno 100x, ili ne radis svoj posao ili ti je integritet slaba strana.  :lol: :lol: :lol:
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže SALE NB

« Odgovor #160 poslato: 30, 09, 2011, 23:24:00 posle podne »
@Sale
Izbacujes osnovne parametre iz formula koje sam dao, tvrdis da jedrilice glisiraju, da balvan moze da glisira, da tabanasi stvaraju hidrodinamicki uzgon, potopio si camac na testu, kazes da sam ti ja zapalio skolu !? I onda sam ja odlepio?  :good:

Jel' bi ovo trebala biti neka šala u pokušaju?!
E, stvarno, pa čak ni to ne umeš da uradiš kako treba! Postalo mi dosadno!
Ajd' ćao! Nema više! :)

Van mreže Barba

« Odgovor #161 poslato: 30, 09, 2011, 23:38:15 posle podne »
FIN  :)

Van mreže Arsa

• Kapitalac Dunavski
    • salveta
« Odgovor #162 poslato: 01, 10, 2011, 04:32:22 pre podne »
Jbga, ja sam baš počeo da razrađujem teoriju o glisiranju na suvom.  Verujem da bi je ozbiljno prihvatio i razrađivao veliki broj nas koji ove godine nismo ni spustili plovila u vodu.

Propade mi intelektualni trud, kad se ova dvojica tako brzo dogovoriše. :wild: A mogao sam na njihovoj raspravi i svojoj teoriji da se proslavim i nabacim bar stotinak vrlo važnih postova. Ondak bi mogao da kažem da i ja imam zasluge za razvoj sajta. Da sam u njega uložio sebe i da zbog broja postova mogu da postanem administrator.

Hebi ga propade mi koncepcija.  :drinks:

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
  • Brod tip: Plastični čamac AQ 575
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 5,75 x 1,72
« Odgovor #163 poslato: 01, 10, 2011, 07:18:59 pre podne »
Е па Арсо, џабе тај твој труд. Ја тврдим да НЕ МОЖЕ глисирање на сувом.  :scare:  :scare:  :scare:

Van mreže Arsa

• Kapitalac Dunavski
    • salveta
« Odgovor #164 poslato: 01, 10, 2011, 09:10:32 pre podne »
Е па Арсо, џабе тај твој труд. Ја тврдим да НЕ МОЖЕ глисирање на сувом.  :scare:  :scare:  :scare:

Tebe ostavljam za zimnicu.  :diablo: