@Sale
Proracun je lepo objasnjen u temi elisa, jbg mora da se cita, ali takav je zivot. :)
Nigde nisam upotrebio izraz poludeplasmanska plovdba, znaci opet inputiranje. OK, to govori o tebi, ali ajde da i to razjasnimo:
"Semi-displacement or semi-planing hulls have features of both planing and displacement hulls. They have a maximum hull design speed. Exceeding this speed can result in erratic handling and unstable operation. There is not one hull design characteristic that differentiates semi-displacement from semi-planing hull. The greater the hydrodynamic lift and higher the hull design speed the more likely it will be referred to as a semi-planing hull."
Zato sam rekao da mislim da je maverickovo korito poludeplasman jer ne moze da se odrzi u gliserskom rezimu nego u plowingu pramac skace kao jarac. A po formi ono jeste planing korito jer pramcani talas gura ispod trupa, a ne preko boka. Deplasmanac uvek lomi pramcani talas preko boka, cak i kada je u plowingu jer nema ostre prelaze ka boku.
@odisej i srsa
Nije bitno kako se rezim plovidbe zove, nego je bitna stabilnost. Vidite da maverick sam kaze da otpadaju bubrezi na maks. brzini. Sreca pa je bar poprecna stabilnost OK. Gliseri nemaju taj problem, nego su mnogo mirniji u glisiranju, naravno ako su korita dobro uradjena.
@all
Elem sta smo iz ove teme naucili? U Srbiji sve sto postoji moze i da glisira, pa cak i tabla stiropora, balvan, automobil i plocasti kamen. Samo je pitanje da li ima dovoljno glisa. Ono sto nema dovoljno glisa plovi deplasmanski. To su patka, sidro, plasticna kesa... :) :) :)