Anketa

Može li "normalan" mali čamac sa motorom od 5ks da glisira?

Da
18 (52.9%)
Ne
16 (47.1%)

Ukupno glasova: 31

Anketa završena: 29, 08, 2012, 14:31:08 posle podne

Autor Tema: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?  (Pročitano 54198 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
Odg: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
« Odgovor #60 poslato: 08, 09, 2011, 17:53:39 posle podne »
Nema potrebe da pises proizvodjacima jer su oni to vec objavili, samo treba citati, uciti i slusati. To je najbolji lek za neznanje. Prvi trup sa ostrim prelazom boka i dna napravljen je je pocetkom proslog veka, a napravio ga je E. Graef. On je ustvari hteo da napravi deplasmanca, ali se malo zeznuo i otvorio vrata glisiranju. Taj trup naravno nije bio u gliserskom rezimu, ali je bio mnogo brzi od deplasmanca. Po srpski je glisirao.

Od tog koncepta Chris Craft je 1923. godine napravio Packard Chris Craft. Imate ga na slici ispod, tako plovi maverickov camac. E sad Sale pisi Chris Craftu i objasni im da za zadnjih 90 godina nisu nista napravili i da su dzabe ulagali novac u podizanje krme, jer su jos onomad postigli Planing, a ne samo odlican Plowing, samo nisu znali da istrimuju camac.  :sajkaca:

O ovome je maverick pisao vezan za sprejanje (slika sa 30kt), ali dzaba kad neces da citas. Sta da ti kazem, lozi ljude da mogu da glisiraju na balvanu. 

BTW. Krajnje je bezobrazno sto izvrces moje reci i sto pises da sam maverickov snimak definisao kao deplasmansku plovidbu. Da si procitao prethodni post gde sam objasnio sta je deplasmanska plovidba sve bi ti bilo jasno i ne bi lupetao da patka plovi deplasmanski, a da onaj nesrecnik sa youtube-a glisira.
« Poslednja izmena: 08, 09, 2011, 18:16:05 posle podne od strane Barba »
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Barba

« Odgovor #61 poslato: 08, 09, 2011, 18:49:41 posle podne »
Pre ostrih prelaza se plovilo ovako, 1903. godina. Znaci u pitanju je jedan od najbrzih deplasmanskih trupova svih vremena. Po opste prihvacenom "vaseljenskom" shvatanju glisiranja znaci da i on glisira, ali on samo mnogo dobro ore, po engleskoj klasifikaciji.

"Figure 1 shows the lines of Standard, one of the fastest displacement hulls at that time. [1]
Length 60 ft. Beam 7'-6' 110 hp. Speed 30 mph. in 1903
These displacement hulls were round bottomed hulls. Viewed in cross section, the tops of the sides were more or less vertical. As the sides move downward, they curve gently into a nearly flat bottom at the keel."
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
  • Krapolovac
« Odgovor #62 poslato: 08, 09, 2011, 19:25:57 posle podne »
Maverick,dali onaj tvoj Alu-Zelenko može da podnese ,recimo Yamahu 50 ks 2t ? I koliko bi po tvojoj proceni mogao brzine da dostigne?Možda 60 km/h?Dali bi tada to bilo glisiranje i deplasmanska plovidba?  :wild:  :wild:  :wild:  :wild:

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
  • Brod tip: Plastični čamac AQ 575
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 5,75 x 1,72
« Odgovor #63 poslato: 08, 09, 2011, 20:12:21 posle podne »
Аман људи!!!!! Па зар је тема толико битна да се џапате и фрљате епитетима и тешким речима? Чуј молим те, да ли глисира или не? Па ваљда је битно да не "оре", да има задовољавајућу брзину, потрошњу горива као да иде са пола гаса, а ја уствари јури, а уз све нема глисерско корито. Е па квалификујте тај начин пловидбе како год хоћете(глисирање или не) али тај неко би требало да је задовољан.
Проблем би представљао(из личног искуства говорим) ако имаш глисерско корито а не можеш да глисираш, па мораш да тражиш узрок (елиса, лош мотор, прераде на кориту.....). Зато, маните се расправа које могу да прерасту  у препуцавање и свађу, а окрените се Дулетовом предлогу за сусрет и дружење док још траје ово лепо време.  :drinks:

Van mreže SALE NB

• Drekavac sa Srednjih voda
« Odgovor #64 poslato: 08, 09, 2011, 20:43:30 posle podne »

BTW. Krajnje je bezobrazno sto izvrces moje reci i sto pises da sam maverickov snimak definisao kao deplasmansku plovidbu. Da si procitao prethodni post gde sam objasnio sta je deplasmanska plovidba sve bi ti bilo jasno i ne bi lupetao da patka plovi deplasmanski, a da onaj nesrecnik sa youtube-a glisira.

Lupetanje si ti sasvim dobro obavio, a jedino mi je žao što sada stvarno nemam vremena da ti odgovaram u tvom stilu, kopirajući raznorazne polu informacije sa interneta, objasnim da postoje deplamanska i polu-deplasmanska korita, ali ne i polu-deplasmanska plovidba.
To što ti iz neznanja nazivaš poludeplasmanskom plovidbom je:
1. višak snage kod deplasmanskog plovila, što dovodi do potapanja krme i izdizanja pramca;
2. manjak snage na koritu sposobnom za glisiranje, što vizuelno izgleda isto.
3. ne postoji!

Length 60 ft. Beam 7'-6' 110 hp. Speed 30 mph. in 1903

Pa ti si inače tako dobar u teoretisanju i proračunavanju, a sada izvrćeš, ne moje reči, već sopstvenu teoriju! Izračunaj teoretsku brzinu tog korita pa će ti biti jasnije! :)

Sale, vrlina je znati priznati kada se gresi.  :)
Ocigledno je da si dosta citao ali lekciju "glisiranje i gliserska korita" bi trebalo da obnovis.  :)

Svakako, čim primetim da je neko otkrio "toplu vodu" , baciću se na učenje! :)

Evo jedno pitanje: Kako plovi švercerski tabanaš sa Johnsonom 70ks?!

"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #65 poslato: 08, 09, 2011, 22:45:42 posle podne »
ajmo redom...prvi gliser ili tako se bar zvao koji je davnih godina dovezen u osijek , bio je radjen od neke sperploce i oblozen plastikom...majstor je kupio taj camac i kopirao ga doslovno u centimetar i napravio ovaj moj ......proban je s 40 ks i postigao je brzinu od 62 km, nisam osobno bio tamo ali nema razloga da ne vjerujem....sa mojom 30 i elisom 13 picha ide recimo 52 a kad stavim rucku i sjednem na zadnju komoru ide kilometar brze....s tim da mi motor udje u 6500 obrtaja....znaci da mi treba elisa bar pich ili dva veca i isao bi puno brze

Van mreže Barba

« Odgovor #66 poslato: 08, 09, 2011, 22:47:48 posle podne »
@Sale
Proracun je lepo objasnjen u temi elisa, jbg mora da se cita, ali takav je zivot.  :)

Nigde nisam upotrebio izraz poludeplasmanska plovdba, znaci opet inputiranje. OK, to govori o tebi, ali ajde da i to razjasnimo:

"Semi-displacement or semi-planing hulls have features of both planing and displacement hulls. They have a maximum hull design speed. Exceeding this speed can result in erratic handling and unstable operation. There is not one hull design characteristic that differentiates semi-displacement from semi-planing hull. The greater the hydrodynamic lift and higher the hull design speed the more likely it will be referred to as a semi-planing hull."

Zato sam rekao da mislim da je maverickovo korito poludeplasman jer ne moze da se odrzi u gliserskom rezimu nego u plowingu pramac skace kao jarac. A po formi ono jeste planing korito jer pramcani talas gura ispod trupa, a ne preko boka. Deplasmanac uvek lomi pramcani talas preko boka, cak i kada je u plowingu jer nema ostre prelaze ka boku.   

@odisej i srsa

Nije bitno kako se rezim plovidbe zove, nego je bitna stabilnost. Vidite da maverick sam kaze da otpadaju bubrezi na maks. brzini. Sreca pa je bar poprecna stabilnost OK. Gliseri nemaju taj problem, nego su mnogo mirniji u glisiranju, naravno ako su korita dobro uradjena. 

@all
Elem sta smo iz ove teme naucili? U Srbiji sve sto postoji moze i da glisira, pa cak i tabla stiropora, balvan, automobil i plocasti kamen. Samo je pitanje da li ima dovoljno glisa. Ono sto nema dovoljno glisa plovi deplasmanski. To su patka, sidro, plasticna kesa...  :) :) :)

Van mreže Barba

« Odgovor #67 poslato: 08, 09, 2011, 23:12:51 posle podne »
ajmo redom...prvi gliser ili tako se bar zvao koji je davnih godina dovezen u osijek , bio je radjen od neke sperploce i oblozen plastikom...majstor je kupio taj camac i kopirao ga doslovno u centimetar i napravio ovaj moj ......proban je s 40 ks i postigao je brzinu od 62 km, nisam osobno bio tamo ali nema razloga da ne vjerujem....sa mojom 30 i elisom 13 picha ide recimo 52 a kad stavim rucku i sjednem na zadnju komoru ide kilometar brze....s tim da mi motor udje u 6500 obrtaja....znaci da mi treba elisa bar pich ili dva veca i isao bi puno brze

Uuu extra, motor ima snage za veci pitch. To moze da bude jako interesantno jer ako je korito glisersko uspeces da izglisiras, a onda ces ici mnogo brze. Ako korito nije sposobno da izglisira, pramac ce ti jos vise skakati i neces dobiti znacajno na brzini, samo pazi da se ne prevrnes.  :superstition: Ali cak i da je to slucaj motor ti bar nece ici u overspeed i verovatno ce ti za sadasnju brzinu trebati manje gasa tj. jos manje goriva.     

Van mreže SALE NB

« Odgovor #68 poslato: 08, 09, 2011, 23:39:23 posle podne »
Nije bitno kako se rezim plovidbe zove, nego je bitna stabilnost.

Aha, pa što nisi odmah rekao, ja celo ovo vreme raspravljam o glisiranju, kad ono- ovo tema o stabilnosti! :lol: :taunt:

SEDI-JEDAN!

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #69 poslato: 08, 09, 2011, 23:43:28 posle podne »
Sam sam kriv za kamenje i aute, ali ipak malo udahnite i opustite se.
Popite neko pivo ili kafu.

Na drugom Maverickovom snimku "TRKA" lepo se vidi da sad korito ne poskakuje kao i da je položeno na vodi.
Čamac leti i zimi i leti. I mislim da je relativno besmisleno tvrditi da to korito ne glisira.
A da rezultat dalje raprave treba voditi u akademskim krugovima fizike i nautike.

Nego ja imam čamac - ima li neko 5hp, pa da mi to probamo malo u praksi?

:drinks:

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #70 poslato: 08, 09, 2011, 23:47:19 posle podne »
samo ti dodji ima i camac i motor a bogami i pivo :good:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #71 poslato: 08, 09, 2011, 23:50:27 posle podne »
Potpuno sam opušten i spreman za 'ladno pivce! :drinks:
Samo ti dovezi to čamče, ostalo ćemo već srediti! Ima to da glisira i sa mojom Hondom 2ks! :taunt:

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #72 poslato: 08, 09, 2011, 23:58:50 posle podne »
Test plovilo:

:yahoo:

Van mreže Barba

« Odgovor #73 poslato: 09, 09, 2011, 00:05:17 pre podne »
To je deo odgovora izvucen iz konteksta, a upucen odiseju i srsi na pitanje: "Zar je bitno kako se rezim zove kad ja plovim 46 km/h?".
Ne razumem dosadilo ti je inputiranje pa si resio da malo izvlacis recenice iz konteksta.  :)

Pravo ponasanje jednog izrazitog nauticara i administratora na jednom nautickom forumu.  :drinks: 

@mossi

Jbg maverick kaze da otpadaju bubrezi koliko skace tako da ja mislim da nije izglisiralo. Opet kazem glisiranje je stabilan rezim, a ja bih rekao da ovo korito pred sam ulazak u glisiranje spadne sa pramcanog talasa i vrati se u plowing.

Matori, ovo za auto, kamen, patku i balvan sam se salio naravno, ali dobra je definicija, zar ne.  :lol:  Nego jel taj camac sto nudis taban ili gumenjak?

Van mreže Barba

« Odgovor #74 poslato: 09, 09, 2011, 00:07:15 pre podne »
Pustili smo poruku u isto vreme. Znaci taban je u pitanju. Dobro je da nije balvan  :lol: :lol: :lol:
A taman mozemo da probamo kako i auto glisira.  :lol: :lol: :lol: