Anketa

Može li "normalan" mali čamac sa motorom od 5ks da glisira?

Da
18 (52.9%)
Ne
16 (47.1%)

Ukupno glasova: 31

Anketa završena: 29, 08, 2012, 14:31:08 posle podne

Autor Tema: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?  (Pročitano 54338 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
« Odgovor #15 poslato: 01, 09, 2011, 10:49:06 pre podne »
i bre zapelo ti za jedno pivo ....

ja sa RIBom i 8 konja ponovo ti kazem glisiram na 3/4 gasada je neko laksi i da nema jos 20 kila goriva na istom tom RIBu bi glisirao

Van mreže tico

• Mali od Roštilja
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #16 poslato: 01, 09, 2011, 13:18:12 posle podne »
Što se tiče snimaka sa YouTuba ja predpostavljam da su to sve buženi-prepravljani motori, ma kakvih 5 ks  :nono: nama teorije da idu tako. Glisiranje sa 5 ks to je bujna mašta  :stop:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #17 poslato: 01, 09, 2011, 15:39:48 posle podne »
Treba razlikovati glisiranje i brzu plovidbu.
I poludeplasmanac ide 20 km na sat ali ne glisira. Prekookeanski brodovi idu i do 40 km na sat ali ne glisiraju. Vojni brodovi idu i preko 50 km na sat ali ne glisiraju. Čak je Titanik, iako je imao parnu pogon, imao brzinu od 42 km na sat. Nije mogao da glisira :)

Razlika između gliserske i deplasmanske plovidbe jeste što korito pri glisiranju kliže po površini vode, a pri deplasmanskoj plovidbi se probija kroz vodu.
Na nekim od ovih You tube snimaka se jasno vidi da ti čamci ne idu kroz vodu, već glisiraju. Ovaj snimak sa Tomosom 4 je možda najbolja demonstracija. U polasku plovi polu-deplasmanski, tj. ore krmom, a u povratku ide u potpuno gliserskom režimu, na vodi je prav kao strela.
To nema veze sa brzinom. Laka korita će glisirati pri nižim brzinama, jer im je potreban manji potisak za postizanje gliserskog režima.
Polu-deplasmanci takođe glisiraju, ali im je potrebno više snage i potiska od glisera iste veličine i težine, čak i pojedini deplasmanci su sposobni da glisiraju - jedrilice!
Dovoljno laka i neopterećena korita očigledno glisiraju i sa manje od 5 ks! :good: :smile:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #18 poslato: 01, 09, 2011, 16:07:24 posle podne »
za mene je ovo definicija glisiranja
http://www.inet.hr/~antuivan/gliseri.html

a ne brzina kojom se vozis u odredjenom plovilu

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #19 poslato: 02, 09, 2011, 19:15:53 posle podne »
 Evo jedan snimak iz Hrvatske..Možda Maverick zna za ovo... A obavezno uključite zvučnike i poslušajte komentar : ,,Majko moja kako ovo ide sa 5 ks"...  :dance:   

Van mreže SALE NB

« Odgovor #20 poslato: 02, 09, 2011, 21:13:11 posle podne »
Jedrilice mogu da glisiraju, i pritom ne mislim na Macgregora.
Slažemo se da deplasmanci uglavnom ne glisiraju, a maksimalna brzina im je određena dužinom trupa na vodenoj liniji u odnosu na širinu i deplasmanom u odnosu na snagu motora.
Odokativno se računa da je maksimalna brzina deplasmanskog korita u čvorovima jednaka dužini na vodenoj liniji. Zato jedna istranka ne može preko 9Km/h, zato veliki brodovi, tankeri, kruzeri ili vojni brodovi ipak postižu brzine i preko 50Km/h.

Sa druge strane, jedrilice imaju sve karakteristike deplasmanskog trupa, a ipak, neki tipovi jedrilica, uz povoljan vetar, postižu brzine koje daleko premašuju ovu kalkulaciju. Regatne jedrilice postižu i preko 50Km/h, iako su dugačke npr. 10-15 metara! Jedrilice su u stanju da glisiraju na vetar, i to zato što ne dolazi do uranjanja krme ( jer nema potiska motora), već glisiraju oslanjajući se na sredinu trupa ( gde je trup širok i relativno ravan).

Van mreže SALE NB

« Odgovor #21 poslato: 02, 09, 2011, 21:21:35 posle podne »
Postoje čak i tehnike koje se koriste u trkama, kako isterati i održati jedrilicu u gliserskom režimu.

Ovde, na wikipediji navode neke samo u osnovnim crtama

http://en.wikipedia.org/wiki/Planing_(sailing)

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #22 poslato: 04, 09, 2011, 14:19:41 posle podne »
da poznat mi je taj al camac.....ali taj rezim u kojem on ide nije glisiranje ako pogledas gdje mu je pramcani val u odnosu na duzinu camca....valjda je tako...jer onda sve ovo ostalo nema smisla i nasi konji su bez veze gore na camcima....

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #23 poslato: 04, 09, 2011, 20:24:09 posle podne »
da poznat mi je taj al camac.....ali taj rezim u kojem on ide nije glisiranje ako pogledas gdje mu je pramcani val u odnosu na duzinu camca....valjda je tako...jer onda sve ovo ostalo nema smisla i nasi konji su bez veze gore na camcima....
  Maverick,Ja nisam stručnjak za izračunavanje raznih tablica ,koraka elisa  i drugih stručnih stvari vezanih za čamce..  :lula: Ali ovom alu čamcu je samo zadnja trećina čamca u vodi,a prve dvije trećine van vode,a pritom pramac nije u  nebo i pritom samo klizi po vodi..  :stop:  Mene kao laika niko nemože ubijediti da ovaj čamac ne glisira..  :new_russian:

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #24 poslato: 04, 09, 2011, 21:00:15 posle podne »
a ja vise poslije ovih snimaka nisam siguran sta je glisiranje a sta nije.....ajd mozda nesto zajedno naucimo iz ove teme  :good:

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #25 poslato: 04, 09, 2011, 21:46:54 posle podne »
a ja vise poslije ovih snimaka nisam siguran sta je glisiranje a sta nije.....ajd mozda nesto zajedno naucimo iz ove teme  :good:
Može biti..  :drinks:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #26 poslato: 05, 09, 2011, 07:47:50 pre podne »

Ako batalimo štreberske definicije o hidrodinamičkom uzgonu i bla,bla..., možda da probamo ovako:
Nemci glisere nazivaju Gleiter od "gleiten"=klizati.
Korito kliže po površini vode, a ne ide kroz vodu. Onog trenutka kada korito dobije dovoljno potiska da se izgura na površinu vode, otpor trupa se značajno smanjuje, što omogućuje veće brzine uz manju instaliranu snagu motora.

Opet da se vratim na snimak klinca sa Tomosom 4. Odvrnite zvučnike, lepo se čuje kako motor, u trenutku kada je korito izglisiralo i kada se otpor naglo smanjio, naglo dobija obrtaje i ubrzava. ( od 0:20-0:28)
ne znam otkud ovolika polemika, pošto velika većina malih čamaca ima gliserske ili neke modularne trupove, koji su sposobni da glisiraju.
Na kraju, svaka šiklja sa ravnim završetkom krmenog dela korita je u stanju da glisira. Iako se to korito ne može smatrati gliserskim, ravna površina tog korita, uz delovanje potiska motora, veoma lako prelazi u režim glisiranja, i pravi manji otpor prilikom plovidbe,zato ćete videti da su čamci poput Dunasa i Tajmena čak brži od glisera slične veličine sa sličnim motorom, koji imaju duboko V korito.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #27 poslato: 05, 09, 2011, 09:44:32 pre podne »
i to si u pravu... :good:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #28 poslato: 05, 09, 2011, 13:41:43 posle podne »
Dule, ne zastupam nikakvu teoriju, već praksu!  :smile:

Ovo je tema koja se razvila na jednostavno pitanje: Da li je moguće glisirati sa malim čamcem i motorom od 5 ks?

Odgovor je DA!

Neku debatu o prednostima i nedostacima različitih tipova korita možemo preneti u neku drugu temu, ali verujem da ćemo ti i ja u takvoj raspravi zastupati isto gledište! A tu onda nema rasprave! :taunt:

Van mreže bugi

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Tajmen 525
  • Marina: Galija Visnjica
  • Veličina: 5.25
« Odgovor #29 poslato: 05, 09, 2011, 13:57:15 posle podne »
Ovo poslednje ti je na mestu...odrao sam mnogo glisera koji su kraci od mene i po ceo metar a imali oko 30 ks
Svi idu na to da plasticni camac duzine 5-6 m izleti iz vode sa 10 konja
Sa 15 konja svi su vec na preko 30 km/h i uveliko glisiraju...o vecim motorima necu ni da pricam