Kod stranih, skupih metalnih brodova se farbanje vrši kao na autu, znači varovi se gituju, ravnaju, a tek onda ide farba, zaštita i sve redom.
Samo farbanje košta mnogo više nego najskuplji brodić koji je Zoki ikad napravio!
Zoki jeste moj prijatelj, ali ja ne plovim u njegovom brodiću. Brodići koje on pravi za 2-3.000 evra ne ispunjavaju MOJE kvalitativne i estetske zahteve, a brodić koji bi to MOŽDA ispunio, koštao bi 5-6 puta više!
Postoji očigledno mnogo ljudi kojima su ti Zokijevi brodići dovoljno lepi i kvalitetni naspram onoga šta ulažu. Zato i dolaze kod Zokija. Kapetan je spomenuo da je njegov drugar radio mali čamac kod Zokija i tražio viši nivo završne obrade, obrušene varove i bolje farbe. Tu uslugu je platio, kako Kapetan reče, oko 200 evra više. I dobio ju je!
Na brodiću od 7-8 metara, koji 4-5 x teži i veći od šiklje, doplata za takav kvalitet je verovatno takođe 4-5 x više! A eto, kada Zoki svojim kupcima spomene tako nešto i zatraži doplatu od 1.000 evra, šta mislite šta kupci odluče?!
Da li može da se dobije savršen 7-metarski metalni brodić za 3.000 evra?! Ne može! Može da se dobije ovo što Zoki nudi. Sa takvim varovima, sa takvim prozorima, sa greškama u detalju, sa jeftinim materijalima i komandama, ali to je kompletan brodić spreman za plovidbu!
Kome se ne dopada, ne mora da kupi!
Ali, ako se neko ipak odluči i kupi, može da postepeno unapređuje svoje plovilo do nivoa kvaliteta i estetike koja mu odgovara i koji može da si priušti. Kad za osnovu imaš brodić koji lepo i stabilno plovi, onda ima i smisla ulagati u estetiku i druge stvari, zar ne?!
Imate sigurno 20 majstora u Srbiji koji rade "kvalitetne" brodiće, i koji su ove godine proizveli možda 2-3 brodića!
Šta bi trebao Zoki da uradi, da posluša vaše "pametne" sugestije i podigne kvalitet do nivoa na kojem će i on naći samo 2-3 kupca godišnje koja su u stanju to da plate! I šta onda?!
Ja ću vam reći! Doći će neko drugi i praviti jeftine "nekvalitetne" brodiće za ljude koji nemaju za bolje!