Par puta je spomenuto da naši majstori i neznaju da čitaju projekte, čak je i Kempi tvrdio da tablicu očitanja za šiklju koju je on postavio u temi projekata mogu da očitaju oni sa brodarskom školom.Neznam da li ovog momenta svi koji se bave proizvodnjom čamaca to znaju da urade , ali je neozbiljna tvrdnja da za to treba brodarska škola.
Očitanje tablice nije niti će biti špansko selo,vrlo lako ju je pročitati, ako vam bar jenom neko objasni.
To jeste nepoznanica onom ko nije to radio , ali je u suštini dosta prosto, ako čovek ima iole volje da se bavi tim.
E sad stvar je samo verovanja , a ja verujem da većina brodograditelja zna da pročita projekat, ali je pitanje koliko je u stanju da ga ispoštuje.
Znam da Šole nipokoju cenu neodstupa od postojećeg projekta , ma koliko bio problem da se lim deformiše i savije da bi se ispoštovala projektovana mera.
Dok sam pravio svoje brodiće , radio sam ih prema postojećim projektima, ali sam vrlo brzo odustajao od projektovanih mera ako je taj zahtevao takvu deformaciju lima da sam morao gubiti vreme da bih ispoštovao zamisao projektanta.
Verujem da dobar deo naših proizvođača tako radi.Rade kako im je brže i lakše.
Sad je samo pitanje koliko je nepoštovanje projektovanih mera uticalo na pogoršanje projektovanih karakteristika plovila.
Ako je visina nadgrađa po projektu recimo 1,7m neverujem da mu promena na 1,6 može drastično promeniti plovne karakteristike.
Jedino od čega nisam odstupao je projekat korita, gde sam se striktno držao projekovanih mera.
Isticanje, da je čitanje projekta kvantna fizika je u stvari pokušaj da se svoje znanje prikaže kao jedinstveno, i u stilu, ja to znam i retki su oni koji su pametni kao ja.
Očitanje tablice je vrlo prosta stvar, samo ako vam bar jednom neko objasni.
:slow_en: