Autor Tema: Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma  (Pročitano 165695 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
« Odgovor #330 poslato: 10, 08, 2015, 07:53:06 pre podne »
Како оно рече наш Његош - Чашу меда још нико не попи, док је чашом жучи...?

Надао сам се да ћу у суботу ујутро да допловим до Белегишке аде и да видим и испратим "колеге" на њихов пут уживања Дунавом и Савом. Ипак, није ми се дало. Пријатељ којег је требало да сачекам, мало је закаснио, тако да пловидба до Белегишке аде више није имала смисла јер док бих ја тамо стигао, регаташи би већ били негде у висини Земуна.

Зато сам одлучио да урадим нешто друго.
Са супругом и унуком, Душаном, запловио сам узводно, ка Крчедину.

По лепом, сунчаном времену, праћен ветром осредње јачине у крму, брзином која је била нешто изнад седам километара на сат (мерено Гарминовим уређајем за навигацију), само на тренутке нешто изнад девет, до далековода смо стигли за мало више од сат времена.

Ту нас је, у чамцу свог пријатеља рибара из Крчедина, сачекао на води наш пријатељ (иначе и сам валсник једног малог глисера) и уследила је операција прекрцавања.

Окренуо сам чамац и, с увећаном посадом, кренули смо натраг, у правцу Сланкамена.
Изненадио сам се видећи на инструменту брзину којом смо се кретали. Уређај је показивао изнад тринаест километара на сат! При истом гасу којим смо возили и узводно и при ветру исте јачине, који нам је сада ударао у прамац!
За нешто више од пола сата већ смо пред собом угледали сланкаменачке сплавове ресторане и марину.

Е сад, зашто сам овај текст почео цитатом Његошевих речи?

При поласку догодила нам се незгода коју сам приписао свом невештом руковању и управљању чамцема.
Приликом испловљавања, крмом сам кренуо да се одвојим од понтона и требало је изманеврисати у, за мене веома скученом простору, због суженог тока услед ниског водостаја.

Цимнем лево, цимнем десно, додам гас, одузмем гас... бам!
Деловало ми је као гром иако нисам баш тако јако лупио о два суседна чамаца јер сам се кретао заиста малом брзином. Љутио сам се на самог себе али видећи да нисам начинио ником никакву штету, наставио сам вожњу и испловио из нашег рукавца и кренуо пут Крчедина.

Е, када смо се вратили и кад је требало упловити и пристати уз понтон, било је потребно опет мало маневрисања и тада се догодило опет оно исто: "Цимнем лево, цимнем десно, додам гас, одузмем гас... бам!"

Нисам успео да поравном чамац са својим понтоном, него је чамац наставио кретање и прамцем се зарио у један од суседних привезаних чамаца...

Шта се догодило? Тек тада сам схватио да, поред мог неискуства, у свему томе има и нешто друго "труло у држави Данској".

Из мени непознатог разлога, приликом пребацивања ручице команде из положаја за вожњу унапред у положај за вожњу уназад, мотор није примио гас и чак се и угасио!

Наравно, чим сам избацио из брзине, мотор је на притисак тастера стартовао и наставио мирно да ради али није примао команду за вожњу уназад...

И ето мени сада једа за сутра!

Шта се догодило?
Зашто мењач не ради?
Кога сад да позовем да то погледа?
Па зар сад, кад сам коначно решио и ја да се провозам?

Ох, колико питања ми је пролетело кроз главу док сам привезивао чамац.

Ипак, срећан сам што ни у повратку нисам оштетио ничији чамац и нисам дозволио да ми ова непријатност поквари уживање и расположење. Лепо је било пловити, па макар и на тако краткој релацији. Призор осмеха у очима мог унука, док ми је седео у крилу и рукама држао волан, док смо нешто мало удесно од пловног пута пловили ка Сланкамену, вреднији је од било чега што човек може да замисли.

А ову команду... "Средиће тебе Били!"

Само још да ми неко од вас каже, шта би то могло бити и шта  да урадим?

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #331 poslato: 10, 08, 2015, 07:54:52 pre podne »
Аууу... Ни краће вожње, ни дужег извештаја!
Шта би било кад би сваки члан форума овако описао сваку своју вожњу?
Ала би било материјала за читање....

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #332 poslato: 10, 08, 2015, 12:07:51 posle podne »
Neka neka to je za one pismene clanove.Najvise mi se dopao osmeh unuka a za ostalo bas te briga.Komande ces srediti sajle ili sta vec zeza.
Kad ne mozes sa drugarima na Dunav ni more nije lose!

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #333 poslato: 10, 08, 2015, 12:37:36 posle podne »
Сви који, као и Зоран, прочитају до  краја, од мене имају  114 или  yg гратис.
Можда неко од тих упорних и предложи нешто паметно (то посебно плаћам, тек да се зна).

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #334 poslato: 10, 08, 2015, 13:34:27 posle podne »
Ako hoce rukom u rikverc normalno onda samo sajla negde pravi problem a ako nece rukom a nisu poluge onda  majstor.
Kad ne mozes sa drugarima na Dunav ni more nije lose!

Van mreže Mezija

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #335 poslato: 10, 08, 2015, 13:49:17 posle podne »
umesto odgovora pitanje

da li su komande namestene da je hod unapred kada rucicu komande pomerite napred .
ako je tako verovatno je problem kraj sajle kod pente ili poluge menjaca na penti

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #336 poslato: 10, 08, 2015, 13:57:59 posle podne »
umesto odgovora pitanje

da li su komande namestene da je hod unapred kada rucicu komande pomerite napred .
ako je tako verovatno je problem kraj sajle kod pente ili poluge menjaca na penti

Јесте, Мезија, команде су баш тако намештене.
И мотор је нормално радио прошле године. Ове године, више пута сам га палио али нисам испловљавао.

Постоји на команди тастер којим, кад га притисниме, искључим мењач и тада могу да додајем гас, до пуног гаса, било да ручицу померам у правцу за унапред било у правцу за вожњу уназад.

Кад искључим тај тастер, померање ручице команде према напред истовремено укључује мењач и додаје гас.
Обрнуто, кад ручицу померим наниже (унатраг) укључује се мењач у положај за вожњу уназад и додаје гас.

И док сам био на везу, све је изгледало нормално.
Међутим, ево, догодило се како сам описао, да не понављам.

Мислим да морам да потражим помоћ неког квалификованог, да погледа још једном све везе, на команди и на мотору па да видимо шта ћемо.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #337 poslato: 10, 08, 2015, 13:59:42 posle podne »
Ako hoce rukom u rikverc normalno onda samo sajla negde pravi problem a ako nece rukom a nisu poluge onda  majstor.

Ово нисам пробао, а искрено, мислим да и не бих то сам, без присуства неког "ко се разуме" то покушавао.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #338 poslato: 25, 08, 2015, 07:00:29 pre podne »
КО ЗНА - ЗНА!

Пре неки дан, написах пар реченица о свом невештом одвајању и пристајању уз док, а ево, јуче, на интернету нађох клип који показује како ништа није тешко кад човек зна како треба.

Жао ми је што не умем да поставим видео клип овде у теми (можда то може да уради неко други уместо мене - унапред хвала), али ево линка - најтоплије препоручујем свима да пођу за линком и да виде сателитски снимак, како вешт капетан, кроз "иглене уши" провлачи велики теретњак и како га "паркира" у врло ограниченом простору. Милина је видети такву вештину.

Ево линка:

Kada ogroman tanker treba da se uparkira u usku luku, to izgleda ovako http://blic.rs/i/585238

Van mreže zorter

« Odgovor #339 poslato: 25, 08, 2015, 07:27:34 pre podne »
Evo ti tog snimka

a i iz drugog ugla

Zar nisi primetio (a vidi se na oba snimka) da ima pramčani motor kojim veoma lako usmerava pramac broda pa i nije čudo sto ga ovako lako "uparkira" gde hoće. Da i ti imaš takvu konstrukciju mogao bi bočno da pristanes gde želiš.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #340 poslato: 25, 08, 2015, 08:28:18 pre podne »
Зар после свега што сам на мом чамцу урадио, још и прамчани мотор да постављам? Ма, хајде...

Хвала ти за овај линк из другог угла. Стварно је тесно.

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
  • Brod tip: Plastični čamac AQ 575
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 5,75 x 1,72
« Odgovor #341 poslato: 25, 08, 2015, 11:31:11 pre podne »
Лазо, ОБАВЕЗНО угради прамчани мотор, или ћеш разочарати велики број нас чланова форума који жељно ишчекујемо наставак саге о Ружном пачету.   stri  stri  114  ffff

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #342 poslato: 25, 08, 2015, 17:59:07 posle podne »
Лазо, ОБАВЕЗНО угради прамчани мотор, или ћеш разочарати велики број нас чланова форума који жељно ишчекујемо наставак саге о Ружном пачету.   stri  stri  114  ffff

Ружно паче је порасло. Истина није постало прелепи лабуд, али некаква пловка јесте.
Надам се да ће се задржати дуже, међутим, ако одлучи да одлети у неке друге крајеве, ко зна... можда прича добије и наставак.

А дотле, ма, има и на овој патки да се чупа перје, да се храни, мази... биће писања... Знате ви мене и ону народну: Докон поп и јариће крсти. Пловка није јаре али шта мари?

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #343 poslato: 06, 09, 2015, 11:45:38 pre podne »
Рекох ја вама, биће посла око ове моје пловке.

Јуче, хтедох да чујем мало моју јамаху, стиснем "старт" тастер, мотор прихвати из прве, запреде као маче... па поче да штуца и да се гуши...
Као да га нека јектика изједе изнутра, угуши се два, три минута по паљењу.

Креснем опет... Штекће стартер, као бесан али... тајац...

Изгледа да гориво не стиже до цилиндра.

И ето мени једа за сутра, тј. за следећи викенд. Срећом, имам негде (само да се сетим где) ново црево са пумпом за гориво. Међутим, послушаћу нашег другара, ДулетаН - набавићу и нови конектор, којим се црево за гориво спаја с моторм. Кад је ново, нек буде све ново.

Па да видим онда, хоће ли да ради...

А за Срсу и остале жељне приче о реконструкцијама... јесенас или почетком следеће године, прерадићу део на којем је сад монтирано седиште.

Овако како је сад, постављено је високо.
Кад сам планирао позицију за седење, нисам мислио да ћу имати овакво седиште, а кад сам га намонтирао испало је много високо. Е, то ће ићи доле за неких петнаестак снтиметара.

Као што рекох, биће забаве...

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
« Odgovor #344 poslato: 07, 09, 2015, 11:00:02 pre podne »
Ja tebe u svoj brod ne bih pustio. Ti si maler, definitivno  ha ha