Baš svi mudro zborite :)
Sve zavisi od potreba, aktivnosti i gušta.
Zato sam ja ovo pitanje na neki način ostvio i poluotvoreno, a to znači da moram da vidim šta mi je

:)
Smatrao sam da će bar ovaj period godine biti sa manje kiše ili povremeno pa da ga nekako "premostim" dok ne krenu obilnije padavine i vidim koje bi meni rešenje najviše odgovaralo, ali ne leži vraže. Do sada mi je bilo zadovoljstvo i da ga praznim ručno, a i sa pumpom. Ono što nekad predstavlja problem je duže odsustvo, ali ni to nije nerešivo. Kada imaš dobre "cimere" u marini, stigne ti poruka i da je voda regulisana :)
Šalu na stranu, cirada je još jedna opcija o kojoj razmišljam u budućnosti. Ono što mi se kod nje ne dopada je momenat da ću imati obavezu da je stalno postavljam i skidam, što će biti cim ako često koristim čamac.
Stoga sam tu opciju ostavio kao poslednju. Komšija do mene mi je demonstrirao skidanje i postavljanje njegove koje niti je neki bauk, niti oduzima puno vremena, pa sam skontao da ni to nije velika frka.
Inače, on ima jedan "alu štap" kojim odiže ciradu na pramčanom delu kako se voda ne bi zadržavala, tako da taj sistem može da se napravi i kod mene:

Voda mu se malo jezeri na krmenom delu kod nosača tende koju je naknadno instalirao, ali nije ništa strašno.
Takođe, najbitniji adut zbog koga bih išao na opciju cirade u nekom trenutku je i to što krećem u pravljenje jastuka i "ležaja" na čamcu, na sličnu foru kako je to odradio komša:

pa će cirada služiti i za zaštitu jastuka od kiše i drugih atmosferalija.