A ovo je tek dobro:
Jedno piće dnevno za bolje zdravlje
Sve više studija dokazuje pozitivne efekte umerenog konzumiranja alkohola jer, između ostalog, štiti od pojave demencije. Alkohol opušta, poboljšava rad srca, blago podiže pritisak.
"Ako znaš šta je jedno piće, slobodno popij čašu vina ili čašicu rakije za ručak. A ako ne znaš - ne počinji."
Sa ovim savetom profesor dr Petar Seferović, direktor Klinike za kardiologiju Kliičkog centra Srbije, ispraća svoje pacijente iz ordinacije. Jer, i zvanična medicina sve više priznaje pozitivan uticaj alkohola na zdravlje, ali samo kada se konzumira umereno. Za one koji vole „čašicu“ baš ta umerenost je i najveći problem, a granica između uživanja i klizanja u zavisnost je tanka.
Poslednje istraživanje o uticaju alkohola na zdravlje pokazuje da osobe koje umereno konzumiraju alkoholna pića imaju za trećinu niži rizik od pojave demencije. Umerenost znači jedno do dva pića dnevno, a studija sugeriše da se ovakav efekat ne postiže samo zbog hemijskog dejstva alkohola, nego i zbog ambijenta u kojem se popije piće.
Erik Skovenborg, član Skandinavskog medicinskog odbora za alkohol, to objašnjava tezom da ljudi vedrog karaktera obično imaju mnogo prijatelja, a time i više prilika za druženje i konzumaciju alkohola u društvu. Zbog toga je alkohol često u uskoj vezi sa drugim činiocima koji deluju kao zaštita od pojave demencije - život u paru, više obrazovanje i izostanak depresije.
Uz smanjenje rizika od mentalnih bolesti, ističe se da umereno uživanje u alkoholu rezultira smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, moždanih udara i kamena u žuči.
"Alkohol u malim količinama je dobar stimulans, popravlja raspoloženje, ubrzava srčani rad i blago povećava krvni pritisak", kaže profesor Seferović. "Veća količina već postaje problem i ima samo štetne efekte, od toksikomanije do zavisnosti."
Jedna velika nedavno završena studija u svetu pokazala je da su pacijenti koji su pre srčanog udara umereno konzumirali alkohol u većem procentu preživljavali infarkt nego oni koji uopšte nisu pili.
Sigurno je, međutim, da je šteta od preteranog konzumiranja alkohola veća nego blagodeti umerenog pijenja. Naime, alkohol, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje ubije 2,5 miliona ljudi, a oko četiri odsto svih smrtnih slučajeva pripisuje se alkoholu. Među glavnim uzrocima smrti su povrede izazvane zbog pijanstva, rak, ciroza jetre, bolesti srca i infarkt.
Ali, iako je „na crnoj listi“, alkohol u maloj dozi, izvesno, ima dobre efekte po zdravlje. Tako su istraživanja pokazala da jedna čaša vina ili piva dnevno može da smanji rizik od bolesti srca i srčanih napada, jer ova pića podižu nivo dobrog holesterola i dovode do povećanja antioksidanata u telu. Crno vino se naročito smatra poželjnim jer sadrži biljne sastojke poput procijandina, koji štite srce.
"Crno vino poboljšava viskozitet krvi i omogućava bolji rad srca tako što povećava srčanu frekvenciju", objašnjava prof. Seferović. "Takođe, crno vino dilatira krvne sudove. Ono je i afrodizijak."
Britanski istraživači tvrde da ispijanje malih količina alkohola štiti od razvijanja kamena u žuči. Oni su dokazali da konzumiranje dve doze dnevno za trećinu smanjuje mogućnost pojave kamena u žuči, jer alkohol smanjuje količinu holesterola koji je i glavni krivac za pojavu ovog stanja, pišu Novosti.
Piće, takođe, može smanjiti mogućnost pojave čira u stomaku. Nemački istraživači otkrili su da alkohol deluje kao antiseptik protiv helikobakterije pilori, koja uzrokuje pojavu čira. Otkrili su da ljudi koji piju čašu vina ili piva dnevno imaju 30 odsto manje šanse za razvijanje ove bakterije.
autor: AS izvor: Novosti/Novi magazin