Autor Tema: Moja prva plovidba  (Pročitano 13548 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zankiki

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
  • Brod tip: Pasaat 735
  • Marina: Plavi Dunavac, Novi Sad
  • Veličina: 8.65
Odg: Moja prva plovidba
« Odgovor #15 poslato: 13, 06, 2014, 09:01:41 pre podne »
Ko ne poznaje sve čari jutra u prirodi, a pogotovo pored vode, dok sunce još nije izašlo, nego tek boji horizont u ružičasto, a priroda se lagano budi, taj nije ni bio u prirodi. Doživeo sam na pecanjima i kampovanjima mnogo ovakvih jutara, ali na brodu je to isto, a opet nekako drugačije.

Pošto nikad ne spavam preko 6 sati, a legli smo relativno rano (23h), u 5 sam bio na nogama. Tiho izlazim na terasu da ne probudim Jasnu i Dejana. Uživam slušajući različite ptičice, žabe, i ostale živuljke, dok lagano listam knjigu, i pijem jutarnju kafu i rakiju. No, činjenica da danas treba voziti malo više da se nadoknadi zaostatak od juče mi nije dala mira, i u 6 pali motor. Na prvi krc anlasera, Dejan je već na nogama, dok se Jasna prevrće na drugu stranu i nastavlja. Posle oko 2 sata vožnje smo na sledećem trianglu. Sledi doručak i jutarnje kupanje.

Posle par sati kupanja krećemo za Karavukovo. Nema stajanja dok ne stignemo. Malo pre Karavukova ipak stajemo, samo da napravim roštilj, dok Jasna dokazuje svoje kulinarsko umeće, praveći supu iz kesice. Negde posle podne stižemo, a tamo milina, veliki triangl, na kome ima i kafana na vodi. Bacamo sidro na sred triangla, i plivamo do kafane u želji za hladnim pivom. Kad smo se napojili, ja i Dejan krećemo do sela po namirnice, a Jasna sređuje brod. Posle se kupamo do pred mrak, u sumrak krećemo prema prevodnici. Čuo sam se sa prevodničarom Mikom malo ranije tog dana, rekao mi je da prevodnica radi od 7, ali da će on biti tamo već u pola 6, i da će otvoriti kapije, pa kad stignem mogu odmah unutra. Parkiramo oko 1km pre prevodnice, malo sedimo na terasi pa spavanje.

Dok sedim na terasi razmišljam od dve stvari, kao prvo, da za ovakvo putovanje treba bar duplo više vremena. Uživali smo mi i ovako, ali bi bilo mnogo lepše da smo mogli celo popodne da se kupamo u Karavukovu, lagano ustanemo, popijemo kafu, pa kupanje, možda odemo do pijace u selu, opet kupanje pa lagano dalje... Ovako je stalno bilo prisutno gledanje na sat i preračunavanje vremena. Komaraca nije bilo uopšte, jedino u sumrak, ali se čak i tada uz spiralu moglo sedeti napolju. To je druga stvar o kojoj razmišljam. Sećam se uklete šume, i rojeva komaraca koji se nisu smanjivali ni u podne, ni u ponoć. Sa obzirom na visok nivo Dunava, i naglo opadanje baš tih dana, očekivao sam na Dunavu možda sličan scenario, što ne bi bilo dobro. Takođe sam se nadao da će opasti dovoljno da bar neke obale i plaže izadju na suvo, jer smo imali gomilu opreme za plažu koju na kanalu nismo mogli koristiti - beach ball, badminton, frizbi, lopta za odbojku, picigen...

nastavak sledi...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #16 poslato: 13, 06, 2014, 09:11:59 pre podne »
odlicna reportaza !
kakve su temperature vode bile ?

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #17 poslato: 13, 06, 2014, 09:28:42 pre podne »
Dunav 18-19, kanali 25, Tikvara 22

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #18 poslato: 13, 06, 2014, 14:24:08 posle podne »
Brz tempo uzima danak, i treće jutro se budim oko 6. Na brzinu se pripremamo i krećemo do prevodnice. Kao što je gospodin Mika obećao, prevodnica je bila otvorena. Parkiram brod, u nameri da prodjem što pre. Međutim, Mika je ribolovac, bivši ribočuvar, a tokođe i vlasnik brodića sličnog mom, tako da smo se u razgovoru poprilično zadržali. Izlazimo na Dunav, a on nam odmah pokazuje svoje poznato lice. Na toj krivini gde se kanal spaja sa Dunav je matica snažna, a dubina 22 metra. Gasim motor i lagano se spuštamo prema Dalju, dok doručkujemo i pijemo kafu. Na mapama sam malo nizvodno od Dalja video ostrva sa plažama, pa smo se nadali da ima negde malo peska, čak i po ovom vodostaju.

Prolazimo pored ostrva, ali su pod vodom. Na jednom mestu nalazimo malo peska i pristajemo. Sreća, sreća, radost.

Ubrzo krećemo odatle, pošto je bilo muljevito, šuma blizu, a sa njom i neizbežni komarci, uz moj komentar da garant 100 metara niže ima idealna plaža, a mi se zezamo ovde. Tako je i bilo. Posle par stotina metara smo ugledali baš ono što nam treba! Jedno ostrvce samo za nas! Odmah kreće trčanje, pljuskanje, skakanje, frizbi i beach ball. Bilo nam je jako teško da krenemo odavde, opet mi je palo na pamet kako je malo vremena za ovakvo putovanje, jer bi ovde ostali barem dan - dva. Ali plan je bio da se svrati na čardu kod Nećka (Bačko Novo selo) predveče, i da stignemo na noćenje u dunavac kod Mladenova. I tako smo se teška srca oprostili od ovog ostrvceta, uz obećanja da ćemo se vratiti!

Prolazimo delom obale koji ima lepih plažica, ali su koliko mi je poznato sve na Hrvatskoj strani, pa nema pristajanja. Borovska ada, Vukovarska ada... Stižemo do Nećka i ulazimo u dunavac. Usput smo ipak ogladneli i ručali, Jasna je pržila krompiriće pa ne žurimo na ručak. Dunavac je topao, uživamo i hranimo labudove. U neko doba mi se pije hladno pivo, pošto sam u Karavukovu zaboravio da kupim. Parkiramo brod i krećemo do Nećka, ali se iz trave dižu rojevi komaraca. Brže bolje bežimo nazad na brod! Glupi komarci, glupi Nećko i glupo pivo! Umesto toga se kupamo još malo, i pred mrak se bez motora spuštamo da dunavca kod Mladenova (ne znam kako se zove). Ulaz u dunavac je dubok, oko 6m, ali posle 50-ak metara dubina pada na 1.5 metara. Tu je lepa peščana plažica, i tu odlučujemo da spavamo. Napolju su horde komaraca, a Dunav pada dnevno po pola metra. Sakrivamo se u kabinu, puštamo odličan crtani (Čelični div)... i... zzzzzzzz

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #19 poslato: 13, 06, 2014, 14:57:40 posle podne »
Lepa priča a lepe i slike

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #20 poslato: 13, 06, 2014, 16:00:50 posle podne »
Hvala.

Sa obzirom da definitivno ostaje sa nama, odlučili smo da ga počastimo sa malo farbanja.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #21 poslato: 13, 06, 2014, 21:22:06 posle podne »
Sjecam se kad si onomad došao kod nas na ono opijanje i izronio iz šume...niti si znao koga niti kad bio kod nas....vidilo se da imas duh avanturistički...svakako sjajna priča i nadam se da cemo se uskoro druziti ovako i na dunavu  thumbup

Van mreže Arsa

• Kapitalac Dunavski
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
« Odgovor #22 poslato: 13, 06, 2014, 21:42:33 posle podne »
Ja sam uživao prateći ovu temu.  hi 114
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže namcor

• Oficir sa Malih Voda
  • Brod tip: titel 9
  • Marina: biser boljevci
  • Veličina: 5,8
« Odgovor #23 poslato: 13, 06, 2014, 22:33:40 posle podne »
odlicna reportaza, koliko si potrosio goriva za za ovo divno putovanje,koliko je trosio tomos,kojom si brzinom isao

Van mreže DIDAPATAK

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
    • lijena buba
  • Brod tip: premix titel 94
  • Marina: Zimska luka OS
  • Veličina: uvijek mali
« Odgovor #24 poslato: 14, 06, 2014, 07:50:24 pre podne »

..lijep doživljaj sa obitelji  llll..neprocjenjivo  clap..stvarno šteta što niste imali više vremena ali ima dana, bitno da se ekipi svidjelo  ok
..i odlična ideja za neke od nas..
.. grandpa

Van mreže Sale Rea

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • Pahulja
  • Brod tip: Narval 620 Cabin
  • Marina: AJK Beograd
  • Veličina: 6,20 m
« Odgovor #25 poslato: 14, 06, 2014, 12:17:25 posle podne »
Ovo je sjajno, bravo za vas !
I ja imam želju za takvom avanturom, nadam se da ću je ostvariti.

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

Van mreže DIDAPATAK

• Drinski Kratkorepi Peš
  • www.mojaladja.com
    • lijena buba
  • Brod tip: premix titel 94
  • Marina: Zimska luka OS
  • Veličina: uvijek mali
« Odgovor #26 poslato: 14, 06, 2014, 19:34:05 posle podne »
..zankiki..zaboravio pitati ...pa me žena podsjetila stri..koliko dođe kod vas pjeskarenje i farbanje ovakvog broda  sha i koje si boje koristio..
.. grandpa

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #27 poslato: 16, 06, 2014, 08:40:27 pre podne »
Ajde da probam da odgovorim svima odjednom, pre nego što nastavim sa reportažom.

Potrošio sam nešto ispod 50 litara goriva (poneo sam 50, a vratio litru - dve), naravno tu treba računati da sam potrošio 7-8 litara više jer sam se jedan deo puta vraćao, kad sam ušao u onaj kanal koji je bio pod travom. A sa treće strane treba računati i da sam se jednim delom spuštao Dunavom, sa ugašenim motorom - ne zbog štednje goriva, nego zbog uživanja.

Brzina kanalima je bila 8-8,5 kmh, pri 3300 obrtaja i potrošnjom oko 2,7 litara. Niz Dunav sam vozio na 2500 obrtaja, brzina oko 11kmh, potrošnja 2 litre na sat. Kada sam sad izvadio brod napolje zbog farbanja i antialgina, video sam da je kompletno dno prekriveno školjkama. Ne samo ponegde, nego se nigde metal nije video od školjki. Nadam se da ću sa antialginom, i nekom hondom od 20KS 4T imati 10km/h po stajaćoj vodi, uz sličnu ili malo veću potrošnju. Znam koliko na čamcu utiče antialgin na brzinu, ali to je kad se glisira. Nisam siguran koliki mu je uticaj na ovakvom brodiću, ali je ta gomila školjki sa donje strane korita sifurno uticala.

Peskiranje i farbanje u 4 sloja sa njihovim bojama sam plaćao 18€ po kvadratu. Mislim da su u pitanju internacional boje, ali nisam siguran. Jedino mi je bilo bitno da rade sa svojim bojama, da bih mogao da reklamiram ako bilo šta ne valja, u suprotnom uvek farbar može da kaže da ne valjaju boje, a prodavac boja da ne valja farbar.

Van mreže Terca

• Veliki Rovac
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #28 poslato: 16, 06, 2014, 09:31:33 pre podne »
Liči mi da si to radio u Interkoloru. To znači da ponovo rade... Ko je sad tamo osoba sa kojom se dogovara posao?
I male stvari su velike, kada se gledaju izbliza.

Van mreže zankiki

• Dunav oko Novog Sada
    • Marissa
« Odgovor #29 poslato: 16, 06, 2014, 10:33:14 pre podne »
Milan 0628034887

Kad sam se vraćao sa puta, prestigao si me malo ispod mačka. Ako si to bio ti. Beli brod, piše Terca.
Ja ti svirao, ali izgleda nisi skontao.