Poslednji dan počinje kao i svaki drugi, buđenjem oko 6 sati. Godine rada i ranog buđenja su napravile takav biološki sat, i retko mogu da spavam duže. To je u ovom slučaju dobro, jer su jutra na Dunavu najlepša jutra koja se mogu doživeti. Pošto smo parkirani na 300 metara od Dunava, u dunavcu, mislio sam samo izvesti brod na sredinu i pustiti se nizvodno do Tikvare, nekih 10-ak kilometara. Međutim, Dunav je pao preko noći nekih 20-30cm i ostali smo na suvom. Uz malo rada motorom levo desno, oglavljujemo se i isplovljavamo. Ovog jutra je Dejan odlučio da nastavi spavati, dok je Jasna izašla na pramac da se sunča i da mi pravi društvo. Meni je ipak ujutru najbolje društvo kafa, rakija i knjiga, pa tako i provodim vreme, dok jutarnje sunce sve više prži. Prolazimo pored Šarengrada (tako bar piše na mapama koje imam), ti vidimo prvi i jedini Hrvatski policijski čamac koji smo sreli, doduše vezan i bez posade. Lagano se ljuljuškamo, a ja samo odlažem trenutak da palim motor, jer mi je baš dobro ovako. Oko 8 i Dejan ustaje, doručkujemo, i već smo stigli. Uplovljavamo u Tikvaru, a ja, kao što sam radio celim putem, upisujem trenutni vodostaj i dubinu na ulazu, da bih neki naredni put, po nižem vodostaju znao da li mogu da uplovim.
Na Tikvari je baš lepo, gomila labudova, lepo uređena plaža (koja je tek pre dan-dva izronila iz vode, pa je bila malo "gnjecava"), par restorana... Sve u svemu pitomo i lepo. Opet mesto na kom bi ostali dan - dva, ali je već bila nedelja. Grrrrr - sutra na posao! Koristimo priliku da se napojimo hladnim pivom, voda je toplija nego u Dunavu pa uživamo u kupanju. Plan je da oko podne krenemo dalje, prekoputa Šašićeve ade je Čarda Koruška, gde planiramo ručati i spustiti se do Novog Sada.

Teška srca odlazimo sa Tikvare, jer smo svakim kilometrov sve bliže kući, a tako bi još plovili. Prolazimo dunavce kod Suseka, i parkiramo na Korušku. Riblja čorba je izvrsna, i ova čarda dobija moju preporuku! Usput smo videli da je na jednom deliću Šašićeve ade izronio pesak, idemo na kratko kupanje, i pravac kući...

Sve u svemu, jedno neverovatno iskustvo, ali što je najbitnije da ćemo već ovog leta da ponovimo, samo u trajanju od 15 dana...