Odgovoriću prvo Barbaneši - prikolica je moja ali nije registrovana. Pre dve godine, kada je napravljena, uradjen je atest kao laka prikolica iz samogradnje (uz dva svedoka i pregled stručnjaka iz instituta). Ukucan je broj i dobio sam treću tablicu i to dve - na moj kombi i službeni auto koji koristim.
Onda je došao novi zakon o bezbednosti saobraćaja i sada je potrebno da prikolicu ponovo registrujem da bih dobio saobraćajnu dozvolu i tablicu za nju. Procedura košta nekoliko hiljada dinara ali to nisam uradio jer nisam mogao da odlučim šta da uradim.
Posedujem još jednu prikolicu, kupovnu, Brako, proizvodenu 1991. godine koja je takodje atestirana i imala dve tablice. Sad je potrebno i nju ponovo registrovati.
I sad sam na muci - šta da uradim?
Prikolica za čamac, sad kad imam vez u Slankamenu potrebna mi je jednom-dvaput godišnje. A sem toga, nakon produžetka čamca, mislim da bi i prikolicu trebalo napraviti novu, a ovu bi valjalo prodati nekome.
Teretna prikolica Brako potrebna mi je jednom u par godina (sem ako nije potrebna komšijama, ali to više ne radim - zadnji put kad sa je kačio da komšiji nešto prevezem, zaustavio me policajac i naravno platio sam kaznu zbog prikolice bez tablice).
A sad da odgovorim Bećaru - točkovi su rasterećeni.
Pozadi, iza osovine, sa obe strane, simetrično, postavio sam dva metalna stubića kakve automehaničari koriste u radionicama za podupiranje kad rade nešto ispod automobila. (Stubići se ne vide jer samih umotao u najlon kese da ih malo zaštitim od vremena.)
Na ovaj način torziona osovina je potpuno rasterećena (inače nosivosti 600 kg), a ni gume ne nose teret. Hteo sam da još malo više podignem prednji kraj prikolice (zbog slivanja kiše i snega) ali nisam imao snage (posle svega, čamac je sada malo teži - verovatno ima oko 350-400 kg a taj teret moja kičma više ne može da podigne, a i drugar koji mi je pomogao da čamac prebacimo od Kemppija takodje ima problema sa kičmom tako da je ovo najviše što smo mogli da uradimo).
Pokušaću da za sledeći vikend postavim treći podupirač ispod centralne osovine ali moram da nadjem odgovarajuću dizalicu tako da prednji kraj više ne stoji oslonjen na onaj mali točak koji služi za vodjenje prikolice.