Autor Tema: Eto i mene na vodi - LSI 08.7.2012.  (Pročitano 20766 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže poljo

• Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
    • "Teska voda"
    • http://www.alojasailing.com/
  • Brod tip: Bar Harbor Cruiser
  • Marina: NK"Moja ladja Brcko"
  • Veličina: 8m
Odg: Eto i mene na vodi - LSI 08.7.2012.
« Odgovor #45 poslato: 19, 08, 2012, 23:40:11 posle podne »
Kroz taj prolaz usred napera sada mislim da ne može da se prodje. Ne verujem da ima više od pola metra dubine ali nisam posebno zagledao.
Medjutim, postoji mogućnost da se naper zaobidje.
Izmedju ostrva koje se vidi i napera ima više desetina metara širine, medjutim sada je vrlo mala dubina. Ja sam tuda prošao pre deset dana i bilo je vrlo plitko. Ipak, ako se prati kontura ade, a na rastojanju izmedju 5 i 10 metara može da se prodje.

Ipak, izmedju te ade koja je paralelno sa našom marinom i druge ade, koja je još nizvodno od napera koji se vidi na pravcu koji povezuje nizvodni kraj jedne i uzvodni kraj druge ade u pesku je zaglavljeno jedno ogromno drvo i to baš na pravcu pružanja napera.

Dakle, da biste bezbedno prišli u marinu ploveći iz pravca Zemuna ka Slankamenu, potrebno je uploviti kroz taj kanal koji sam opisao ali tako što ćete obići to drvo sa strane ispod ade koja je naspram marine i uzvodno od napera - nadam se da sam jasan.

Dakle ...dodjes do tamo , usidris se i zoves nekoga ko zna da prodje kroz taj lavirint ...
Vepar je vepar, čak i kad mu kažu da je svinja.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Eto i mene na vodi - LSI 25.08.2012.
« Odgovor #46 poslato: 25, 08, 2012, 19:08:54 posle podne »
Danas sam prvi put nakon prodaje evinruda i kupovine jamahe spustio čamac u vodu.

Motor sam postavio, povezao sajle (ostalo je još malo oko elektrike ali to ne bi više trebalo da bude problem - Kemppi mi je pomogao da pripremim šta treba i samo da povežem par žica i glavni prekidač...), prikačio žice na tastere za paljenje i gašenje, sipao gorivo i krenuli smo.

Motor je upalio na prvi pritisak tastera.
Miran i tih rad bili su muzika za moje uši izgorele na današnjih 40oC (bez trunke hlada).
Ubacio sam u brzinu za vožnju u nazad i - cvrc! Ništa!
Menjač neće da uzubi...
Okrenuli smo čamac i ubacio sam u brzinu za vožnju unapred, dodao gas i motor je poslušno poterao čamac niz Dunavac...

Jeste da smo u jednom trenutku zaorali mulj ali uspeli smo da se oslobodimo i nastavio ka lepom plavom Dunavu.
Krenuli smo uzvodno sa pola gasa i moram reći da je rad motora toliko tih da se na čamcu može sasvim normalno razgovarati (ovo je bilo nemoguće uz evinruda).

Vozeći sa oko pola gasa uzvodno ostvarili smo brzinu od oko 10 km/h. Na punom gasu, brzina je bila nešto iznad 12 km/h.
Kada smo okrenuli nizvodno, na punom gasu postigli smo brzinu od 15 km/h.

Dalje nismo proveravali jer sam čamac okrenuo ka marini kako bih što pre uspostavio vezu sa serviserom i čovekom od kojeg sam motor kupio.

Medjutim, onda nam se dogodilo nešto što se verovatno dešava i drugima ali meni je bilo prvi put.

Na samom ulazu u marinu Kemppi je primetio da smo izgubili kontrolni mlaz!
Ispostavilo se da se najlon kesa obmotalo oko osovine i zatvorila usis vode za hladjenje!.
Nakon što je Sale oslobodio motor, pritisak na taster i motor je opet tiho prihvatio i dovezao nas do mog veza.
Moram da se pohvalim da sam ovog puta, vozeći pod malim gasom ušao u privez i pristao uz mol bez greške! Napredak je očigledan...

Ostaje da sutra sa majstorom Čejom (obećao je da ćemo sutra posle podne zajedno u Slankamen) proverimo šta je sa menjačem...

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #47 poslato: 20, 01, 2013, 23:29:38 posle podne »
Dobro ,jel dođe taj majstor Čeja.
Lazo ,pa ne ostavljamo mi naše članove baš tako lako da se izvuku.Zarad minulog rada duguješ da završiš ovu temu. kgk k5

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #48 poslato: 23, 01, 2013, 20:20:37 posle podne »
Mnogo toga se dogodilo od tog davnog avgustovskog dana.

Majstor Čeja je održao reč i došao u Stari Slankamen, pregledao motor i uz malo muke, za par minuta  pravilno podesio sajle i od tada motor radi kao singerica.
Nekoliko puta je čamac izlazio na vodu i prezadovoljan sam tihim radom motora. Brzina čamca je sasvim prihvatljiva i u skladu sa očekivanjima.

Sredinom oktobra čamac sam izvadio na prikolicu.
Bio sam iznenadjen količinom algi koje su se nahvatale na delu korita koji je bio uronjen u vodu.
Na moju sreću i zadovoljstvo kada sam sledećeg vikenda otišao u marinu da ostružem i očistim korito, čekalo me je iznenadjenje!

Korito je bilo čisto, bez algi i oprano!
Postoji tamo na marini čovek koji je angažovan kao čuvar. Ime mu je Rajko, a zovu ga Čadja. Videći u kakvom je stanju korito, nakon što sam ja otišao iz marine (morao sam da žurim da odvezem kući prijatelja koji je bio sa mnom tog dana zbog nekih njegovih obaveza), Čadja je lepo uzeo krpu, četku i šmrk i ostrugao i oprao korito!

Pa neka neko kaže da nemam sreće! Baš! Dao mi je Bog više sreće nego pameti.

Negde u novembru, dogovorio sam se sa Kemppijem i odvukli smo čamac kod njega u radionicu i za samo par dana čamac je dobio novi držač motora od aluminijuma, zavaren za krmenu tablu.
Sa obe strane nosača, navarene su dve ploče - dva stepenika za ulaženje i izlaženje iz vode. Na desnoj strani, gledano od krme ka pramcu, postavljene su i male, preklapajuće merdevine od aluminijuma.
Ovi radovi su doprinos budućem uživanju i komforu na čamcu.

Ali uradili smo i nešto u cilju povećanja bezbednosti.

Sa obe strane kormilarnice, pri vrhu, Kemppi je postavio rukohvate od aluminijuma, tako da je sada mnogo bezbednije kada se ide iz kokpita ka pramcu, obzirom da je zbog naginjanja čamca postojala mogućnost da neko padne u vodu.
Napravljen je i jedan rukohvat na krovu kabine tako da ako neko stoji na pramcu ima za šta da se prihvati.

Ostaje da na proleće ponovo ofarbam korito tamo gde se boja odlepila i možda ga premažem antialginom. Treba da povežem radio aparat i zvučnike i da konačno uradim sundjere i tapacirung u kabini i na sedištima u kokpitu.
Kad sve to bude gotovo nastavićemo sa uživanjem dok se ne setim da bih mogao da uradim još nešto...

Van mreže stvlada

• Talasožder Mali
  • www.zavarivanje-stanimirovic.rs
  • Brod tip: sunbird corsair 198
  • Marina: ajk
  • Veličina: 6m
« Odgovor #49 poslato: 23, 01, 2013, 20:49:31 posle podne »
Obavezno Alusafe antialgin,a kad je vec kod kempija mogao bi da ti napravi ona dva plovka sa strane kao sto je vec radio nekom,radi bolje stabilnosti.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #50 poslato: 23, 01, 2013, 20:55:23 posle podne »
Obavezno Alusafe antialgin,a kad je vec kod kempija mogao bi da ti napravi ona dva plovka sa strane kao sto je vec radio nekom,radi bolje stabilnosti.

Za Alusafe verovatno ću poslušati, a što se tiče plovkova (ili se moćda kaže: plovaka?) sa strane - tu još nisam siguran da ima potrebe.

Istina, malo sam vozio čamac i putnici koji su sa mnom  bili, bili su disciplinovani i nije bilo neke šetnje po i okolo čamca.
Nisam imao iskustvo sa pojačanim vetrom ili talasima, pa još uvek nisam siguran da li su mi plovci potrebni.
Naginjanje čamca je bilo u granicama kontrolisanog.

Možda bi više mogli da kažu Kemppi i njegov  kum - oni su išli do pramca. Ja sam do sada samo sedeo za upravljačem u centru čamca...

Van mreže barbanesa

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
    • Lence
  • Brod tip: Metalni
  • Marina: Dsrv Karaburma
  • Veličina: 9,5m
« Odgovor #51 poslato: 23, 01, 2013, 21:59:34 posle podne »
Drago mi je da i ti Lazo polako ulazis u nauticarske vode ,vidim pomalo si plovio i sticao iskustva.. thumbup
Nadam se AKO ove godine organizujemo neko druzenje svi dodjemo sa svojim ladjama kao pravi nauticari.. 25648 114
Blago onom ko mlad poludi ceo mu zivot u veselju prodje

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #52 poslato: 23, 01, 2013, 22:24:15 posle podne »
@ Drago mi je da i ti Lazo polako ulazis u nauticarske vode ,vidim pomalo si plovio i sticao iskustva.. 

Pazi ti sta pricas !! Nas Laza je letos vidjen u Titelu sa svojim plovilom ! Cisto da se zna ! sail
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
  • Brod tip: Plastični čamac AQ 575
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 5,75 x 1,72
« Odgovor #53 poslato: 24, 01, 2013, 06:25:49 pre podne »
Не зна овај Барбанеша да је наш Лаза стари дунавски гусар  4587 поготову за директорке.
Него Лазо све ти лепо нама исприча о радовима, додуше врло сликовито,  али нема слика да поткрепиш причу.  Ваљда знаш шта ти је чинити?

Van mreže dalibor

• Rečni Drekavac
    • Ime broda:Anja
  • Marina: Lepi Mika
  • Veličina: 9m
« Odgovor #54 poslato: 24, 01, 2013, 06:45:51 pre podne »
Stavi koju sliku od letos i kako ti sada izgleda čamac.
Čisto da se zna dokle si došao. 25648
Život je jedan a Dunav večan

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #55 poslato: 24, 01, 2013, 07:27:05 pre podne »
Iskreno, sve opisano uradjeno je prilično brzo, da ne kažem na brzinu.

Prvo sam planirao da čamac zimu provede u dvorištu marine i tako je i trebalo da bude. Svi radovi su planirani za proleće. Čamac je izvadjen, malo na brzinu, jer sam žurio da prijatelja vratim u Batajnicu zbog njegovih obaveza, pa nisam stigao da slikam čamac sa svim onim algama na koritu, a želleo sam.

Onda sam sledećeg vikenda otišao tamo ali čamac me dočekao opran i očišćen, medjutim vetar je malo oštetio ciradu pa mi je trebalo vremena da ga lepo upakujem.

Sasvim neočekivano, Kemppi mi se javio da je na odmoru i da bi mogao da mi sredi čamac.
Od dogovora do realizacije prošlo je vrlo malo i čamac je uveče stigao u Ugrinovce - bio je mrak da bismo nešto fotografisali.

Kada sam posle par dana otišao jedno veče da vidim dokle je stigao - Kemppi je već i završio.

Sledećeg dana počeo je da pada sneg kad mi se javio jedan prijatelj da mi kaže da baš tog dana ima vremena da zakači prikolicu i da mi dovuče čamac u baštu.
Hajde opet, na brzinu, pakuj čamac u novu ciradu i mrak nas je uhvatio kada smo prikolicu uvukli u baštu iza kuće. Snega je već bilo nekoliko santimetara, a onda je tek napadao u narednih par dana.

I eto, dogodilo se da praktično ništa nije slikano. Ono par snimaka iz Kempijeve radionice ne pokazuje mnogo, pa je zato bolje da sačekamo proleće da se vidi čitava ladja i sve što je uradjeno - onako kako treba.

Van mreže barbanesa

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
    • Lence
  • Brod tip: Metalni
  • Marina: Dsrv Karaburma
  • Veličina: 9,5m
« Odgovor #56 poslato: 25, 01, 2013, 21:46:22 posle podne »
Sve je ovo lepo receno ali mi nije jasno kako ti se cerada ostetila na vetru?
Koliko sam shvatio stavio si je letos znaci nova cerada kad pre da se pocepa? sha
Blago onom ko mlad poludi ceo mu zivot u veselju prodje

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #57 poslato: 25, 01, 2013, 22:54:23 posle podne »
Nešo, nije se oštetila cirada koju je Hummer pravio.
Ona stoji kao i prvog dana. Saša je to uradio majstorski i cirada je jedna od boljih stvari na mom čamcu. Savršeno zatvara čamac i vrlo lako se otvara i slaže.

Medjutim, kada sam čamac izvadio iz vode i postavio ga na prikolicu, čitav čamac sam umotao u jednu od onih plavih cirada koje možete kupiti u "Uradi sam" dimenzija 6 x 8 m po ceni od oko dve hiljade dinara.

Ta cirada je kupljena prošle zime i već je bila na par mesta malo oštećena. U Slankamenu je tih dana duvao veoma jak vetar i došlo je do oštećenja na oštrim ivicama tvrdog krova koji je napravljen iznad kokpita.
I to smo kod Kemppija sanirali. Postavljeni su alu profili po ivicama, a na samim krajevima, na uglovima, dodato je malo više alu vara tako da su  uglovi sada zaobljeni.

Kupio sam novu ciradu i pažljivije zapakovao i ušuškao čamac da ga zaštitim preko zime.
Od onda do sada nisam primetio nova oštećenja na ciradi.

Eh, sad, ako nekog zanima šta će mi ta cirada - pa, eto, ne može da škodi. A što ne škodi...

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #58 poslato: 26, 01, 2013, 06:55:50 pre podne »
 Pa Lazo ,zar nisi znao da se mušema pokazala boljom od cerade?  dodo  dodo

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #59 poslato: 26, 01, 2013, 08:53:20 pre podne »
Pa Lazo ,zar nisi znao da se mušema pokazala boljom od cerade?  dodo  dodo

Smatrao sam da za te pare mogu da iskoristim ciradu sa alkama kroz koju se provlači konopac za vezivanje. A kada se cirada dobro postavi, onda nema problema.
U našim uslovima takva cirada može bar dve sezone da se koristi. Pre mnogo godina, dok sam kampovao, kupio sam jednu takvu u Grčkoj - svi su me ovde kod nas pitali gde sam je našao - trajala je godinama, za razliku od ovih koje sada prodaju.