Ima jedna Čika Jovina pesmica u kojoj postoje ovakvi stihovi:
"Bež' te žabe, bež' te bube,
Sklon'te mu se s puta... "
E tako je danas bilo na potezu izmedjju Starog Slankamena i Titela.
Moj ponos i dika konačno je imao svoju prvu plovidbu zadovoljstva.
Ovaj radosni trenutak podelio sam sa svojim drugom, Dejanom.
Nakon što smo malo oprali čamac, usuli gorivo u rezervoar (do vrha), evinrud je poslušno zaverglao posle dva potezanja poteznice, a onda sam uspeo da ga na malom gasu odvojim od mola i da ga izvezem iz kanala na veliki Dunav.
Prešli smo na drugu stranu i krenuli ka Titelu.
Ušli smo u Tisu i trebalo nam je dvadesetak minuta da nakon mirne plovidbe pri brzini od oko 8 km/h shvatimo da nismo u Tisi nego u kanalu iza velike ade koja se nalazi naspram Slankamena! Stigli smo gotovo do poslednje četvrtine tog kanala kada sam uključio navigaciju i shvatio da ne idemo ka Titelu!
Odmah smo okrenuli čamac i pošli nizvodno, a neposredno pre samog izlaska iz kanala, motor je zapeo za nešto ispod površine vode, žestoko poskočio tri puta, dobro protresao čamac ali nije se ugasio.
U trenutku sam izbacio menjač iz brzine i oduzeo gas ali primetio sam da motor i dalje mirno radi i učinilo mi se da je sve u redu.
Jedan kolega nautičar, sa usidrenog broda na levoj obali kanala, nešto mi je dovikivao i mahao rukom ali od buke motora ništa ga nisam razumeo. Medjutim, sada mi jasno da je pokušao da mi objasni da smo naišli na jedan od dva kamena nasipa koji se tu nalaze na dubini od oko pola metra ali to sam saznao tek po povratku u marinu.
Tek, ohrabren mirnim radom motora, dodao sam gas i nastavio ka ušću Tise u Dunav, a odatle uzvodno ka Titelu.
Bože, lepote!
Po divnom sunčanom danu, uz blagi vetar koji nam je duvao u ledja, pored brojnih pecaroša, za nekoliko minuta stigli smo do Titela, prošli ispod mosta, osmotrili plažu i usidrene ladje i krenuli nazad.
Bez ikakvih problema stigli smo do marine i kada je sve izgledalo savršeno, čak i uplovljavanje u boks rezervisan za moj čamac, motor koji sam držao na minimalnom gasu ugasio se.
Naravno da me je vodena struja odmah zanela i pramcem sam pogodio sam vrh pontona. Ali tu je bio Derjan, koji je uspeo da iskoči na ponton i da zadrži čamac tako da posmatrano sa strane, neko ko nije baš pažljivo pratio naš manevar mogao je i da ne primeti problem u kojem smo se našli.
Sve u svemu, da rezimiram.
Krenuli smo od pontona u 10:05. Pristali smo u 12:00.
Vozili smo brzinama od 8-10 km/h pri gasu malo većem od minimalnog ali ispod polovine.
Vozili smo brzinama od 12-15 km/h pri gasu oko polovine.
Vozili smo brzinama od 15-17 km/h pri gasu na oko dve trećine.
Vozili smo uzvodno Tisom brzinom od 21-22 km/h pri gasu izmedju dve trećine i punog.
Vozili smo u povratku nizvodno Tisom brzinom od 25,3 km/h pri punom gasu.
Vožnja pri punom gasu trajala je možda desetak-petnaest minuta uz nekoliko prekida.
Sve ostalo vreme vozili smo gore navedenim brzinama, usporavajući svaki put kada bismo se približili usidrenim čamcima i splavovima.
Po povratku opet smo napunili rezervoar i izgleda da smo potrošili nešto izmedju 5 i 7 litara tokom čitave vožnje.
A sad evo par sličica na kojima se vidi trasa kojom smo plovili,moj drug Dejan, a boga mi i ja u mojoj majici "Moja ladja".