Joj, da ne quote-ujem, probacu ovako.
1. Ono za pitanje Garmina, nije bilo upuceno tebi, Kapetane, nego brokeru 975fx, posto je kako on kaze ovo bez svrhe, al eto Garmin ima sve super (na to se svodi u slobodnoj interpretaciji). Sa Perom saradjujemo godinama lepo, zato sam i rekao da necu da komentarisem sta je uradio i koliko je doprineo, ali cu reci da je sve ovo bez svrhe lepa osnova za Garmin kartu, do koje je covek dosao kroz licenciranje podataka i svojim radom i trudom na prikupljanju, obradi i kodiranju dodatnih informacija. Reci cu i da razumem da sve to kosta, ne diskutujem o iznosu (pricam o Garmin kartama)- ali veruj mi na rec da ako zelis nesto slicno da radis kosta.
Kao mali primer reci cu ti da bi pravio elektronske navigacione karte, moras da imas barem dobar racunar, licenciran softver (ni malo jeftin, ne govorim o operativnom sistemu, antivirusu i ostaloj boraniji). O prikupljanju podataka cu pisati u narednim tackama, pa odmah idem na cenu kostanja obuke i ucenja coveka koji to treba da radi, pa koliko trebas da ga platis da bi imao nekog normalnog, sposobnog i motivisanog, pa koliko kosta ucesce u odredjenim grupama za standardizaciju, fixni troskovi za kancelarije i ostale trice, i naravno poreska davanja, jer eto, neki nemaju luksuz da rade na crno. Elektronske karte i ovaj bez svrhe D4D kostaju prilicno vise nego sto bi mnogi ovde mogli da zamisle. Nije to zakupi web server, downloaduj softver, krekuj ga, sedi malo i nacrtaj na nekom racunaru koji si sklopio za 300 eur.
2. Za aktivnosti Elko Marine, Lowrenca ne znam, necu nista da pricam, eto ja sam otvoren da vidim i probam svasta.
3. naperi nisu definisani po prihvacenom standardu definisanom za sadrzaj D4D (ne postoji kategorija shoreline constructions) kao na primer u standardu IENC. Zato ih i nema. Nema ih kod nas kao takvih, niti u drugim zemljama. Probacemo da ih stavimo kao regulation structure, kao sto su Austrijanci uradili. Mozda nije lose da se razmisli ubuduce o tome da budu shoreline construction. Hvala na sugestiji, Ponavljam, D4D nije plovidbena niti nauticka karta. I za druge sugestije sam otvoren, znam pravo mesto gde mogu da ih iznesem, i da uticem na razmatranje tih odluke. ENCovi su besplatni, ko hoce da plovi, moze lako doci do njih.
4. Ne moras da otvaras novu temu za tvoje pitanje. Moguce je da se organizuje brod sa dobrim 3D sonarom i da isparta Dunav i uradi batimetrijski model. Moguce je i batimetriju kodirati u npr. ENC. Na zalost, moram reci da drzava Srbija nema finansijske i ljudske resurse da to uradi u danasnjim okolnostima, a ne znam da li neka privatna kompanija ima interes da to uradi. Ko razume, shvatice, sta sam napisao. Dalje necu diskutovati u tom pravcu ovde, moze uz neku rakiju negde. :)
5. U vezi sa 4 : Vreme za prikupljanje i obradu tih podataka je prilicno dugo, nije bas da se moze glisirati i prikupiti kvalitetan i pouzdan podatak. Kolicina podataka koju bi multibeam ehosonar prikupio na 588km recnog toka Dunava je OGROMNA. Brzina snimanja zavisi i od nivoa vodostaja (pozeljno je da bude visi, vise se zahvata u jednom prolazu). Vreme za postprocesing podataka je vrrrrrrlo dugo, kao i za kodiranje tih istih podataka u na primer ENC. Postoji i pitanje u odnosu na sta bi referencirao podatke (jedna duza prica o koordinatnim sistemima, korekciji GPS signala i referentnim nivoima vode), da bi zadovoljio sve (svacije) potrebe. Takodje, postavlja se i pitanje tacnosti izmerenih podataka. Ako zelis dobru preciznost i pouzdanost, to (opet) kosta, za opremu, brod, ljude, softver, i slicno tome.