Hvala na dobrodošlici, svima.
Da probam malo da razjasnim, i izbegnem nesporazume u samom startu: ja sam izabrano nick koji u sebi ima Plovput, da bi me pojedinci koji su već članovi ovog foruma razlikovali/prepoznali.
To nije zvanični dolazak institucije na forum. Ja sam građanin isto kao i svi vi ovde koji plaća porez i puni budžet, pa je loše da se interpertira to na način da je institucija zvanično na forumu.
Pogrešno bi bilo reći i da je MUP zvanično na forumu, jer ovde ima članova koji rade u MUPu.
Ipak, na raspolaganju sam za pitanja, kritike, razmenu informacija i iskustava, barem iz oblasti u kojoj radim.
Sve kritike na račun mog rada primam, mogu samo da posluže da ocenim šta bi trebalo unaprediti.
Još nešto: Imajte u vidu da Plovput (ili po novom Direkcija za vodne puteve) ima jasno definisane nadležnosti Zakonom o plovidbi i lukama unutrašnjih voda, kao i Zakonom o ministarstvima (ako ga sad već nisu izmenili zbog peripetija oko rekonstrukcije Vlade). I ovo ne govorim kako bi se branio, niti kao portparol Plovputa, već kao obićan građanin koji nekad i svoje želje mora malo da sputava.
Ajmo dalje na temu sad:
U vezi ove mape koju kapetan spominje sa sajta mojaladja, pre par meseci sam bezuspešno pokušavao da kontaktiram vlasnika/osnivača sajta preko email adrese koja je bila na raspolaganju kao kontakt, nudeći posao onome ko je dekodirao Inland ECDIS Standard i izvršio konverziju u KMZ. Ostao sam bez ikakvog odgovora, a u međuvremenu svatih da je korišćena neka gotova alatka...
Odgovor Kapetanu na pitanje "Kakve su sanse za ubacivanje POI tacaka od strane korisnika , u mape na zasebnom serveru ? Mislim da bi to bila prava stvar u priblizavanju jedne institucije obicnom coveku sa reke, nauticaru" glasi: Nikakve, kada je u pitanju D4D. Stvar je dogovorena na novou 7 evropskih država, sa idejom da se prikažu neke druge stvari, koje nisu od prevashodnog interesa za rekreativce i nautičare.
Ako smem da preporučim, probajte Open CPN,
http://Opencpn.org, radi lepo sa Inland ECDIS kartama, mada je pomalo nestabilan. Besplatan, i omogućava integraciju GPS uređaja. Nisam probao da li mogu da se dodaju POI.