A pa ako je pitch 15 onda OK i mislim da se desava sledece:
Ako oduzmemo brzinu Dunava i taj uticaj vetra (ako ima smisla), pa da kazemo da je to 48 km/h. Klizanje je u tom slucaju 12 %.
U tvom slucaju ima jos jedna stvar, a to je da je precnik elise verovatno veci nego sto je camcu potrebno tj. camac je male mase za taj precnik propelera. Tu bacas jedan deo snage motora koji se trosi na obrtanje veceg propelera, ali s druge strane smanjuje se klizanje jer sa vecom silom generisanom na propeleru, imas manje proklizavanje.
Po drugom Thumb Rule-u, 1 inch precnika kompenzuje 2 inca koraka. To znaci da bi mogao da ides i na varijantu 12 3/4 x 17 ili cak 12 3/4 x 18 jer ti je trenutno motor u evrspidu za 300 obrtaja. Klizanje bi tada bilo vece (~20%), ali na pitchu 17 brzina u stajacoj vodi sa uracunatim dodatnim klizanjem bi ti bila 50km/h, za dva vise nego sad, a na pitchu 18 bi bila 52.5. Na to dodas ovih 6, koje sam skinuo na konto brzine toka i vetra. Samo imao bi znacajan pad performansi kako opterecujes camac (skijasem, ljudima, opremom) tj. dodatna tezina bi povecavala klizanje.
Ja ovo vidim kao jedini razlog, a deluje mi realan, zbog koga se kreces brzinom "vecom od teorijske", jer se ona i racuna pod pretpostavkom da imas odgovarajuci precnik. Ti si taj camac terao 30km/h sa precnikom 10 i sa duplo manje snage, a sada imas 37% veci precnik, a samim tim i silu. Prica o ostecenoj i doradjivanoj elisi po mom misljenju ne pije vodu jer svako ostecenje elise samo degradira njene performanse.
To je ono sto sam ti rekao i za srsin camac, da mu mozda fali precnika pa previse proklizava, a da nije problem u koraku.
U svakom slucaju informacije sa testa su odlicne, posebno zbog tahometra i poznatih parametara trupa. A plus zbog poznatih performansi sa 25HP.