Pred 1. maj, na brzinu kupih solarni monokristalni panel od 60 w. Naravno kupio sam i kontroler od 10 a, što je dovoljno za 2 panela od 60 w (ako zatreba).
Panel je postavljen na brod i prilikom prve vožnje me oduševio.
Naime, tokom vožnje, Veca je iz dosade uključila invertor i isprobavala da li radi televizor. Takođe smo jedan frižider uključili na 12 v, uključen je bio i radio.
E kad dođosmo na Male Vode, mi se odmah zapričasmo sa društvom koje je već bilo na obali i stalno se povećavalo desantom sa Dunava. Nakon 3-4 sata, slučajno prođem pored broda i čujem da pišti alarm invertora.
Znao sam šta to znači ...

Pogasim sve, i probam da startujem motor. Neće ni da čuje. Samo ono zimsko, "tak" i kraj.
Na kontroleru piše da je akumulator napunjen samo na 25% kapaciteta.
Iznerviran jako, ostavih sve sa namerom da to rešavam sutra.

Odem na obalu i posle jedno 3 sata kontroler mi je pokazivao da je akumulator 50 % pun.
Probam da startujem motor. Upalio bez problema! Uveče sam bez problema startovao motor. Kontroler je tada pokazivao da je akumulator 75% pun.
Ono što me je oduševilo je to što brod nije bio na direktnom suncu. Panel je bio u šarenoj hladovini i opet je radio dovoljno da ispravi moje brljotine i omogući mi normalnu plovidbu.