Autor Tema: Solarni paneli  (Pročitano 315938 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Jazo

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
Odg: Solarni paneli
« Odgovor #330 poslato: 02, 12, 2012, 17:08:52 posle podne »
Najavio sam stizanje panela još u septembru, i to sa planiranom prodajnom cenom od 1 euro/W.
Paneli su stigli ali sa novom nižom cenom.
One su sledeće
Panel 120 W - 100 EURA
Panel   60 W - 55 EURA
Panel   20 W - 20 EURA
Kvalitet je dobar, garancija standardna kao i za panele svih svetskih proizvodjača.
Detaljnije informacije o panelima možete dobiti na sajtu www.solarnisistemi.rs
Informacije na mail   info@solarnisistemi.rs

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #331 poslato: 02, 12, 2012, 18:40:55 posle podne »
svaka čast, baš lepa cena, jel su svi rezervisani ili ima nešto na stanju, cena je takva da mi greota ne pojačati postojeći sitem.
Kod mene je 24v imam ploču od poli 240w, vezivanje novog panela vršim isto kao i prvi i to je to je li?

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #332 poslato: 02, 12, 2012, 18:53:31 posle podne »
Ajd kada si vec postavio cene za panele daj i za reglere i akomulatore recimo !!!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Bane

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #333 poslato: 02, 12, 2012, 20:28:31 posle podne »
Bio u Čačku i preuzeo panele! Čekam prvi lepi vikend pa da ih postavim....
Najviše me je obradovala NAJZAD korektna cena i profesionalnost člana Jazo.
Duško Radović: Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće.

Van mreže Jazo

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #334 poslato: 02, 12, 2012, 20:33:50 posle podne »
Bio u Čačku i preuzeo panele! Čekam prvi lepi vikend pa da ih postavim....
Najviše me je obradovala NAJZAD korektna cena i profesionalnost člana Jazo.
Hvala Bane
Nadam se i da će te služiti dobro i proizvesti ti dovoljno struje kao što si i planirao.
Pozdrav

Van mreže Jazo

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #335 poslato: 02, 12, 2012, 20:38:27 posle podne »
svaka čast, baš lepa cena, jel su svi rezervisani ili ima nešto na stanju, cena je takva da mi greota ne pojačati postojeći sitem.
Kod mene je 24v imam ploču od poli 240w, vezivanje novog panela vršim isto kao i prvi i to je to je li?
Ako več imaš panel od 240 W, 24 V, i verovatno i punjač na12/24 V, nije u redu da stavljaš novi od 12 v koliko je moj panel od 120 W.
Bilo bi bolje onda da staviš recimo dva od 60 W, vezana redno jedan sa drugim, a sa starim panelom da ta dva vežeš paralelno
tako da ti ostane napon od 24 V.
Tako bi sistem pojačao za 3,33 A na 24 V, ili 6,66 A ( nisam uračunao gubitak ) na izlazu punjača, ako ti puni na 12 V.
Osim cene koja je u ovom slučaju 10 eura viša, razlika bi bila u veličini nekih 10 cm dužine, koliko su dva od 60 W ukupno duža.

Van mreže Jazo

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #336 poslato: 02, 12, 2012, 20:49:48 posle podne »
Ajd kada si vec postavio cene za panele daj i za reglere i akomulatore recimo !!!
Kompletnu planiranu ponudu i orijentacione cene imaš na sajtu www.solarnisistemi.rs.
Uzorci svih tih proizvoda su naručeni, i posle tehničke provere i atesta naručuje se i konkretna količina.
Kompletiranje ponude će biti do kraja aprila.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #337 poslato: 03, 12, 2012, 08:48:55 pre podne »
malo matematike...

MONO solarni paneli daju maximalnu efikasnost u laboratorijskim uslovima .. i ona se krece oko 15% iskoriscenja po 1 kvm povrsine ... kod POLY je taj koeficijent nesto manji
u komercijalne svrhe se uzima 12% po kvadratu povrsine ...

kako da proverite da li je panel bas to sto se reklamira ... pomnozite X i Y osu panela da biste dobili povrsinu pa onda pomnozite sa 1.2 da biste dobili koliko watti daje...

recimo na Jazovom primeru ...

20 watti panel = 516(L) x350(W)  *1,2 koeficijent = 21.7 watti (1,7 watti vise nego deklarisano)
60 watti panel = 725 (L) x669(W)  * 1,2 koeficijent = 58 watti  (2 watta manje nego deklarisano)

e i sad postaje zanimljivo ...

120 watti panel = 1202 (L) x669(W) *1,2 koeficijent = 96 watti ( 24 watta manje nego deklarisano)
170 watti panel = 1314(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 156 watti (14 watti manje nego deklarisano)
230 watti panel = 1650 (L) x992(W) *1,2 koeficijent = 196 watti (34 watta manje nego deklarisano)
250 watti panel = 1956(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 234 watta (16 watti manje nego deklarisano)

da bi racunica bila tacnija treba odbiti i margine sa slike

« Poslednja izmena: 03, 12, 2012, 09:26:30 pre podne od strane Kapetan »

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #338 poslato: 03, 12, 2012, 09:19:05 pre podne »
sad sam proverio i fabriku ....

Prevaru nije napravio clan Jazo vec trgovci koji su formirali laznu fabriku na internetu , ovo je zvanican sajt fabrike : www.dokiosolar.com

ko malo zakopa videce da je DOKIO clan AliBabe (tu se svi kinezi predstavljaju kupcima iz inostranstva ) vise od 3 godine
http://dokio.en.alibaba.com/ 

ali im je sajt registrovan pre dve godine ...

doduse registraciju/vlasnik  je trgovacka firma http://www.chinakangying.com/index.asp koja se bavi preprodajom alata za bastu ... verovatno mogu jos da kopam i nadjem pravog vlasnika ali....

najveci problem za mene u celoj prici i za one koji rade sa kinom jeste da im je Alibaba dala potvrdu za OnSite check sto do sada nisam video ... napreduju kinezi ...

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #339 poslato: 03, 12, 2012, 09:36:50 pre podne »
Dobro brate sta hoćeš da kažeš - uprošćeno, pošto ovako sa davanjem neke vlasničke strukture baš ne kapiram a verujem i drugi.

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #340 poslato: 03, 12, 2012, 09:48:05 pre podne »
Uprosceno hoce da kaze da nije bas sve kao sto pise ali da za to nije kriv Jozo !! Bar ja tako mislim ! Naravno da covek nije kriv , on ih samo prodaje a drugi ih prave !!

Jozo , za baterije nema cene a za , recimo , reglere ima !!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže Jazo

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #341 poslato: 03, 12, 2012, 09:57:02 pre podne »
malo matematike...

MONO solarni paneli daju maximalnu efikasnost u laboratorijskim uslovima .. i ona se krece oko 15% iskoriscenja po 1 kvm povrsine ... kod POLY je taj koeficijent nesto manji
u komercijalne svrhe se uzima 12% po kvadratu povrsine ...

kako da proverite da li je panel bas to sto se reklamira ... pomnozite X i Y osu panela da biste dobili povrsinu pa onda pomnozite sa 1.2 da biste dobili koliko watti daje...

recimo na Jazovom primeru ...

20 watti panel = 516(L) x350(W)  *1,2 koeficijent = 21.7 watti (1,7 watti vise nego deklarisano)
60 watti panel = 725 (L) x669(W)  * 1,2 koeficijent = 58 watti  (2 watta manje nego deklarisano)

e i sad postaje zanimljivo ...

120 watti panel = 1202 (L) x669(W) *1,2 koeficijent = 96 watti ( 24 watta manje nego deklarisano)
170 watti panel = 1314(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 156 watti (14 watti manje nego deklarisano)
230 watti panel = 1650 (L) x992(W) *1,2 koeficijent = 196 watti (34 watta manje nego deklarisano)
250 watti panel = 1956(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 234 watta (16 watti manje nego deklarisano)

da bi racunica bila tacnija treba odbiti i margine sa slike
Dragi moj Kapetane
Računica koju si izveo ti je tačna, mislim matematički, ali u stvarnosti ti je daleko od realnosti.
Prva ispravka se ognosi na koeficijent iskoristivosti ćelija.
Na mono dodaj još 3 %, a na poli dodaj 5 %, kolika je sadašnja maksimalna korisnost. Znači neki maksimum koji daju mono je 18 %, a poli 17 %
Drugo, dimenzija panela od 120 W iznosi 1470 * 670 mm ( priznajem moja greška, stavio sam fabrički PDF ).
U svakoj ozbiljnijoj fabrici se vrši pojedinačno merenje svake ćelije, i odvajaju se po stepenu iskorišćenja, tako da se prilikom sklapanja panela
računa na to koliku snaga daje taj panel sa tim ćelijama.
Tako može se na istoj veličini dobiti različita snaga.
Uzmimo primer ovaj od 120 W.
Na njemu je ima 36 ćelija, što bi na nekom maksimumu dalo skoro 150 W.
Ovaj panel ima 120 W, što znači da su iskorišćene ćelije stepena korisnosti od nekih 13 %.
Da bi se postigla ova cena koju ja dajem, ovo je bila jedina varijanta, i jedina žrtva, malo veća površina.
Nadam se da je tvoj cilj poruke bio dobronameran, a ne neki skriveni, ili još gore zajedljiv.
Pozdrav
Jazo

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #342 poslato: 03, 12, 2012, 10:08:56 pre podne »
Uprosceno hoce da kaze da nije bas sve kao sto pise ali da za to nije kriv Jozo !! Bar ja tako mislim ! Naravno da covek nije kriv , on ih samo prodaje a drugi ih prave !!

upravo ovo sto deda kaze... kod Joze paneli su realno nize wattaze nego sto pise, te je zato i cena niza... ja sam na mailing listi jedno desetak kineza koji prodaju solare.. cena je oko 0,7 USD/WATT za Mono panele FOB Shenzhen ... dodaj transport, pdv 20% i carinu 1%

Prva dva izgledaju legitimno ... ALI odbij margine okvira i oni ce pasti za 20%

JOZA                     REALNO
20 watti panel = oko 18watti
60 watti panel = oko 50 watti
120 watti panel =  ispod 100 watti
170 watti panel = oko 150 watti
230 watti panel = oko 190 watti
250 watti panel = oko 230 watti

tako da je ovde ralno odnos cena 1 eur/wattu plus PDV

ustvari verovatno bez PDV-a jer je sajt registrovan na fizicko lice , a firma koja se pominje na sajtu "SOLARNI SISTEMI" se ne pojavljuje na APR-u a telefoni su registrovani na fizicko lice ...

Pitanje za Jazo, da li je uracunat PDV, i u slucaju kvara koja firma daje garanciju ?

Van mreže Jazo

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #343 poslato: 03, 12, 2012, 10:10:04 pre podne »
E stvarno ste vi ljudi neka čudna sorta.
Ne znam zašto i uopšte ulazim u polemiku sa vama.
Ako vam se sviđa ovo što prodajem izvolite, a ako ne vaš problem.
Ne znam šta Kapetan dokazuje sa sajtom.
Da li neko ima pravo da pravi sajt svake godine, i da recimo reši da izbaci sajt na engleskom novi, ili da registruje domen koji njemu odgovara, kad god hoće.
Slobodno izvolite, kupujte i dalje po 2 do 2,5 eura po watu kod onih koji su treća ili četvrta ruka, ili onih koji tvrde da su recimo iz Engleske paneli, a ta firma ima fabrike samo u Kini i indiji.
Dalje Deda šta si navalio, cene sam dao za ono što imam konkretnu ponudu, imam i za akumulatore, ali će oni sačekati malo više, biće i njih.
Ovo mi je zadnja poruka, slobodno izvolite blatite i mene i moju robu, krajnji sud daju kupci, a za sada se niko nije žalio, i ako se desi nešto tu sam da ispravimo svaku grešku. Svaki kupac mora biti zadovoljan do maksimuma.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #344 poslato: 03, 12, 2012, 10:32:26 pre podne »
Jazo ja sam zadnji panel prodao pre 2 godine tako da nema zajedljivosti , interesa ili neceg slicno ... Bilo je nekih pritisaka da ponovo krenem ali sam iskalkulisao sa kolicinom mog vremena i odustao  ...

postoji nesto sto se zove matematike ... nauka, jako precizna ... u njoj postoji Algebra... koja se ne slaze sa podacima koje si izneo ...

povecanjem celija raste i snaga, to je cinjenica  ... i to je linearan a  ne exponencijalan proces, a nikako negativno exponencijalan proces...

kod tebe ispada da sto manje celija ima snaga raste ?

Da li mozes da mi objasnis ovo :
"Drugo, dimenzija panela od 120 W iznosi 1470 * 670 mm ( priznajem moja greška, stavio sam fabrički PDF )."

kakva razlika je izmedju tvojih dimenzija i fabrickih taj deo mi nikako ne ide u glavu ?

18% iskoristivosti ne bih da komentarisem ....