malo matematike...
MONO solarni paneli daju maximalnu efikasnost u laboratorijskim uslovima .. i ona se krece oko 15% iskoriscenja po 1 kvm povrsine ... kod POLY je taj koeficijent nesto manji
u komercijalne svrhe se uzima 12% po kvadratu povrsine ...
kako da proverite da li je panel bas to sto se reklamira ... pomnozite X i Y osu panela da biste dobili povrsinu pa onda pomnozite sa 1.2 da biste dobili koliko watti daje...
recimo na Jazovom primeru ...
20 watti panel = 516(L) x350(W) *1,2 koeficijent = 21.7 watti (1,7 watti vise nego deklarisano)
60 watti panel = 725 (L) x669(W) * 1,2 koeficijent = 58 watti (2 watta manje nego deklarisano)
e i sad postaje zanimljivo ...
120 watti panel = 1202 (L) x669(W) *1,2 koeficijent = 96 watti ( 24 watta manje nego deklarisano)
170 watti panel = 1314(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 156 watti (14 watti manje nego deklarisano)
230 watti panel = 1650 (L) x992(W) *1,2 koeficijent = 196 watti (34 watta manje nego deklarisano)
250 watti panel = 1956(L) x992(W) *1,2 koeficijent = 234 watta (16 watti manje nego deklarisano)
da bi racunica bila tacnija treba odbiti i margine sa slike
Dragi moj Kapetane
Računica koju si izveo ti je tačna, mislim matematički, ali u stvarnosti ti je daleko od realnosti.
Prva ispravka se ognosi na koeficijent iskoristivosti ćelija.
Na mono dodaj još 3 %, a na poli dodaj 5 %, kolika je sadašnja maksimalna korisnost. Znači neki maksimum koji daju mono je 18 %, a poli 17 %
Drugo, dimenzija panela od 120 W iznosi 1470 * 670 mm ( priznajem moja greška, stavio sam fabrički PDF ).
U svakoj ozbiljnijoj fabrici se vrši pojedinačno merenje svake ćelije, i odvajaju se po stepenu iskorišćenja, tako da se prilikom sklapanja panela
računa na to koliku snaga daje taj panel sa tim ćelijama.
Tako može se na istoj veličini dobiti različita snaga.
Uzmimo primer ovaj od 120 W.
Na njemu je ima 36 ćelija, što bi na nekom maksimumu dalo skoro 150 W.
Ovaj panel ima 120 W, što znači da su iskorišćene ćelije stepena korisnosti od nekih 13 %.
Da bi se postigla ova cena koju ja dajem, ovo je bila jedina varijanta, i jedina žrtva, malo veća površina.
Nadam se da je tvoj cilj poruke bio dobronameran, a ne neki skriveni, ili još gore zajedljiv.
Pozdrav
Jazo