Hvala na odgovorima. Izgleda da je, ipak, najsigurnije kupiti i postaviti drugi regulator izmedju agregata i akumulatora i tako osigurati napajanje od prenapunjenja.
Procitao sam razne komentare o vrsti panela i vidim da dosta cinilaca opredjeljuje sami izbor panela.
Ono sto me interesuje koja bi vrsta panela najvise odgovarala podneblju sa visokim ljetnjim temperaturama, odnosno samoj izlozenosti panela Suncu tokom ljetnjih mjeseci. Meni ne igra veliku ulugu prostor na koji bi se montirao panel. Da li ce zuzeti 1 ili 2 kvadratna metra svejedno je. Panel bi imao funkciju samo u junu,julu, avgustu i septembru.
Na nekom drugom forumu sam procitao da pri velikim temperaturama (kakve su kod mene) mono panel gubi i amperazu i voltazu i tada više ne daje 100 W nego na primjer 70 W a poly panel izgubi i vise te daje 60W,a amorfni isto izgubi snagu ali samo 10%, karikiram brojkel
Neki podaci sa drugog sajta:
1000 W mono paneli pojedinačne snage 200 W
treba 5 panela
cijena panela je oko 19680 + montažni profili 12 m i 10 sidrenih šarafa oko 1000 kn
Godišnja proizvodnja 1400 kwh
1100 W poly panela pojedinačna snaga 200 W + 1 100W
treba 5 + 1 panel
cijena panela je oko 15500 + montažni profili 12 m i 10 sidrenih šarafa oko 1000 kn
800 W AsAi panela pojedinačne snage 100 W
treba 8 panela
cijena panela je oko 990 + montažni profili 18 m i 15 sidrenih šarafa oko 1500 kn
Znaci, nije mi bitna povrsina koju paneli zauzimaju, vec koji panel je najiskorstiviji na visokim temperaturama tokom ljetnjih mjeseci.
Hvala na svakoj preporuci.