Autor Tema: Solarni paneli  (Pročitano 314809 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Solarni paneli
« Odgovor #270 poslato: 10, 09, 2012, 08:37:48 pre podne »
reglera ce biti onih standardnih i MPPT par komada... uzeli smo par komada jer mislimo da zbog cene ljudi nece hteti da ih uzimaju ... ujedno posto su za nas novi hocu da ih testiram u realnim uslovima pa da vidim sta se desava ...

kad smo kod toga da li neko zna gde moze da se nadje USB unimer sa dva ulaza ?

akumulatori gel ce biti od 55Ah , 85Ah i 120Ah

sto se tice nosaca panela, nisam ih video na trzistu, ima nosaca sa trackerom sto je idealno ali sumljam da ce iko od nasih da plati 500 evra za nosac a 150 za panel...  tracker nije za ladje vise je za kuce i vikendice...

@Bugi kazu da je optimalno punjenje sa 1/10 snage akumulatora sto je po meni ok ako imas punjac ili agregat .. za solar mozes da uzmes i 1/20 - 30

sto ce reci 100Ah solar koji daje oko 5Ah ili 3Ah , tu ti odgovaraju 80 i 40 Watti paneli, mada bih ja ako postoje mogucnosti punio sa 120watti..
na Cheu mi je  280Ah punilo 120Watti i tako dve godine bez da sam ikada imao potrebe da prikljucujem punjac, motor ili agregat (jednom na vodenici zbog straha da ne ostanem bez struje mada iz ovog ugla nepotrebno)

Van mreže zoke

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
    • PERAVA
  • Brod tip: MBD-Hausboot
  • Marina: N:K:-Moja ladja-Brcko
  • Veličina: 10x4,40N:K
« Odgovor #271 poslato: 10, 09, 2012, 11:07:31 pre podne »
Prije mjesec dana sam instalirao 100w panel i regler 20A fercera kao lud ,imam 110 A akumulator i sve sto potrosim struje posto citavu noc pecan ujutro do polaosam baterije pune, izgubio sam upustvo kontrolera,pa me interesuje opcije koje posjeduje kontroler ima u desnom uglu splucije od 1-20 i alova a b d g h i neznam zasta to sluzi posto mi je toinstalirao prodavac

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #272 poslato: 10, 09, 2012, 11:15:03 pre podne »
zoke iskopacemo,
slikaj mi nalepnicu ili prepisi sve sto na njoj pise pa cemo naci :)

te opcije od 1-20 su ti razni rezimi rada.. recimo mozes da ga namestis da cim zadnje sunce on upali svetlo na objketu ... i slicne fore..

Van mreže zorter

« Odgovor #273 poslato: 10, 09, 2012, 11:38:12 pre podne »
................

te opcije od 1-20 su ti razni rezimi rada.. recimo mozes da ga namestis da cim zadje sunce on upali svetlo na objketu ... i slicne fore..

Ovo je dobra opcija za sidreno svetlo.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #274 poslato: 10, 09, 2012, 13:30:53 posle podne »

i ja sam to mislio ali je smor da svaki put kad dodjes na brod moras da prebacujes na novi program inace nemas struje na brodu ... to su recimo opcije za ulicne bandere ... mada ima i drugih opcija tipa pali svetlo sat vremena posle zalaska a gasi sat 8 sati kasnije .... ima tu dosta zanimljivih kombinacija ali sam ja vazda drzao na opciji UVEK IMA STRUJE SVUGDE i UVEK SE PUNI...

mada kada znamo da nas nece biti duze na brodu to je idealna opcija

Van mreže Arsa

• Kapitalac Dunavski
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
« Odgovor #275 poslato: 10, 09, 2012, 13:34:09 posle podne »
UVEK IMA STRUJE SVUGDE i UVEK SE PUNI...

To je jedino što me zanima.

P.S. Nemoj džaba da pričamo ako će to da stigne... NIKAD.  upavusi
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #276 poslato: 10, 09, 2012, 13:41:28 posle podne »
ARSO naruceno !
Ujedno uzeli smo i Akumulatore 55Ah , 85Ah i 120Ah ...

e jedino proveravamo homologizaciju za ispravljace napona... to cemo resiti najkasnije sutra i krece uplata i roba...

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #277 poslato: 10, 09, 2012, 18:02:11 posle podne »
Kapetan po sarom dobrom obicaju silji razanj a zec je i dalje u sumi!
I naravno nikad ali bas nikad se ne drzi dogovora !
A to nije lepo!

Van mreže zorter

« Odgovor #278 poslato: 10, 09, 2012, 19:33:49 posle podne »

i ja sam to mislio ali je smor da svaki put kad dodjes na brod moras da prebacujes na novi program inace nemas struje na brodu ... to su recimo opcije za ulicne bandere ...

..................

mada kada znamo da nas nece biti duze na brodu to je idealna opcija

Kap imaš opciju sa foto ćelijom. Pali se kad padne mrak a gasi se sa svitanjem. Sa LED sijalicom to dugo služi. Čak mesecima bez dopunjavanja akumulatora.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #279 poslato: 11, 09, 2012, 01:31:46 pre podne »
znam za to .... davno e bilo kada sam smirglao tranzistore za tako nesto :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #280 poslato: 11, 09, 2012, 07:22:42 pre podne »
cekaj na kontroleru imas jedan izlaz za potrosace, to jest kontrolisan izlaz  ?

jedino tu mozes da zakacis dezurno svetlo, to znaci da su ti svi istali potrosaci direktno vezani za akumulator a ne preko kontrolera? to je onda u redu i to ce da radi ...

ja sam sve potrosace sem stanice stavio da idu preko kontrolera, to je bitno jer sta god da koristim od opreme na brodu u toku dana kontroler tim potrosacima isporucuje direktno solarnu energiju a akumulatore ne dira , ovo je jako bitno jer se u toku dana akumulatori ne prazne ni malo

Van mreže zorter

« Odgovor #281 poslato: 11, 09, 2012, 07:54:31 pre podne »
...................
Ulicne bandere pali opticki uredjaj.
Nisu potrebne ni foto celije.

To možda u Beogradu.
Kod nas još uvek uličnu rasvetu pale foto-ćelije, (mada ne znam šta ti smatraš optičkim uredjajem), i uklopni satovi koji su kontrolisani GPS signalom te satelitski odredjuje tačno vreme a podešeni su na sezonsko vreme, tako da svaki drugi dan se pomera vreme paljenja/gašenja za tri minuta. Ali, pošto se to pokazalo kao nepraktično jer vremenski uslovi (oblačnost, magla.....) "traže" da rasveta bude upaljena a ovaj sistem to ne omogućava, prestalo se sa prelaskom na ovaj sistem.

Van mreže zorter

« Odgovor #282 poslato: 11, 09, 2012, 22:04:58 posle podne »
................
Cak ako bi sa kontrolera doveo struju na razvodnu tablu ona nije razdvojena od akumulatora osim ako ga ne iskljucujes sto bi bilo pogresno.
...................

Moze diodom da se razdvoji pa da se ne raskacuje akumulator.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #283 poslato: 12, 09, 2012, 10:12:25 pre podne »
Opet je Dule u pravu;

Svi potrosaci se vezuju na akumulator imao solarnu celiju ili ne.

Solarna celija ima (regulator punjenja) KONTROLER koji ako je podesen kako treba drzi napon na 13,8v (ili slicno zavisi od akumulatora).
Ako potrosac trosi vise struje nego sto trenutno solar daje razlika se dopunjuje iz akumulatora.
Ako je potrosnja manja ili jednaka struji koju daje solar (a to zavisi od polozaja i jacine suncevog zracenja) onda se akumulator dopunjuje ili ne daje nikakvu struju.

jedino sto Kontrolor jos ima je zastita akumulatora koji iskljucuje napajanje potrosacima ako napon akumulatora padne ispod 11,8v i zato su potrosaci spojeni na akumulator preko kontrolera. ok

TEORIJA:

Kontroler za solarne celije se razlikuje od reglera na kolima.

Regler ima "histerezis" to-jest ukljucuje alternator na 11.8v a iskljucuje na 14.4v.

Kontroler ne iskljucuje solar vec je on stalno povezan da dopunjuje bateriju do trenutka kad napon poraste do gornje granice a zatim odvodi svu struju iz solarne celije na masu (sluzi kao potrosac) i tako sprecava prepunjavanje akumulatora.
Cim se ukljuci neki pravi potrosac napon pocinje da pada a kontroler onda smanjuje svoju potrosnju i solar dodaje potrebnu struju u instalaciju da odrzi napon na maksimumu (13,8v).
Ako potrosac vuce vise nego sto solar moze da da onda solar dopunjuje koliko moze i akumulator daje samo razliku u struji.
Ta veza se zove "Shunt" kad se paralelno veze potrosac da trosi visak struje i tako odrazava zeljeni napon

Nadam se da sam bio jasan?

sha   114   umnik   56568   
Marke

Van mreže zorter

« Odgovor #284 poslato: 12, 09, 2012, 16:37:17 posle podne »
Koliko se secam nije rasprava pocela oko uloge kontrolera vec njegovih dodatnih opcija.
Sve sto ste rekli je OK ako se posmatra uloga samog kontrolera i rada solarne celije. Prica je krenula oko mogucnosti kontrolera da radi kao programirani prekidac koji ce paliti neke opcije u neko vreme (konkretno sidreno svetlo kad se smraci a gasi ga kad svane).

................

te opcije od 1-20 su ti razni rezimi rada.. recimo mozes da ga namestis da cim zadje sunce on upali svetlo na objketu ... i slicne fore..