E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

AIS

<< < (5/12) > >>

KNINDZA:
Evo jednog sjajnog objasnjenja tehnologije, traje nekih 6 minuta ali vredi odgledati ako znate engleski i def. nije dosadno:
[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

A to u kombinaciji sa ploterom, fishgfinderom, kamerom i radarom izgleda ovako:

[youtube][/youtube]

I to u cenamo od: http://www.bizrate.com/marine-electronics/products__keyword--furuno__show--120__sort--6__start--480.html

I na kraju nezaboravite da dobro nastelujete radar     heheheheheheh    :D

LSI:
Zanimljiv je ovaj sistem i definitivno doprinosi bezbednosti plovidbe u otežanim uslovima.

Ono što mene brine, to je velika verovatnoća da će naše vlsti uskoro da ga uvedu kao obaveznu opremu na svim plovilima.
Plašim se da uskoro nećemo moći da registrujemo plovila ako ne posedujemo neki od ovih uredjaja.

Koliko vidim AIS je prevashodno razvijen za velika plovila, a zatim je namenjen rekreativnoj plovidbi i postoje uredjaji koji omogućavaju da plovilo bude vidljivo svima ili da plovilo samo vidi ostala plovila opremljena AIS sistemom.

I dok mislim da je zaista dobro da svako plovilo može da vidi druga plovila, sa stanovišta bezbednosti mala plovila bi trebalo da imaju AIS kako bi se zaštitila od neočekivane kolizije sa velikim plovilima po magli, u uskim plovnim putevima i kada plove oko ada ili u krivinama. Medjutim, mala plovila praktično ne predstavljaju veliku opasnost brodovima na moru, pa ni na rekama.

Zato mislim da bi zakonadavac trebalo da ostavi vlasniku plovila mogućnost da sam odluči da li će investirati u nabavku tog uredjaja ili ne.
Sa iskustvom koje imam u ovoj zemlji, kao što rekoh, plašim se da nama ta mogućnost neće biti ostavljena. Tj. naš zakonodavac će nas oabvezati da svi moramo da imamo uredjaj ako mislimo da plovimo.

Zato ovo vidim kao još nešto na čemu bi UG Moja ladja moglo da se angažuje, tako da unapred uspostavi diskusiju sa nadležnim resorom zaduženim za bezbednost plovidbe i kroz razgovore i razmenu argumenata ne dozvoli nametanje obavezujućeg zakona.

mossi:
AIS je san svakog nautičara.

Mali čamac - mala cena, skroman AIS - Prijemnik, dok se cena primopredajnika ne spusti na podnošljiv nivo.
Veliki čamc/brod - mnogo skuplja investicija, ozbiljniji AIS.

Malo me brine i ono plavo dugme na AIS primopredajniku. ON/OFF, ujključeno/isključeno ????

Ili je AIS obavezan ili nije, tj ili si ga prihvatio ili ne.
Ko di daje za pravo da postaneš nevidljiv????

Problem je u pouzdanosti i obaveznosti.
Ako nešto nije 99.999% pouzdano, onda ne vredi te novce, jer kako da čovek zna ide li neko (samohodka), a pametnjaković pritisnuo plavo dugme iz zajebancije!?  :diablo:

Cene su simpatične i prave nautičarske.
Da ne lupam, ali još će to malo da sačeka neka bolje stojeća vremena, za nas mikro nautičare.

U međuvremenu, Kapetanova Internet verzija AIS prijemnika za 200-250e je ipak prihvatljivije rešenje.
Ako ima šta da se vidi???

Nadam se vrlo brzom i obaveznom uvođenju AIS-a za sve brodove na Dunavu.

:drinks:

LSI:
Mossi,
Slažem se da je AIS nešto što bi svako plovilo trebalo da ima iz razloga sopstvene bezbednosti.

Ali ne slažem se sa tim da uredjaj treba da bude obavezan, bar dok ne bude koštao kao osrednji mobilni telefon koji ima i GPS funkciju.

Veliki trgovački i turistički brodovi bi AIS morali da imaju obavezno i "plavo dugme" kod njih ne bi trebalo ni da postoji.
Mala plovila, poput ovih kojima se mi vozimo po reci ne predstavljaju veći rizik trgovačkim i turističkim brodovima, tako da možemo da govorimo samo o riziku kojem vlasnik plovila izlaže sebe i posadu ukoliko nema AIS.
Medjutim, to je već u domenu osećaja sopstvene odgovornosti i spremnosti da se živi uz dredjeni rizik.

Svi mi želimo da imamo i auotmobile sa 16 sigurnosnih vadušnih jastuka, ABS-om, ESP-om sekvencijanim menjačem i td. ali i dalje vozimo krševe proizvodene pre deset ili više godina iz prostog razloga što sebi drugo ne možemo da priuštimo.
Pa kad znamo šta vozimo, tako se i ponašamo. U krivinama i po snegu vozimo pažljivije i sporije i to je to.

Tako i na vodi - vozićemo po lepom vremenu i po vedrim noćima, a po magli i nevremenu - zna se: obala i čekaj da se vreme prolepša.
Ko sebi može da priušti AIS  treba da ga ima, a ko ne može, mora da pazi kako ne bi ugrozio sebe i one koji se sa njim nalaze na plovilu.

mossi:
LSI, napisao sam obavezan za BRODOVE!  :scare:
Čamac je plovilo do 15m.

:)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju