E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
AIS
Kapetan:
IBOGI. najvise me interesuje dostupnost informacija.. jer bih onda mogao da sklepam GPS ploter za cenu ispod 200 evra ....
EEE Pc 130 evra
Haicom GPS 60 evra (Sirf Star III najbolji chip za GPS svi ga koriste)
sve ukupno 190 evra (plus internet cija cena je sve manja)
e sad ako daju besplatnan pristup AIS-u sto bi bilo logicno a ne da moramo da uzimamo informacije sa stranih sajtova onda bi dobili extremno jeftin GPS PLOTER , a softwerski se sve ostale opcije mogu oraditi ...
a da ne pricamo o prednpstima latopa na brodu , dodatnog monitora od 22" za ispod 100 evra pa deca mogu da gledaju filmove crtace, slusas muziku i sve to za ispod 200 evra...
mossi:
To Kapetane!
:good:
:drinks:
Kapetan:
btw testirao sam ga sa mojim laptoppm oko gajbe i po gradu u kolima i radi ko sat...
cim malo otopli ugradjujem jedan stari laptop u brod i snimam test ... od mapa koristim google earth , ali ako vidim da je isplativo da se uradi software koji ce da sve to uveze i da da sve podatke kao sto daju GPS PLOTERI (predjeni put i slicno) mozda uradim software ...
Pera GARMIN:
--- Citat ---Da li bih ja na mom 420S video putničke brodove na savi ako bih imao AIS prijemnik?
Nadam se da je ovo konkretno pitanje. I da li mogu radio stanicu da vežem na ovaj GPS pa da ona šalje moju poziciju?
Udavio sam te?
...e da, ako bi nas nekoliko imalo taj sistem da li bih mogao preko GPS-a ili radio stanice da znamo položaje ostalih?
--- Kraj citata ---
Dule,
kakvo crno davljenje, meni je nautička elektronika večita tema...
Putničkih brodova na Savi (osim Sirone) nema mnogo, ako se ne varam, Sirona nema AIS, pa nju ne bi video. Za sada Sava još nije potpuno pokrivena AIS signalom (baznim stanicama), ali mislim da baza u zgradi PloPuta hvata do Ostružnice otprilike, što će reći da svaki brod sa AIS transponderom u njenom dometu se može videti na AIS prijemniku "ispod" te bazne stanice.
Slanje pozicije preko radio stanice je nešto drugo - DSC standard (http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Maritime_Distress_Safety_System#Digital_Selective_Calling) omogućava povezivanje GPS prijemnika na radio stanicu, i odašiljanje pozicije plovila uz MMSI broj prilikom slanja poziva u pomoć. Garmin radio stanice imaju, pored DSC-a i "position tracking" - definisanje do tri prijateljska MMSI broja čija će se pozicija prikazivati na povezanom ploteru kada se jave (ako im je priključen GPS na stanicu i uključena ova opcija). Ovo nismo probali jer kod nas niko nije zadužen za dodeljivanje MMSI brojeva: http://en.wikipedia.org/wiki/Maritime_Mobile_Service_Identity
e sad sam ja tebe udavio?
Kapetan:
kada sam kupovao Neptun 100 za mene zadrzao sam se malo sa prodavcem i on mi je objasnio da na neptunu sos ili distres dugme sluzi da posalje moju GPS poziciju (ako je prikljucen gps) podatke o brodu i sve ostalo sto je potrebno spasiocima...
ujedno moze da zapamti 16 MMSI brojeva , ali me nepitajte kako ce da ih prikaze :umnik:...
ima i sema kako se ubacuje taj broj , ali jednom kada se ubaci on se veze za radio stanicu i brod i nema menjanja...
sto se tice "prijateljskih" plovila to je reseno preko AIS-a i onog gore sistema koji sam opisao ....
http://franson.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4658
dule sve zavisi da li ce nasi dati AIS internet stream besplatno (public domain) ili nece ...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju