Autor Tema: Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma  (Pročitano 165212 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
« Odgovor #315 poslato: 18, 05, 2015, 07:17:30 pre podne »
Браво Лазо. Коначно. Е сад  више није жардињера.  А пиће, наравно,  један од наредних викенда, и да пробамо "љуту машину".   114  114  114  ffff

Није, Срсо. Стварно више није жардињера. Али биће, кад нас пар седне у лађу, све цвећка до цвећке!

Van mreže Sale Rea

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
  • www.mojaladja.com
    • Pahulja
  • Brod tip: Narval 620 Cabin
  • Marina: AJK Beograd
  • Veličina: 6,20 m
« Odgovor #316 poslato: 18, 05, 2015, 08:20:46 pre podne »
Srećno !  Želim vam što više plovidbe i uživanja na vodi !
 25648 114

Van mreže Bakara

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • Brod tip: Riviera
  • Marina: Zemun
  • Veličina: 8.7m
« Odgovor #317 poslato: 18, 05, 2015, 09:44:51 pre podne »
Nista lepse nego kad se posle toliko cekanja i rada, camac spusti na vodu. Neka je srecna plovidba, pa bar da vidimo slike i poneki video sa vode ako vec ne mozemo da skoknemo na to pice u Slankamen ;)  thumbup
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek

Van mreže whitekangaroo

• Dugouhi obalski proždrljivac ( ćevapožder )
  • **
  • www.beogradskaregata.rs
« Odgovor #318 poslato: 18, 05, 2015, 19:07:07 posle podne »
nek je sa srećom porinuće, da plovi decenijama!

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #319 poslato: 24, 05, 2015, 17:17:28 posle podne »
Одем ја данас, са супругом и мојим унуком, Душаном, до марине да фиксирам ону сајлу гаса (купио сам код Бусе онај мали осигурач), чак сам овог пута купио и гориво! Али...

Да ли верујете да на пумпама између Београда и Сланкамена, није било филтера за гориво?
И тако, без филтера, црево за довод горива било је кратко да бих могао да га причврстим на мотор и... Ништа... Мотор ни данас нија стартован.
Лепо ми се не да...

Али ако је за утеху, оно што ме је обрадовало, када сам стигао, у чамцу није било ни капи воде!
Плашио сам се да би због кише вода могла да се нађе у каналу по средини трупа али воде није било. А то значи да је и она поправка кобилице урађена добро и да се добро држи.

А што се тиче пловидбе - то ће, ето, морати да сачека још мало. До следеће суботе.

Истина, данас је низ Дунав дувао снажан ветар и вероватно и не бих излазио на воду али ипак ми је жао што нисам могао да стартујем мотор.

И када сам већ мислио да ће се дан тако завршити - половично, десило се нешто лепо. Да не пишем сада у некој другој теми, наставићу овде.

Десе се тако неки дани када нам се путеви којима ходимо овом нашом земљом укрсте са онима које знате и који су вам драги или их из неког друго разлога цените и поштујете иако их и не познајете.

У једном тренутку, у марину је ушла већа група људи и пролазећи поред њих, приметим познато лице једне лепе младе жене и кренем да се јавим, а онда, у тренутку схватим да жену не познајем!
Обзиром да је моја намера да се јавим била толико очигледна, ја се лепо извиним и кажем жени: - Извините, хтео сам да вам се јавим, а сад сам схватио да се не познајемо. Ви веома личите на госпођу Дивну Љубојевић.

На то ми жена одговори: - Ја јесам Дивна Љубојевић! - и сама изненађена помињањем њеног имена.

Е сад, не знам колико вас зна ко је Дивна Љубојевић али за себе могу да кажем да сам велики поштовалац њеног рада. Та лепа, млада жена, уметница је највише светске класе. Бави се музиком и певањем црквене музике - то јој је специјалност.

Код нас, у Србији, она је готово непозната. За њу и о њој много више знају у иностранству него овде код нас. А како пева...! Кад чујем извођење неке од литургија, чини ми се да почињем да схватам значење појма: "рајска музика"!

Колико знам, нема баш много поклоника њеног фаха али ако неко ипак пожели да сазна мало више о њој и да чује зашто је ја толико поштујем, ево линка (један од многих које имам): https://www.youtube.com/watch?v=J-J2kuSCLvE.
Послушајте и уживајте.

Госпођа је са својим друштвом испловила бродом "Тиса" на излет Дунавом и Тисом и надам се да им јак ветар није много сметао.
А ја сам се вратио кући испуњен усхићењем што сам срео једну праву уметницу, уживо, очи у очи, што сам имао прилике да јој стиснем руку и кажем јој колико поштујем оно што ради.

Van mreže DuleN

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • AluNautika
  • Brod tip: AluNautika
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 6.3 m
« Odgovor #320 poslato: 24, 05, 2015, 19:31:04 posle podne »
Laki,
Ti preskoci fakt da sam ja vec pio pivo kad si ti stigao...
A Divna me pita: kad ce Laza doci   dodo ....
Ja ono, upleo se, kazem, sad ce ( a mislim, joooj sa suprugom dolazi ...)...
Ma idi... Kosmar danas u marini Slankamen...
I na krajui stize Laki sa zege osiguracima ali bez filtera za gorivo...
Uf, malo sam dugacak, al ajjjj.....

Van mreže barbanesa

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
    • Lence
  • Brod tip: Metalni
  • Marina: Dsrv Karaburma
  • Veličina: 9,5m
« Odgovor #321 poslato: 31, 05, 2015, 22:57:54 posle podne »
neka je sa srecom porinuce camca ,dobro dosao u F odelenje mislim po tablici,a  vodu u camcu nemas jer ja jos nisam dosao da vidim camac... ffff 25648 114
Blago onom ko mlad poludi ceo mu zivot u veselju prodje

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #322 poslato: 31, 05, 2015, 23:06:42 posle podne »
LSI  king  kuku

114

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #323 poslato: 31, 05, 2015, 23:45:18 posle podne »
Али ако је за утеху, оно што ме је обрадовало, када сам стигао, у чамцу није било ни капи воде!

pa naravno kad je camac supalj pa sve iscurelo u reku !

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #324 poslato: 01, 06, 2015, 07:33:41 pre podne »
Е, какви сте (неки од вас, да сад не именујем, препознаћете се сами)!
Ал' нека, моји сте и такви, какви сте, па макар и ...

Нисам стигао да напишем, тек, у суботу је и филтер намонтиран.
Стиснем онај мој бели тастер... а мотор "крес" из прве. Преде јамаха као маца. Тихо, мирно... Чини ми се, гласнији је звук млаза воде за хлађење.
Уживам ја тако пар минута кад... Тишина. Тајац. Само шум таласа...
Угаси се "љута макина"!

Тастер опет... ништа. Штекће, режи стартер као љута звечарка али нема оне лепе музике од пар тренутака раније.

Нема горива - поставља др ЛСИ дијагнозу.
А резервоар до врха пун.

Стисни, друкај на пумпу, крес ... Опет преде. Пар минута па опет тишина.

Људи моји, шта је ово?
Гледам у небо... Не видим га али осећам, смеје ми се онај маторац брадати од горе. Види он све ово па решио да ме још мало помучи на овом свету.

Стисни, друкај, старт... ради! Пар минута...

И тако неколико пута. Видим ја, решио Стари да ни та субота не буде баш у целости мој дан, па ко велим, кад је већ тако, њему у инат, нећу да се секирам. Попијем пиво са братом од тетке који ми је правио друштво, онда преварим ДулетаН да и он мало стиска, друка и стартује али ништа он то боље од мене није урадио.

И тако, остаде посао незавршен.
Међутим, јуче, док сам ја возио негде испод Горњег Милановца, зврцне ми телефон и пријатељ из марине јавља: - Био мајстор за јамахе. Заменио неки конектор на цреву за гориво и сад више не вуче ваздух. Ради!

Е па, пријатељи моји, ко не верује, нека у суботу дође у марину у Сланкамену па ће да види и то чудо невиђено. Брод од алуминијумског лима, на чијој кормиларници је истакнут знак који од пре пар дана стоји овде на форуму уместо оне моје лепе слике, запловиће макар на пар минута ако Дунав дозволи.

Ако баш и не заплови, ипак ћемо ми попити по неко пиво. Ваља се!

Van mreže srsa

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
    • SRSA 2
  • Brod tip: Plastični čamac AQ 575
  • Marina: Stari Slankamen
  • Veličina: 5,75 x 1,72
« Odgovor #325 poslato: 01, 06, 2015, 08:25:42 pre podne »
Да је све ишло "ко по лоју" не би било интересантно.  Овако....   clap clap clap  114

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #326 poslato: 13, 07, 2015, 07:34:26 pre podne »
Запис у дневнику
Датум: Субота, 11.07.2015.
Место: Стари Сланкамен - марина

Сећам се, док сам био мали, мој отац је дрво за огрев куповао почетком априла. Угаљ би стизао до краја јуна. Увек је говорио да никад не треба чекати последњи тренутак да се уради нешто што се мора урадити кад-тад. Што сам старији, све чешће откривам да је доста тога усадио у мене (због неких ствари моји најближи нису баш и најсрећнији али шта им ја могу кад су извукли такав тикет на томболи живота).

И ја сам решио да, сад кад је чамац у води, не чекам јесен, него да сада средим приколицу.
Приколица је направљена када је чамац био дуг 4,5 м, а онда сам га ја продужио за метар, додао му кормиларницу, набацио на њега мотор који такође није лак... Све у свему, конструкција је била крајње напрегнута. Видело се то по томе колико су се цеви савиле. Да не би дошло до пуцања цеви приликом следећих извлачења чамца из воде, решио сам да нешто предузмем. Овај викенд сам "уловио" другаре Дејана и Игора и посао је обављен за нешто мало више од четири сата рада са паузом за ручак.

На фотографији можете видети колико је конструкција била савијена - готово 20 мм у односу на осу цеви.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #327 poslato: 13, 07, 2015, 07:36:47 pre podne »
Уз мало "убеђивања" српским универзалним алатом, искривљена цев је исправљена и поравната са новом металном кутијом 60 х 60 мм дебљине 3 мм што можете видети на следећим сликама:

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #328 poslato: 13, 07, 2015, 07:39:32 pre podne »
Комплетна приколица је опрана нитро разређивачем и премазана новим слојем основне боје, а затим је враћена на "паркинг" марине, где ће сачекати јесен и извлачење лађе која ће у кругу марине преспавати зимски сан.
Остало је само да следећег викенда на конструкцију приколице поставимо нове пластичне ваљке по којима ће чамац бити навучен на приколицу и на којима ће лежати.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #329 poslato: 13, 07, 2015, 07:41:56 pre podne »
Ех,да, рекло би се да је то доста за један дан али није то све што смо урадили.

Видели сте на неким од ранијих слика да сам недавно намонтирао једно лепо удобно седиште. Е, њега сам јуче заменио другим.

Оно претходно, са наслоном за леђа и наслонима за руке са страна много ме је подсећало на канцеларију - то сам морао да променим. Чамац је јуче добио друго, мало мање али не и мање удобно седиште.