Mossi, na mom čamcu akumulator se nalazi na skoro dva metra udaljen od motora.
Dakle, u sredini čamca. Iznad njega se na komandnom pultu nalazi taster za startovanje motora.
Kablovi koji polaze sa motora (ima ih dva para: dva debela, koja idu na akumulator dužine skoro 2 m i dva tanja, dužine nešto više od 2 m, koji idu na komandnu tablu i služe za startovanje i gašenje) provučeni su kroz rebrasto crevo i idu po boku čamca ispod oplate i izolacije. Na krajevima kablova koji idu na akumulator nalaze se kleme.
Provlačenje tih kablova kroz crevo i njihovo pružanje čitavom dužinom ne ide lako. Potrebno je ukloniti oplatu i izolaciju sa unutrašnje strane korita...
Zato sam i počeo da razmišljam kako da to rešim. Ideja je da na krmenoj tabli fiksiram "ženske" delove konektora - utičnice, a da iz motora izvučem oba para kablova dužine do pola metra na čijim krajevima bi bili "muški" konektori - utikači.
Mislim da je Zorter odmah shvatio šta mi se mota po glavi ali ako stavim takve konektore da li će biti problema zbog vlage ili prskanja vode pri vožnji?
I morao bih da znam koji tip utikač/utičnica da uzmem zbog odgovarajućeg preseka.
Zorane, moraćemo da se čujemo telefonom, osim ako se ne pojavi i neka bolja ideja.
Zato sam i postavio pitanje.
A što se tiče punjenja - Sale M, punjač radi i u bašti i u marini! U marini, na pontonu, pored mog veza postoji strujna utičnica. Dakle, dragi prijatelju, vaš komentar nije odgovor na zadatu temu.
Poljo, nije mi problem skidanje klema sa akumulatora ali plašim se otkačinjanja i fiksiranja žica na kontaktima na samom motoru. Imam utisak da u Yamahi nisu imali tako nešto na umu kada su konstruisali taj motor.
Ipak, razmatram i tu varijantu. Ukoliko se pokaže da ću motor skidati samo s jeseni kad motor budem hteo da odvojim od čamca tokom zimskog perioda, možda to bude i najjednostavnije rešenje.