E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Zavarivanje, varenje --postupci i načini zavarivanja

<< < (3/10) > >>

broker975fx:
Hvala na iscrpnom odgovoru a evo još jednog pitanja,
Zašto se vrlo često vide čamci čiji su limovi talasasti na vodenoj linij, neko je spominjao da var povuče lim ali mi nije to baš najjasnije. Da li je to do majstora ili materijala ili do oba.

Pozdrav i hvala na savetu :drinks:

kemppi:
To je ono ko koga zajebe,ako legnes da varis pola metra bez prestanka bice brod kriv kao kifla,zato sam napomenuo mesavina gasova=manji unos toplote=manje vitoperenje.Kada se vare limovi nikada se ne ide sa dugackim zavarima,vec kada se isheftuje da stoji na mestu ide kratak var(1cm)pa preskok(10cm) tako recimo pola metra pa ponovo,tako slazes varove,dok se vratis da nastavis onaj prvi,on se vec ohladio.Uvek radum camac od rolovanog lima,tezi je za izradu ali neuporedivo jaci i ne mora da bude debeo lim,pa je samim tim i camac laksi.

giganova:

--- Citat: kemppi  30, 10, 2009, 23:43:43 posle podne ---To je ono ko koga zajebe,ako legnes da varis pola metra bez prestanka bice brod kriv kao kifla,zato sam napomenuo mesavina gasova=manji unos toplote=manje vitoperenje.Kada se vare limovi nikada se ne ide sa dugackim zavarima,vec kada se isheftuje da stoji na mestu ide kratak var(1cm)pa preskok(10cm) tako recimo pola metra pa ponovo,tako slazes varove,dok se vratis da nastavis onaj prvi,on se vec ohladio.Uvek radum camac od rolovanog lima,tezi je za izradu ali neuporedivo jaci i ne mora da bude debeo lim,pa je samim tim i camac laksi.

--- Kraj citata ---

E sad ako moze poredjenje za nas laike,naprimer rolovani lim od tri milimetra po meni ima istu cvrstinu kao ravna cetvorka.Dali je ovo moja zabluda ili ne?
Inace sa argoncem ja nemogu ni da pipnem da varim na vetru ,koliko god pustio gas.Probao sam da varim crni lim i samo peni vec dodavanjem hromove zice smiri se.

kemppi:
Ravan lim se ne koristi za napregnute konstrukcije,pa ako vec mora onda se ojacava,pa ta ojacanja trpe naprezanje.npr na automobilu postoji sasija ili polusasija koja drzi kompaktnost celog vozila,a lim je ispuna pa opet nigde nije ravan,ili je rolovan ili obao.Da bi se ravan lim umirio potrebno je mnogo ojacanja i mnogo gitovanja,npr jedan drugar je farbao celicnu jahtu 15m od ravnog lima,sa strane je bila sva talasasta i izudarana,da bi izvukao neravnine na nju je otislo 200kg nekog dvokomponentnog Hempelovog gita,pa sam ga zezao da li gituje ili malterise.Plasticni camci isto imaju uzduzna rebra jer im to daje cvrstinu,moja pasara nema ali je cela zaobljena kao orahova ljuska.Kada sam pravio moj prvi camac,bio je od ravnog lima 2mm,mere sam prekopirao sa smederevca,i ofarbao nitro bojom(totalno pogresno).posle sezone ga izvadim iz vode,a on sav zardjao.Jedno jutro na camcu spava macka,valjda se lim ugrejao pa joj je tu bilo toplo,u tom momentu lim ispod macke je ucinio ono BONG da je ona odskocila 2metra u vis,pa zato nema pecanja na camcu od ravnog lima,jer posle svakog BONG pola sata nista od pecanja.Uzduzno rebranje lima ne pravi otpor pri kretanju plovila,cak mu sluzi za bolju upravljivost,sto se tice cvrstine smederevac bi se mogao praviti od rolovanog lima debljine 1mm,s' tim sto je cena rolovanja lima jednaka ceni samog lima,izrada je mnogo komplikovanija jer prilikom varenja moraju se isecati parcici lima da bi se lepo uklopio,npr.ako imas sablon klasicnog smederevca iskrojis makazama i izvaris komplet za 3 dana,dok ovaj od rebranog lima ne mozes seci makazama vec brusilicom,pa kada ga isheftujes ,svaki kraj rebra moras raseci u klin,poravnati sa ivicom pa zavariti,sve u svemu posao od nedelju dana,ali nema ni talasanja,mana mu je ako se ne odrzava pre ce ga pojesti korozija jer je lim tanji.Ako uzmes tablu ravnog lima debljine2mm,sva je glindzava,mozes je saviti u valjak,uzmi tablu pocinkovanog rolovanog lima koji se koristi za krovove,iako mu je debljina samo 0.5mm neuporedivo je cvrsca.

Labud 1258:
Dali neko ima šablon klasičnog smederevca ?

Imam kuma  :friends:, samim tim i CO2 aparat i aparat za elektro varenje, imamo dvorište ali nemamo šablon. Znam da to nije neki problem napraviti ali nemam takav čamac, koji bi mogao da prevrćem i merim.

:drinks:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju