E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Zavarivanje, varenje --postupci i načini zavarivanja
kemppi:
@LABUD i Giganova
Da nastavimo u ovom naslovu.
Pitali ste cime se vare limene ladje i kojim aparatima,npr Linsen jahte.
Moram da vam postavim kontrapitanje,mislite li na brodske celicike u brodogradilistu,ili mislite o trgovackom toplovaljanom limu i izradi u domacoj radinosti?
Labud 1258:
Orijentisan sam na domaću radinost ( naše proizvođače smatram domaćom radinosti ), a slušao sam od ljudi iz brodogradilišta da oni ne koriste CO2 već elektro-aparat ( rizikujem da ispadnem glupav :censored: ) zbog dubine prodiranja vara... Konktretno naš kolega kaćintata praktikuje obostrano CO2 varenje a to se kosi sa onim što sam čuo ( ne znači i da sam dobro razumeo ).
Čitajući tvoje prethodne postove shvatio sam da ja nisam ni na početku da razumem ceo ovaj proces tako da se povlačim iz dalje diskusije, ali ću naravno sve redovno pratiti ( kao i do sada ).
Srdačan pozzzz :preved:
Kapetan:
ja najmanje znam od svih o varenju ... ali sam cuo ne mora da znaci da je ispravno da u brodogradilistu imaju dugacke elektore po metar ... e pojma nemam da li je tacno...
Labud 1258:
--- Citat: kemppi 30, 10, 2009, 22:06:51 posle podne ---@Labud-e
Varenje elektrolucnim(rel) aparatom se ne prodire dublje,vec CO2 aparat(mag)mora biti jaci od 160A da bi vario lim 2mm i deblji,hobi CO2 aparati su 140,150A i namenjeni su za varenje limova do 2mm,sve preko toga je "pljuvanje",jedino se ta granica moze povecati koriscenjem mesavine gasova jer je elektricni luk i Argonu izuzetno jak pa je samim tim manji i unos toplote,tj potreban je manji izlazni napon da bi se dobila dobra penetracija(uvarivanje)
--- Kraj citata ---
Rezumeo. Hvala na pojašnjenju :good:
:drinks:
captjerry:
pozdrav kempi...
jedini razlog zasto koristim elekrolucni za pontone i pri poprevci brodice je to da su me ubedili da je CO2 "radionicki" aparat, tj. da napolju vetric raznosi gas i da var izleda isti ali je dosta losiji, nekvalitetan...ima li istine u tome?...raditi sa CO2 je neuporedivo lakse, pritom ne mislim na te amaterske koji puntuju, vec aparate kojima moze kontinualno da se vari...probao sam i jedno i drugo ali se ne usudjujem da radim sa CO2 da ne bih nekome napravio problem losim varom koji je na oko ok...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju