E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

Zavarivanje, varenje --postupci i načini zavarivanja

(1/10) > >>

broker975fx:
Trenutno imam brdo bravarkih radova pa se zainteresova za ovu temu o kojoj ama baš ništa ne znam. MIG TIG, varenje elektrodom, varenje sa nečim u bocama ??? Realno ništa ne razumem, šta su prednosti a šta mane. Koliko sam za sada shvatio punktiranje ili tačkasto varenje je za nas u nautici ne prihvatljiva stvar dok je pun var prava stvar. Puno pitanja. :telephone:

kemppi:
Najproduktivniji je mig-mag postupak,iza njega je rel,pa tig.Pretpostavljam da je debljina lima na tvom camcu veca od 3mm,pa mozes raditi mag postupkom( elektrolucno zavarivanje u zastiti gasa CO2 ili mesavine gasova) ili rel postupkom(elektrolucno zavarivanje oblozenom elektrodom).Mag postupak je brzi,lakse se vari u vertikalnom polozaju,moze se smanjiti unos toplote upotrebom mesavine gasova(82%Ar+18%CO2) i brzim vodjenjem pistolja,tj manji unos toplote=manje vitoperenje osnovnog materijala,slabiji aparat moze dobro da odradi posao,manje je prstanje nego u cistom CO2,Argon je dosta skuplji od CO2,ali i vredi.Bez obzira sto posle zavarivanja mag postupkom ne ostaje sljaka,var i prostor oko vara se moraju obrusiti jer na povrsini oko vara se uhvati oksidna skrama koja se ne vidi a posle otpadne zajedno sa farbom.Ako varis u cistom CO2 gasu potreban je aparat jaci od 200A,tj njemu je intermitenca 200A,a posto su to dugacki varovi on ne moze variti punim kapacitetom duze od 10 min,tj aparat bi se pregrevao pa bi dosta vremena gubio zbog hladjenja.Tesko je raditi na otvorenom prostoru,jer ce vetar oduvavati gas sa mesta zavarivanja pa se tada koriste punjene zice u kombinaciji sa gasom.
Rel postupak je takodje dobar,ali ne bih komentarisao jer svi znaju sta je varenje sa oblozenom elektrodom,mig postupak je slican mag-u,tj razlika je samo u gasu jer se koristi cist Argon ili Helijum koji obezbedjuje inertnu atmosferu i aktivno ne ucestvuje u formiranju hemijskog sastava zavarenog spoja,koristi se za zavarivanje visoko legiranih celika,obojenih metala,tig postupak je tzv.zavarivanje netopljivom volframovom elektrodom u zastiti gasa Argona i koristi se za zarivanje visoko legiranih celika,obojenih metala,daje dosta lep var koji se nekad ne mora brusiti,dosta je spor postupak,zahteva veliku vestinu zavarivaca.Toliko uopsteno,ako treba nesto konkretnije pitaj.

broker975fx:
A u koliko tu ima :suicide:

ček da isčitam pa da pitam dalje

giganova:
Kemppi vidim da poznajes tematiku zavarivanjapa me interesuje dali je istina da je var sa obicnom elektrodom bolji u nautici nego spoj sa CO2.Cuo sam da je obican fleksibilniji i preporucuje se za izgradnju korita.(jbg..samouk sam i neznam strucne nazive)

Labud 1258:

--- Citat: giganova  30, 10, 2009, 20:12:08 posle podne ---Kemppi vidim da poznajes tematiku zavarivanjapa me interesuje dali je istina da je var sa obicnom elektrodom bolji u nautici nego spoj sa CO2.Cuo sam da je obican fleksibilniji i preporucuje se za izgradnju korita.(jbg..samouk sam i neznam strucne nazive)

--- Kraj citata ---

I ja sam tako čuo, navodno je jači var elektrolučno rađen jer prodire dublje na oko 2mm ...

Ajde neko ko je iskusan   :telephone:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju