U mom prvom postu na ovu temu sam pokušao da ti dam objektivan odgovor, koliko je to moguće, pošto si dao veoma malo podataka.
Zato , preciziraj o kojim modelima se radi, koje godište, koje snage. I koji čamac, koliko velik, težak i sa kakvim koritom misliš pokretati tim motorima? Neko verovatno koristi iste ili slične modele, pa ćeš dobiti podatke o potrošnji i karakteristikama iz prve ruke.
Sale NB,
Nisam imao podatke ali u medjuvremenu sam obavio razgovor sa prodavcem Evinrude-a i saznao sledeće:
- snaga motora:15 KS
- motor je iz 1980. godine
- nema ručicu za upravljanje, a nema ni daljinske komande
- nema papire o poreklu potrebne za registraciju.
- tražena cena bila je 350 evra.
Odustao sam od te kupovine.
Sledeće nedelje idem u Austriju i pokušaću da saznam više i kupim Yamahu 15PS FMHL - tražena cena je isto 350 evra (bez daljinskih komandi, koje su raspoložive ali uz doplatu; motor na fotogragfiji izgleda kao nov) ali druge podatke ne znam jer mi gospodja koja je dala oglas nije odgovorila. Medjutim imam njenu adresu u Beču, pa ću je posetiti.
Što se tiče pitanja u vezi čamca, ja ga još uvek nemam. Ovih dana bio sam veoma blizu da uzmem "Labuda" koji je i formalno dat u prodaju, medjutim zbog nekih porodičnih problema (zbog sahrane sam potrošio deo novca koji je namenjen kupovini) ovu kupovinu sam morao da odložim za izvesno vreme.
Čak i ako ne uspem da kupim "Labuda", ja razmišljam o takvoj vrsti čamca - meni bi T-9 sasvim odgovarao i veličinom i karakteristikama,a verujem da motor od 8 do 25 KS može da bude dobar izbor. Ostalo je samo da se odlučim koji da kupim. Tu će, izgleda, odlučujući momenat biti cena.
Ostaje, ipak, još pitanje koje je vezano za dužinu osovine.
Naime, da li na čamac kakav je T-9 ide kratka ili može i duga osovina?
Ukoliko zbog cene i ostalih uslova kupim motor sa dugom osovinom, da li se on može na adekvatan način postaviti na čamac koji bi trebalo pogoniti motorom sa kratkom osovinom?
Sale NB, ova pitanja postavljam tebi, ali biće mi drago ako i ostali iznesu svoja mišljenja i iskustva.