@dora
Ikreno mislim da preteruješ sa grunfovanjem, i da bi trebalo da ploviš godinu-dve-tri, pa da vidiš šta ti u stvari treba a šta ne. Nekim koji pecaju i vezani su po nedelju dana u hladovini treba dosta rezerve u akumulatorima, paneli i nisu toliko bitni, i eventualno agregat za dopunu. Ja recimo skoro nikad nisam na istom mestu preko dan - dva, pa mi minimum akumulatora završava posao da nikad ne ostanem bez struje, jer ako ne solar, onda alternator dopunu pri plovidbi... Krenuo si u ozbiljne radove, a ne znaš da li ti brod odgovara, i da li ćeš možda za godinu - dve uvideti da ti treba ipak nešto drugačije...
Moram da objasnim.
Obzirom na godine i zdravstveno stanje nemam nekoliko godina da iskristališem mišljenje o potrebama. Ako sve dopravim šta mogu ito nije to, pa šta da radim, osnova će uvek biti dovoljna. Ako poredim automobile (koje razumem) i ovde je isto nikad neće biti baš ono što bih hteo.
Pričali smo već da je Korona slejbala stvar, bio je brodić koji je imao samoprazneću kemenu platformu ali je bio malo ispod 2.5m širine, svi kažu da je bitna širina pa sam se mislio malo i ispade korona. Sad da li bi meni smetalo što je uži ili ne, nikad neću saznati.
Sad nazad na brod...
Prvobitna namera koja je i dalje na snazi je odlazak u penziju, boravak na vodi, pecanje i idenje (plovljenje) u Segedin na kafu.
Brod odgovara za sve sem za pecanje. Ima krov do kraja broda i malu platformu koja služi da nosi boce za plin. Imam varijantu da skratim krov i time dobijem nazad prostor za pecanje ali skratim kokpit i imam problem kad pada kiša. Zato je logično da napraim platformu a da ne bih veveričario da do nje dodjem treba napraviti vrata prema platformi.
Razumeo sam da provozam brodić sa učvršćenom daskom i vidim koliko tone krma. To nije problem kao ni izvedba, prosti bravaski radovi.
Obzirom da je motor pola tone i količinu olova u pramcu hteo sam da napravim nešto kao i ti što bi izdiglo krmu i oslobodilo pramac olova ili bar dela težine. Manji gaz nekoliko sm i to je to.
Ono što jeste problem sa ovom izvedbom je da nemam pojma kako bi to uticalo na plovne osobine. pročitao sve o švancovima, koritima i šta je bilo oko toga i razumem da je problem ili da može napraviti problem.
Voleo bih da imam nekog da mi pomogne savetima, tu je drug holandez ali je daleko i tesan sa vremenom.
Tehnički izvodjenje to na vodi uopšte ne bi bio velik problem ali projekat mi jeste problem.
Imam manje više dosta alata i znanja oko sastavljanja auta od tri u jedan. Nešto znanja i oko elektrike, dobro razumem kad mi stručnjak objasni i prihvatam autoritet ako smatram da jeste.
Prema tome ako ko želi da mi pomogne

ako ne posle ćete me koriti sa "jesam ti rek'o" :)
Što se solara tiče rešio sam odavno za MPPT, pored objašnjenja sa linka ima jedan video sad ne mogu da ga nadjem gde je čovek lepo objasnio uz pomoć osciloskopa i sprava koje glume opterećenje šta je razlika izmedju PWM i MPPT regulatora.
Ono što mene kao laika zanima je to da PWM puni najmanje kad je baterija prazna i više kad je puna. MPPT radi obrnuto i uvek traži tačku najvećeg isorišćenja, zato radi i u sumrak ili kad je loše vreme.
Na panelima piše to za 12 i 24 (pogodno) pa sam pitao šta i kako. I tu smo nešto naučili (bar ja) jer Zokija znam odavno i znam gde radi, znači zna ;)
Eto malo sam odužio da probam da pojasnim.. Zima je i dosadno je, malo se raspitujem i gledam šta da uradim da posle ne radim...