Par pitanja u vezi struje :)
Trenutno je minus spojen na "šasiju" :) Uvaženi članovi kažu da to nije dobro a razumem i zašto. Pošto će na kraju sve biti razvaljeno ja bih to da napravim po sistemu da moćnim kablovima dovedem do razvodne šine a odatle po potrebi nadalje gde treba. Instalacija je bila

ali su neki posle dodavali nešto pa mi se ne svidja kako je to sprovedeno, mrzim kad vise žice..
Mesto glavnog prekidača je ispod stepenica jer je valjda bilo bitno da budu što kraći kablovi a meni je opet logično da bude na dohvat ruke ako zatreba.
Podpitanje, koliko mogu biti dugački kablovi do glavnog prekidača? Ako je samo prečnik u pitanju, izračunaću.
Solarna ploča, trenutno imam jednu čije su karakteristike na slici snage 185W. Pošto svi kukaju kako je struje malo ja ću da počnem na vreme da kukam pa bih dodao jednu sličnu, ovakvu recimo...
https://www.suncica.co.rs/solarni-paneli-i-oprema/solarni-paneli/solarni-monokristalni-panel-205w-lx205m-luxor.html, Koliko vidim slične su karakteristike, banka je na 24V. Zankiki je izvršio bezbednosnu proveru za kontrolere koji su ušli u uži izbor pa će to biti ovih dana.
Potpitanje glasi ovako. Samo spojim + na + i - na - i to dovedem do kontrolera jednim parom kablova? Ako je tako to nas dovodi do drugog potpitanja oko koristi od kontrolera. Vidim da većina ne koristi potrošače preko kontrolera a ja bih ako je izvodljivo zbog očuvanja baterije, debelo sam oštetio bateriju jer nije bilo ograničenja pražnjenja. Kontroleri nemaju "mesta" za 10mm2 ili više kablova, šta da radim?
Ima još oko 12 vs 24 ali to drugom prilikom :)