Iskreno sam se nasmejao gledajući izveštaj o ovom dogadjaju.
Lično, smatram da nije u redu kada se pojavi osoba u kupaćim gaćama-bermudama i atlet majici pred šalterom u banci ili u bilo kojoj instituciji. Mislim da to nije lepo. Po meni, to je izraz nepoštovanja institucije u koju se dolazi i ljudi koji u njoj rade.
Medjutim, mnogo puta sam se upitao zašto smo svi svedoci da u nekim institucijama ne dozvoljavaju muškarcima da ulaze u kratkim pantalonama pristojne dužine (ovde ne mislim na kratke šortseve koje i inače malo ko danas nosi - uglavnom svi nose one do ili ispod kolena), a pri tom niko ne vraća sve one devojke i mlade žene koje u kratkim suknjicama, šortsevima, otkrivenih stomaka i bubrega dolaze na iste te šaltere (nemoj da neko pomisli da sam nastran i da okrećem glavu na drugu stranu kad se takve cice pojave preda mnom!).
Možda sam ja staromodan i možda me polako gazi vreme ali zaista mislim da za sve postoji i mesto i vreme.
Niko normalan neće na plažu otići u odelu sa kravatom; strašno mi je kad na sahrani vidim mlade žene u majicama sa tankim bretelama i velikim dekolteima.
Ipak, postoji nešto što se naziva poslovnom etikom koja podrazumeva i kodeks oblačenja. Mislim da je sve to pomalo skrajnuto u poslednjih dvadesetak godina i da se tome poklanja malo pažnje kako u školskom obrazovanju, tako i u kućnom vaspitanju.
Tačno je da je u britanskoj armiji bilo propisano nošenje kratkih pantalona ali to je važilo za trupe stacionirane u tropskim predelima. I zaista, bilo bi strašno u tim uslovima insistirati na dugim pantalonama imajući u vidu materijale koji su u to vreme bili dostupni (pogledajte danas kako su obučeni američki vojnici - nove tehnologije omogućile su izrade novih uniformi u kojima se i tropske vrućine i polarne hladnoće lakše podnose).
Verujem da u ove dane visokih temperatura niko ne bi trebalo da zameri na malo komotnijem oblačenju, pa ipak, kao što rekoh, svako treba sam da oseti šta je primereno kojoj prilici.
A ovo što je Kapetan uradio - to je dovodjenje do situacije apsurda, pa je zato toliko smešno. Živeo, Kapetane!