Autor Tema: Gomila zezancija  (Pročitano 595787 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Odg: Gomila zezancija
« Odgovor #855 poslato: 22, 08, 2010, 21:26:31 posle podne »
Ja na čitavu ovu stvar gledam sa vedrije strane.
Kao što rekoh, Kapetan je izvrnuo sve do apsurda i time poentirao u velikom stilu.

Ipak, da ne bismo polemisali oko toga da li tako treba ili ne treba, želeo bih da kažem nešto.

Ja savršeno dobro razumem i Kapetanov postupak i komentare Twister-ove i Saletove, ali se ne slažem sa takvim pristupom.

To što živimo u ovakvoj državi i što se prema nama kao gradjainam ta ista država, kroz svoje organe (koji izraz!) i institucije prema nama često ponaša sa krajnjim omalovažavanjem, uvredljivo i krajnje neprihvatljivo - ne može da bude opravdanje za naše ponašanje.

Na nama je da postavimo granice za sve što radimo i sami smo odgovorni za svoje postupke. Ako svi mi prihvatimo taj stav da se treba spustiti na najniži nivo komunikacije i da svima treba uzvratiti istom merom, pa čak i još gore - to nas neće nigde odvesti.
Samo ćemo postati isti onakvi, pa i gori, od onih koje svojim ponašanjem želimo da unizimo.

Takvo ponašanje samo nama samima može da donese još više zla, jer kada nas neko uvredi, možda to i nismo zaslužili, a kada sopstvenim ponašanjem učinimo da budemo isti kao i "oni", pa i gori, onda se sigurno nećemo osećati bolje. Naprotiv.

Pri tom, ne zaboravite, u svim tim ustanovama rade i neki drugačiji ljudi od onih koji ne zaslužuju da na njih potrošimo više ni jednu reč. Rade tamo i ljudi koji su nečiji rodjaci, roditelji, ljudi koji imaju iste ili slične probleme kao i mi i koji ništa nisu krivi što rade u takvim institucijama, kao što ni mi nismo krivi što smo rodjeni i što smo odlučili da ostanemo da živimo u ovoj i ovakvoj zemlji u kojoj žive i takvi koji ne zaslužuju naše poštovanje.

Mislim da sopstvenim primerima treba da pokušamo da im pokažemo gde i kad greše, ali kao što rekoh ranije - u svemu treba imati mere i samopoštovanja.

Dule

• Gost
« Odgovor #856 poslato: 22, 08, 2010, 21:35:40 posle podne »
Državu u kojoj živiš i njene institucije MORAŠ poštovati. Ako je ne poštujemo mi kako da očekujemo da nas poštuje neko i svrsta nas u državu sa kojom treba i poželjno je saradjivati.
Mislim da nećete naći ni jednog Engleza koji bi sa svojom državom uradio ovako nešto. Država Srbija to smo mi svi. Šta je sa svima vama.
Treba da vaspitavate svoju decu da grade srećno i bogato društvo a vi se sa tim stvarima igrate.
Kome ova država nije dobra neka pogleda ima li negde bolje za njega. Ne verujem. Da ima odavno bi otišao.
Neka se niko ne ljuti. I ja ponekada poludim zbog birokratije ali tako je svuda. Ovde nije u pitanju kako se obući već koliko ja cenim i poštujem druge.
Zamislite da kumu na venčanje odete u bermudama?
Naravno da nećete jer poštujete kuma, a i da odete vrlo brzo bi vas svatovi najurili. Možda i sa nekom modricom.
Nemojmo stalno dokazivati i sebi i drugima da su i albanci sa Prokletija kulturniji od nas.
Sale... od tebe to nisam očekivao. :)
Ako ti banke ne prijaju ne otvaraj im vrata, ako ti nečiji kućni red ne odgovara nemoj mu ići u posetu. Ne idemo mi tamo zato što hoćemo i volimo nego zato što moramo. Ne zove nas niko u goste već idemo da završimo posao. A kada poslovno negde odlazimo zna se kakav je red. Oduvek se i uvek će se znati. I važi za svakog.
Naravno da se uvek mogu izigrati neki propisi ali zna se čija je bruka. Nikako nije portira koji je okrenuo glavu.
Izvinjavam se svima, ali i ja sam malo staromodan i volim da se zna red.
Šta biste rekli učitelju koji bi došao u bermudama da predaje vašoj deci?

Dule

• Gost
« Odgovor #857 poslato: 22, 08, 2010, 21:42:18 posle podne »
Skoro ceo vek čekamo željno da ponovo imamo svoju državu Državu Srbiju a sada ne biramo reči da je omalovažimo. Ni reči ni način. Kapetana razumem. On je anarhista po definiciji :) . Ali to ne znači da treba sada svi da ga podržimo u njegovom obračunu sa državom.

Van mreže zorter

« Odgovor #858 poslato: 22, 08, 2010, 21:47:47 posle podne »
Boga mi ja nisam trazio da imam ovakvu drzavu. Meni je ona prethodna bila i lepsa i bolja i veca. Kad god mogu ja sam Jugosloven, a samo kad moram ja sam Srbin.
Mozda cu nekog uvrediti ovim, ali jbg, drzave u kojoj sam rodjen vise nema. :sorry:

Dule

• Gost
« Odgovor #859 poslato: 22, 08, 2010, 21:51:59 posle podne »
To je tvoje opredeljenje ali državu u kojoj živiš moraš da poštuješ. Ne moraš da voliš ali moraš da poštuješ. I taštu ne voliš ali joj se obraćaš sa Vi :)
Nije zabranjeno izjašnjavati se kao jugosloven, ali baš Jugoslavija je Srbiju unazadila i upropastila. I ja sam rodjen u istoj državi kao ti ali uvek mi je u krštenici pisalo Srbin. Uvek smo slavili Božić i Krsnu slavu. Kao i većina naroda ovde.
Ako želimo da našoj deci bude lepše mi se moramo promeniti. Kad mi budemo ispravni gradjani ove države e onda možemo da je uhvatimo za vrat i tražimo od nje sve ono što mislimo da treba. Dotle... kakvi smo mi takva nam je i država.

Dule

• Gost
« Odgovor #860 poslato: 22, 08, 2010, 22:03:37 posle podne »
Na primer ... sve moje mušterije su u kupaćim gaćicama, bermudama, šorcevima, goli do pola... pa dolaze da se sunčaju, voze i rekreiraju.
Ali zamislite da ih usluže momci isto tako odeveni? To niko ne bi zamerio ali bi moja radnja prvo meni izgledala vrlo neozbiljno i neposlovno. Zato svi moraju da nose majcu, kratke pantalone i patike. Sporski i pristojno. Oni su ogledalo moje firme :) i na meni je da tu zavedem red.
Banke i državne institucije a i privatna preduzeća imaju vrlo rigorozne zakone u pogledu oblačenja radnika i službenika. Mnogi moraju da nose i kravatu po najvećoj vrućini i košulju dugih rukava.
Zamislite sad situaciju.
Ulazi u banku tip u majci na britele, šorcu i sa papučama. Noge prašnjave, on znojav... sedne na stolicu da sačeka red, raširi noge a iz šorca sve ispadne :) . Toga je bilo koliko hoćete pre 5 - 6 godina. Takvi smo mi. I zato se i uveo novi zakon.

Van mreže zorter

« Odgovor #861 poslato: 22, 08, 2010, 22:37:28 posle podne »
Dule, sto se postovanja drzave tice, dugacka je to prica. Koliko je postuju poslanici i drzavni sluzbenici..... e o tom bi se tek imalo sta pricati.
Ne govorimo mi o tome, vec o nemogucnosti ulaska u zgradu suda i MUP-a u malo kracim dugim pantalonama (nekad su ih nasi roditelji zvali trofrtaljke), i papucama, ali samo za muskarce, dok zene mogu u mini suknjamam i majicama na bretele sa dubokim deholteom (istini za volju ono sto vecina nas muskaraca voli da vidi), a i one sedaju na stolice i cekaju u redu. Ovde je rec o razlicitim arsinima za oba pola. A da ne pricam o tome da (po njima, sluzbenicima) je kulturno uci u zgradu sa najlon kesama na nogama.
A posebna prica je da svi ti koji rade u takvim ustanovama imaju klima uredjaje i naravno da mogu biti i u dugim rukavima s kravatom. A svi zaboravljamo da polako ulazimo u vreme tropskih vrucina.
U Grckoj policajci, kao redovnu uniformu, imaju kratke pantalone, a pogledaj nase policajce. Nije retko da iako imaju majicu ispod kosulje vidis kako se oznojio ispod pazuha (sto je po meni veoma ruzno). Samo da ne nose kratke pantalone. Pa i to moze biti lep deo uniforme. Koliko je njih samo na ulici dobilo toplotni udar. O tome se ne prica. Bolje na bolovanje nego da se komotno obuce. Nije vazno kako je neko obucen, samo da je s ukusom u naravno ne vulgarno.
Ja bar tako mislim, ali ko mene (a i tebe) pita.

Dule

• Gost
« Odgovor #862 poslato: 22, 08, 2010, 23:10:52 posle podne »
Da ti iskreno kažem mene je baš briga kako će se neko obući kako se ponašati. Ja pazim da svojim ponašanjem ne dam loš promer svojoj deci i radnicima. Ponekad me užasava koliko su ljudi nepristojni ali to je sve njihov obraz i nema razloga da ja zbog toga crvenim a desi se...
Kako države uredjuju stvari to je van domena običnog gradjanina ali ući u papučama po meni je neprimereno svakom čoveku. Papuče imaju svoju svrhu i nikako nisu deo poslovne garderobe.
Koliko znam, po novom zakonu, i za žene postoje ograničenja :)
Po tebi ispada da treba da se borimo za mušku ravnopravnost jer smo ugroženi. Ne dozvoljavaju nam da ....
Škotska je majka za takve stvari :)

Van mreže zorter

« Odgovor #863 poslato: 22, 08, 2010, 23:14:14 posle podne »
........
Škotska je majka za takve stvari :)

:lol: :lol: :lol: :lol: Da znas da si u pravu!!! :lol: :lol: :lol: :lol:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #864 poslato: 23, 08, 2010, 01:23:47 pre podne »
To što živimo u ovakvoj državi i što se prema nama kao gradjainam ta ista država, kroz svoje organe (koji izraz!) i institucije prema nama često ponaša sa krajnjim omalovažavanjem, uvredljivo i krajnje neprihvatljivo - ne može da bude opravdanje za naše ponašanje.

ja zaista smatram da je ova zemlja pod okupacijom, neko bi mozda rekao pod okupacijom korumpiranih sluzbenika a neko pod okupacijom amerike i evrope... kako god da okrenete ova zemlja je pod okupacijom, ako je zemlja pod okupacijom saradnja sa okupatorom se zove ...

dule nisam ja anarhista po volji vec po opredeljenju ...

1989 sam konkurisao za vojnu gimnaziju , odbili su me jer sam probio testove pa sam sve testove radio 3 puta od cega zadnji put pred komisijom , a onda mi rekli da nema mesta za mene posto sam srbin (primali su po nacionalnom kljucu) , a onda mi dodje neki oficir odvuce me sa strane i kaze izjasni se da si musliman i da te upisem odmah.... bio sam osmi razred osnovne skole i bio sam Jugosloven nije mi padalo na pamet da se izjasnim kao musliman (nema nista protiv muslimana da se ne razume pogresno, jednostavno nisam zeleo da lazem)...

1993 su me zvali u vojsku, i zbog drkadzija u vojnom odseku meni sa 196 cm i zavrsenom dobrom skolom (Elektrotehnicar Elektornike) , su dali pesadiju jer se nisam svideo mastiljari sa "cvarcima"... ovo sa kesama je malo dete sta sam radio vosjci narednih 12 13 godina posle ovoga ...

1999 drzava mi zabranjuje aktivnosti na odbrani zemlje pod obrazlozenjem da ce srbiji zavrnuti internet, idioti ...

0d 2006 do danas drzava mi naplacuje PDV za sve humanitasne akcije koje podrzim i donacije koje uplatim

2007 drzava podrzava strane firme u poslu kojim se bavim a mene dodatno oporezuje strancima porez nula meni 26% , 2009 dizu na 50,6% ....  ej bre ibijaju domace firme zarad stranih ??? od mozda 1000 firmi 2006 ostalo je nas troje cetvoro ozbiljnih ??? i kome to ide u korist ? hrvatskim i engleskim firmama  odmah cu vam reci ...

pre neki dan da bi drzava zastitila Salford moja zena ide sa decom u tempo da izmoli 3 pakovanja dugotrajnog mleka, poludeo sam kad mi je rekla ... ej stite stranu kompaniju i jebu ceo narod !!!!!

OVU DRZAVU NE ZANIMA NAROD VEC MISLJENJE DRUGIH DRZAVA I PARE MULTINACIONALNIH KOMPANIJA (koje politicari trpaju u dzep)

traze od mene da dodjem uutru u 5 da bih izvadio licnu kartu a oni dodju u 9 pa prvo kafica...
i zasto ? jer ih jebeno mrzi da izdaju papire unapred nego samo za taj dan , pa sta fali da ja dodjem u 15 a oni kazu gospodine prvi slobodan termin je za 20 dana u 18 popodne .. molim lepo slazem se

ma ljudi ja mogu da napisem ovaj spisak po mesecima ... ja ne vidim sta ja dugujem drzavi ?

moja deca su obrazovana i obrazujem ih u pravoslavnom duhu ...
tako su mene ucili otac i deda , tako ja ucim moju decu ...

Dule

• Gost
« Odgovor #865 poslato: 23, 08, 2010, 13:06:49 posle podne »
kap pa ja sam i napisao da si ti anarhista po definiciji ...  :smile:
Znam da si davno iskopao ratnu sekiru 

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #866 poslato: 23, 08, 2010, 13:15:20 posle podne »
kap pa ja sam i napisao da si ti anarhista po definiciji ...  :smile:
Znam da si davno iskopao ratnu sekiru

vidi ekonomsku stranu ovog postupka :

POSTUPAK 1 :
1 Otici kuci   oko 250 dinara (2 l benzina)
2 Presvuci se
3 vratiti se u sud ponovo kucati parking  (30 dinara)

oko 280 dinara

POSTUPAK 2:
1 Kupiti pakovanje kesa 100 dinara

znaci ekonomski je isplativije izvrgnuti celu situaciju krajnjem apsurdu !

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #867 poslato: 23, 08, 2010, 18:16:18 posle podne »
Kapetane, pokušaću da prokomentarišem na najkraći mogući način ona duži post sa hronologijom ubijanja ličnosti, jer te stvari koje su radili Vama, a radili su ih i mnogima od nas, kako kome i kako na koji način.

Prvo, 1989. godina i to vreme, nešto pre i nešto posle, postojao je matematički izraz koji je izgledao ovako:
natprosečan = nepodoban!

I mene su 1980. zbog visine i posedovanja vozačke dozvole hteli da ubace u tenk i pored fakulteta i položene klase radioamatera, pa se nisam dao. Otišao nešto kasnije u Kumbor i tamo proveo šest meseci, a na Prevalaci ostatak, u neprekidnoj borbi protiv "uvlakača" i dupelizaca.

1999. ja sam imao sreće - kada sam se odazvao na poziv i kada sam posle zaduživanja uniforme obavio razgovore sa nekolicinom starešina, nekom je iz donjeg dela tela došlo do onoga što im je preostalo u onom gornjem, pa su me razdužili jer sam stvarno bio korisniji u civilu nego u uniformi. Umesto da sedim iza nekog žbuna i gledam u nebo da li lete avioni, ja sam u to vreme, uvozio sirovine za proizvodnju lekova i još neke strateške stvari.

Ono što ste opisali za 2006. i 2007. a važi i za ostale godine posle revolucije i početka reformi, ni po čemu se ne razlikuje od onoga sa čime i ja živim.

I ne samo ja, već i gotovo svi ostali normalni ljudi.

I ovde ću da stanem.

Upravo sve ove paralele koje sam podvukao ukazuju na to da smo mi samo obični ljudi i da se država ponaša jednako prema većini od nas.

Ali sve to nije razlog da mi ne poštujemo svoju državu.
Možemo se ne slagati sa svim tim što smo nabrojali i što nismo pomenuli, a moglo bi u isti koš. Možemo biti i ljuti zbog onoga što nam rade svaki dan.
Ali to je naša država i to nam rade upravo oni koji su izabrani na izborima.
Pa zato svako od nas treba da stavi prst na čelo pre nego što zaokruži broj ispred nečijeg imena na sledećim izborima.

A dotle, moramo se boriti pameću, kulturom i dobrotom protiv svega što nam se ne dopada.

I neka mi opet kažu da sam naivan, ali ja ću i dalje verovati da u radiju žive mali ljudi i da svet jeste lepo mesto za življenje - potrebno je samo da se svi malo više potrudimo oko toga da nam bude lepo.
Hrišćanski je opraštati i ukazivati na vrline i slediti dobre primere u životu.

Samo sopstvenim primerima vaspitavaćemo našu decu.
Svojim ponašanjem moramo naterati sve te iskvarene i pogubljene birokrate da se postide svog ponašanja.
Kada nas bude mnogo koji se ponašamo kako treba i država će funkcionisati drugačije i bolje, a ne ovako kao sada kada država malo šta radi dobro, a mnogo nas pokušava da obezvredi i to malo što država uradi kako treba, dok većina samo gleda kako da u ime neke svoje osvete i inata napakosti državi.

Moramo zaista da se setimo nekih osnovnih normi ljudskosti i pristojnosti.

Jedna od njih je i poštovanje koje ukazujemo našim kolegama i koleginicama na poslu i kroz način na koji se oblačimo.
Svaka garderoba ima svoje vreme i mesto i priliku. Na nama je da to sami procenimo, a svaka firma, a posebno državne, imaju pravo, pa i obavezu, da propišu neke smernice, pa čak i granice koje će obezbediti da se svi osećamo dobro.

To što naša država mnogo toga radi napola i nedorečeno, nije opravdanje za naše ponašanje.

I meni se okreće u stomaku kad na televiziji vidim postrojenu gardu i crveni tepih ispred ulaza u skupštinu na početku sednica u čast poslanika. Da je sreće i da su to sve časni i čestiti ljudi koji svojim ponašanjem i istupima pokazuju da u tu skupštinu ulaze da bi nama bilo bolje, nikom ni kordon, ni crveni tepih, ni tonovi himne ne bi smetali. Naprotiv, bio bi to praznik i za nas i za strance koji posete naš grad i koji bi sve to posmatrali baš kao što i mi gledamo ceremonijalnu smenu straže ispred Kremlja ili Vestminstera.

Ali ja baš zbog toga hoću da ukažem na renovirane zgrade nekih gradskih opština, na zgradu Agencije za privredne registre i neke slične institucije.
Zar nije lepo kad tamo udjete u klimatizirane prostorije, sačeka vas ljubazni službenik kod ulaza i objasni kako da koristite automat koji vam daje broj sa kojim ćete otići na prvi slobodan šalter? Pa zar nije to ono o čemu pričamo kad govorimo o tome kako je u inostranstvu?
Dolaze i kod nas bolja vremena ali ne ide lako i ne ide brzinom koju mi želimo.

Eto, ja opet odužio. Nemam ništa protiv ni ako administratori ovo iseku ili izbrišu ali eto, da se zna šta mislim po ovom pitanju.
Ne znam da li će od toga što sam napisao neko imati koristi ali sam siguran da niko neće imati štete, pa zato ne zamerite ali svakako razmislite dobro pre nego što sledeći put uradite ovako nešto kao što je uradio Kapetan.

A vi, Kapetane, nemojte se ljutiti - nije ovo zlonamerna kritika.
Zaista me je nasmejao postupak ali ja ga vidim kao rezultat mnogo nakupljene žuči zbog svih onih stvari o kojima smo obojica pisali.
Mislim da je mnogo lakše i lepše živeti sa pozitivnim mislima i osećanjima, pa čak ako nekada i ne postoji realan osnov za tako nešto. Zato sve ovo moje pisanije i jeste u stvari jedan dobronamerni predlog i prijateljska ruka na ramenu koja kaže: Neka. Biće bolje...

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #868 poslato: 23, 08, 2010, 20:05:46 posle podne »
Aman Lsi covece skrati malo te postove,paaa nemoras bas uvek sve od Kulina bana pa dooooo....   :nono:
Izgubices citanost jer verujem da nisam jedini koji kad vidi odgovor preko celog ekrana da ga  samo preskoci jer je mrsko za citanje :stop:

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #869 poslato: 23, 08, 2010, 20:36:21 posle podne »
Evo da kazem i ja nesto. Prosle godine sam dva meseca proveo u Obali Slonovace. Klima karakteristicna za Afriku, temperature oko 35C. Vlaga ubija, svi se za pola sata oznoje ko svinje, a za dva sata smrde ko lavovi. Kompaniju od tri avona vode inzenjeri Lufthanse, mi samo rmbamo. Interesantno, za sve to vreme, muskarci iz LH su nosili pantalone, cipele i kosulje sa dugim rukavima, a zene klasicno suknje i kosulje, jer je to jednostavno poslovna etika. Nosim i ja, trpim, ali sta da radim kad necu da me smatraju idiotom.

Da li ste se ikada zapitali zasto se normalni ljudi ne krecu kroz grad ili kroz autobus bez majice, iako je nepodnosljivo vruce. Jednostavno sto takvo ponasanje u gradskoj sredini nije normalno.

Kako bi ste se osecali da vas u tom istom sudu u kome bi vi da se setate u kratkim pantalonama i sorcevima, doceka sudija i advokat u kupacim gacama, jer Boze moj, ljudima je vruce. Pravila lepog ponasanja i kodeks oblacenja stanovnistva stvara jedan imidz drzave. To sto je drzava trula, ne znaci da i mi treba da se ponasamo i oblacimo kao neka zaostala zajednica iz Afrike, Australije ili ona nekada nastanjena ispod Gazele.       

Cudno je nesto u mentalnom sklopu slovenskih naroda uopste, kuci (svojoj zemlji) se sami ponasaju kao stoka, pljuju, pisaju po ulici i sl, a kad odu u Nemacku ili neku drugu razvijenu zemlju balave nad njihovom kulturom, pravilima i ponasanjem.

Drugim recima: "NIJE LAKO BITI FIN".

PS. Nije Kapetan jedini koji ne zna ili ne zeli da se pristojno obuce za posetu drzavnoj instituciji. O tome je skoro bio prilog u nekom od TV Dnevnika, gde intervjuisu neke zene kojima ne dozvoljavaju da udju u papucama, a one kukaju, pozivaju na razum i kude drzavu. Nesrecnice jednostavno ne shvataju o cemu se radi. Valjda ih uciteljica u drugom razredu osnovne skole nije tome naucila.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.