Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO
zoki novus:
Za ta Apiceva korita DMB je zakon !
Ide to i uzvodno i nizvodno...
SALE NB:
--- Citat: zoki novus 28, 03, 2012, 23:27:17 posle podne ---E vise bi voleo da vidim taj tvoj moderan gliser koji trosi 10-20% vise od malog dizela nego da se Tito povampiri...
Ti kad pricas o fiatkama i gliserima izgubis svaki kriterijum....
--- Kraj citata ---
Pa udari ti onda neki Dačijin kriterijum. Reci ti koliko troši npr. novija Honda ili Yamaha 100ks pri nekih 8-9km/h?
mossi:
Moja F25 Yamaha do 2000 obrtaja troši 1L benzina.
To znači nizvodno 13-15km/h, uzvodno 7,5-8km/h
500+500km Dunavom, ali uzvodno 10-11kmh tj oko 3000 obrtaja što je loše po potrošnju.
Utrošak goriva malo manje od 200L.
Skoro 100 sati plovidbe.
Manje od 5 sati glisiranja, ostatak laganini.
Za glisiranje treba na svakih 20 kila jedna konjska snaga, a najbolje 12-13kg!
Yamaha F50 na 2000 obrtaja troši skoro 3 litre. 4588
Tako da laganini nije isto po džepu.
Ali sa F50 bi ja LAKO glisirao sa 600-700kg i TADA bi potrošnja bila u korist brzine u odnosu na vreme plovidbe.
Čak i sa F25 je ekonomičnije glisirati UZVODNO, ali ako je komplet težina čamca i putnika do 400kg. thumbup
Ekonomičan motor, daje UVEK ekonomičnu varijantu, a BRZ motor, daje samo statistički opravdan utrošak PARA.
114 hi
IKA:
Kapetan već jednom podeli temu, ja sad morao ispočetka da pročitam postove da bih skontao o čemu je ova tema.E sad da probam da se uključim.
Ova tema mi nesumnjivo potvrđuje mišljenje da najveći broj ljudi traži savet , ali 90% njih odradi po svojim prvobitnim zamislima.
Slovenac, nije mi jasno kako si se odlučivao za kupovina tog plovila, kada te sada brine kolika mu je potrošnja.
Zar o tome nisi trebao razmišljati ranije, pre kupovine.Sad kad si ga kupio ,potrošiće svo gorivo koje sipaš u njega, a ako ti se to nebude sviđalo koristićeš ga kada i koliko goriva budeš mogao da sipaš.
Utešno za tebe je što taj čamac možeš voziti i sa pomoćnim motorom, sa minimalnom potrošnjom.
Aova rasprava pokazuje u stvari nepoznavanje mogućnosti tuđih plovila.Sale dok ne počne da koristi deplasmance sa DMB - motorima nije kompetentan za ta plovila.Za glisere mu ne sporim tvrdnje ali za deplasmance ipak treba da ih koristi da bi znao pravu sliku.
A kad dune taj neki vetar , nisam ni nešto puno glisera viđao da se švrćkaju.
Kapetan:
Terca ima jako dobro Apicevo korito cini mi se da je duzine 9 metara sto mnogo ubrzava camac (vodena linija) ... nikad nisam imao DMB motor, ali svi koji ga imaju govore dve price.. trosi smesno , drma i buci za sve pare... al na srecu ovo drugo se da resiti prilicno efikasno !
mislim da i salem ima slicna iskustva sa DMB-om
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju