Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO

<< < (5/36) > >>

SALE NB:

--- Citat: Terca  28, 03, 2012, 23:03:43 posle podne ---
Svi su ti lepo proračunali da u laboratorijskim uslovima troše između pola litre i litre nečega za 1 kilometar.

I onda se ti recimo uputiš na regatu Voda Vojvodine, kako si želeo. To je prošle godine bilo oko 250 kilometara, pa ćeš ti da potrošiš između 150 i 250 litara nečega... Za desetak dana.

Eto, ja sam prošle godine potrošio 25 litara lož ulja.

Ah, da... Ja sam terao čamac od bezmalo 3t. Bila i žena i dvoje dece i ker i drugari, i alge na koritu, i bogtepita šta sve ne...

--- Kraj citata ---

Proračuni koji su navedeni su iz prakse, barem je to jasno.

A tvoj čamac od 3 tone pogonjen očigledno nekim malim dizelom se hvata najbliže obale čim se digne iole jači vetar, pošto u takvim uslovima ne pruža ni minimum bezbednosti, a u stanju si da ploviš jedino na toj regati po kanalima , pošto na Dunavu uzvodno te pretiču i najsporije barže. Ako se digne vetar, ni ne možeš uzvodno. Ja na takav čamac ne bih ukrcao svoju porodicu, bez obzira na uštedu- moglo bi da bude preskupo.

Moderan gliser slične veličine i težine će na takvoj regati potrošiti 10-20% više od nekog malog dizela, uz pun komfor i bezbednost posade, ako vlasnik takvog plovila uopšte poželi da se zlopati 10 dana da bi prešao 250 km.

zoki novus:
E  vise bi voleo da vidim taj tvoj moderan gliser koji trosi 10-20% vise od malog dizela nego da se Tito povampiri...
Ti kad pricas o fiatkama i gliserima izgubis svaki kriterijum....

Terca:

--- Citat: zoki novus  28, 03, 2012, 23:20:27 posle podne ---Znaci postoji dmb koji trosi 0,5l na sat?

--- Kraj citata ---

Neee...

228 kilometara... 25 moto časova... 25 litara...

Terca:

--- Citat: SALE NB  28, 03, 2012, 23:21:41 posle podne ---Ja na takav čamac ne bih ukrcao svoju porodicu, bez obzira na uštedu- moglo bi da bude preskupo.

--- Kraj citata ---

nema frke, ja ti ne bih ni dozvolio.

ПЕЦОВ:
sad kad bih rekao da se vezes za barzu uzvodno,ko zna sta bi bilo?     25648    dun

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju