Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO
HOGAR:
Lazo,ja bih zdravo voleo da ti izglisiras u zavrsenom i opterecenom camcu sa tih 25ks,ali.malo sam skeptican 114
oblak:
Pre dve godine Mesechar i ja odemo u "Gogu" da gledamo nov gliser koji je bio na popustu hteli da ga kupimo "popola"... Nista posebno, varijanta sa pramcanim kokpitom, oko 6,5m , motor oko 150KS. Znaci radilo se o potpuno novom plovilu.... Ovakve smo informacije dobili iz zvanicnog prospekta....u kruziranju (do 15km/h) oko 20L u glisiranju 0k0 40L, primera radi taj camac je imao rezervoar 265 L... Ja verujem Espressu i Duletu u ove podatke koje iznose , mada gde god videh Duletovog Nema uglavnom je prosao u kruziranju....iskreno voleo bih da vidim toliki brod pod "punim gasom"...nebitno. Ono sto sam hteo da napisem, racunice mogu govoriti i ovo i ono, moj Vagabundo ce sa 2L preci 15km ( za jedan sat), u svakom slucaju koristiti gliser je skup sport i zato gledamo gliserase po Savi pored splavova, 5 min gore i 5 min dole....vrlo malo, slozicete se mozete videti glisera oko Bele stene a nizvodnije da ne govorim...mozda 1 na mesec dana...glisiraju samo siklje jh
zoke:
Ta teorija vazi samo za glisere i nigdje vise
Terca:
--- Citat: LSI 28, 03, 2012, 14:18:31 posle podne ---
Ali nešto drugo je meni bilo u glavi čitajući Saletov i Duletov komentar, a to je da su razlike u potrošnji goriva u osnovi male ako se uporedi gorivo koje čovek potroši kada vozi nekom glisiraijaućom brzinom ili ako vozi u deplasmanskom režimu.
--- Kraj citata ---
Pa sad... Razlike ima ili nema, u zavisnosti ko te ubeđuje...
Svi su ti lepo proračunali da u laboratorijskim uslovima troše između pola litre i litre nečega za 1 kilometar.
I onda se ti recimo uputiš na regatu Voda Vojvodine, kako si želeo. To je prošle godine bilo oko 250 kilometara, pa ćeš ti da potrošiš između 150 i 250 litara nečega... Za desetak dana.
Eto, ja sam prošle godine potrošio 25 litara lož ulja.
I nije sve ni u parama. Ako imaš rezervoar od 20l (ide uz tvoj motor), moraćeš svaki dan da trkneš do pumpe. Ili ćeš morati da nosiš 12 fricovki. Ili nešto u sredini.
...
Ah, da... Ja sam terao čamac od bezmalo 3t. Bila i žena i dvoje dece i ker i drugari, i alge na koritu, i bogtepita šta sve ne...
zoki novus:
Znaci postoji dmb koji trosi 0,5l na sat?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju