Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Zabrana plovidbe teškim čamcima sa malim motorima - Pitanje za Saleta NB

<< < (3/12) > >>

zica:

--- Citat: SALE NB  31, 03, 2012, 10:11:38 pre podne ---@ terca
"craft built for own use, provided that they are not subsequently placed on the Community market during a period of five years;"

Izuzeće po pitanju plovila iz samogradnje se odnosi na plovila koja se ne stavljaju subsekventno u prodaju u periodu od 5 godina.
Pošto i tamo postoje "majstori" koji proizvode brodiće u "samogradnji" , ali proizvode ih za daljnju prodaju, oni moraju svejedno da poseduju certifikat. Možete da proizvedete i prodate maksimalno 1 brodić svakih 5 godina, jedino tada se broji kao samogradnja i ne treba certifikat.
Znači, za brodiće naših majstora, bi bio potreban certifikat.

Apsolutno nisam želeo da se pozivam ni na jedan zakon, već prosto da skrenem pažnju da plovilo od 3 tone sa motorom od 10ks ne ispunjava ni minimum bezbednosti za plovidbu rekama poput Dunava, gde vetar i talasi mogu biti značajno jači i veći nego što je predviđeno tom kategorijom "D", gde bi, po svojim karakteristikama pripadao. Ako ćete vi nakon ovoga što ste pročitali i napisali mirno da spavate, ja nemam ništa protiv, u pitanju je vaša bezbednost , ne moja. Punoletni ste, radite šta hoćete. Samo nemojte da širite priču kako su vaša plovila bezbedna- pošto nisu! Neko bi vam mogao poverovati i nastradati. A to je mnogo skuplje od uštede par litara goriva.

@LSI
Gliseri se označavaju kao planning boats, speedboats, a naziv hydrofoil se odnosi dvotrupna plovila za postizanje visokih brzina , uglavnom su to prototipovi, takmičarska plovila i slično.

--- Kraj citata ---
Sale jedno pitanje kada se vozi sa pomocnim motorom dali glavni mora da se izvadi ili moze da sluzi kao kormilo inace glavni motor je HONDA 20 4t a i ostali mogu da mi daju savet pozdrav

SALE NB:

--- Citat: Terca  01, 04, 2012, 11:35:36 pre podne ---
Da ne dužimo bez potrebe: u noralnim državama NIJE zabranjeno ploviti takvim čamcima.

--- Kraj citata ---

Pošto vaš čamac ne potpada pod samogradnju, vašem čamcu bi bilo zabranjeno da plovi rekama gde se mogu očekivati uslovi koji podrazumevaju certifikat "C" To ste sami odlično naglasili i dokazali! 114

Ipak, hvala što me oslobađate "zabluda". Nakon svake ovakve rasprave, sve mi je više jasno koliko sam u pravu i koliko ljudi poput vas riskiraju svoj i tuđe živote.  Posle, kada se sranje desi, onda su im svi drugi krivi.
Moj krajnje dobronameran savet: Izbacite taj DMB, i ubacite adekvatan motor, od 30-40ks. I dalje ćete moći da ostvarite skoro identičnu potrošnju, ali moći ćete da bezbedno plovite u svim uslovima koje na Dunavu mogu da vas zateknu. Kada upoznate karakteristike vašeg brodića sa jačim motorom, uveren sam da ćete još više i opuštenije uživati u plovidbi.

@zica

Ja Hondu koristim upravo kako si opisao. Fiksiram je da gura pravo, a upravljam čizmom Evinrudea kao kormilom. Verovatno time proizvodim nešto veći otpor, ali pri brzini od 8-9km/h mislim da je razlika beznačajna.

sale.m79:
Ti ces da nagovoris Misu da tuzi Linsen sto nema motor od 200 ks nego motorce od 45 ks a predvidjen i za okeane
Sta znaju holandezi.

SALE NB:
Mishin Linssen nije predviđen za okeane (možda grešim), ali 45ks je sasvim adekvatan pogon za brodić te veličine. Oni modeli Linssena koji su predviđeni za okeane imaju i moćnije motore, i to uglavnom po dva.

Holandezi znaju, ali mi Srbi uvek znamo bolje!  sajkaca Čak i kad pojma nemamo! k5

poljo:
Bas je brodic , takozvani prcvoljak . Pocinjes da pokazujes znake za direktan prijem u F i to sa preporukama .

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju