Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Zabrana plovidbe teškim čamcima sa malim motorima - Pitanje za Saleta NB

<< < (12/12)

zoki novus:
Znaci jos jedan sa brendiranim koritom 56568

nijah:
10 KS (tj 9) sa DMB motorom i isto toliko sa nekim vanbrodskim, su dve razlicite stvari.

U pitanju je velicina tj. precnik propelera tj. kapacitet motora i sposobnost da savlada veci moment i okrene veci propeler koji daje veci potisak
sa naravno manjim brojem obrtaja.

Eto npr. moju pasaru sa DMB motorom, na ler gasu ukopcanim samo u brzinu, jedan covek ne moze da zadrzi rukama (provereno) a mozda ni dva.

nijah:
Ne znam da li je to dovoljan motor za takav brod.
Ali sam samo hteo da kazem da je tu jako bitna stavka Propeler, na koji nekako svi zaboravljaju.

U proracunima se motor i propeler nikako na razdvajaju i to se uvek zajedno odredjuje.
Kod brodskih motora je ta prednost da moze da stane dosta veci propeler, sto je uvek dobro.
Sve to zajedno je ozbiljna racunica, pa ne treba tako olako donositi zakljucke.

poljo:

--- Citat: nijah  06, 04, 2012, 21:35:48 posle podne ---Ne znam da li je to dovoljan motor za takav brod.
Ali sam samo hteo da kazem da je tu jako bitna stavka Propeler, na koji nekako svi zaboravljaju.

U proracunima se motor i propeler nikako na razdvajaju i to se uvek zajedno odredjuje.
Kod brodskih motora je ta prednost da moze da stane dosta veci propeler, sto je uvek dobro.
Sve to zajedno je ozbiljna racunica, pa ne treba tako olako donositi zakljucke.

--- Kraj citata ---
E sad smo ga tek naj....li.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju