Autor Tema: Akumulatori , kabl , osigurac  (Pročitano 11477 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže broker975fx

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
Odg: Akumulatori , kabl , osigurac
« Odgovor #15 poslato: 07, 03, 2012, 18:15:01 posle podne »
Kako dobra stara diskusija jh
Kad je kapetan proračunao da mu treba ni manje ni više 200 ampera na 10 metara 6589 ha ha kgk
E kako smo bili zeleni

nikad dosta struje , trenutno na jedrilici imam 200 ampera ... ince Che je u jednom momentu dogurao na 280 ampera za potrosace i 50 ampera za motor... i opet ni sa tim nisam bio zadovoljan  sha

Ma ok je to ali to su Amper sati u akumulatorima i toga stvarno nikad dosta ali to nema veze sa tim da možeš da povučeš u određenom momentu 200 ampera

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
« Odgovor #16 poslato: 07, 03, 2012, 22:24:47 posle podne »
ljudi kad vas čujem nije mi baš jasno pa ja na reci trošim jedino za frižider eventualno neka led dioda  za osvetljenje i signalizaciju ma ni radio mi ne treba slušam reku.. jbte vi ko trolebuse da imate a ne čamce ..sedi kući pa se okači na Djerdap  k5
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #17 poslato: 07, 03, 2012, 22:47:37 posle podne »
frizider trosi oko 6 ampera...

ako imas olovni akumulator od 180Ah ispraznice ti ga za 10 sati ...

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #18 poslato: 08, 03, 2012, 09:18:04 pre podne »
frizider trosi oko 6 ampera...

ako imas olovni akumulator od 180Ah ispraznice ti ga za 10 sati ...

Kap,
ajd ponovo, ali sa digitronom.

Klasičan akumulator od 180Ah možeš da isprazniš do oko 70% kapaciteta bez posledica = 126Ah

Frižider vuče 6A samo dok mu radi kompresor, što je (odokatvino) 30% vremena sa ne preterano čestim otvaranjem. Čak i da stalno radi kompresor bez isključivanja, frižider za sat vremena izvuče 6Ah iz akumulatora. Što će reći da frižider kome STALNO radi kompresor može da potroši navedeni akumulator za 21 sat. Pod uslovom da je akumulator "svež" i da mu nije značajno smanjen kapacitet od upotrebe i neredovnog / lošeg punjenja.

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
« Odgovor #19 poslato: 08, 03, 2012, 10:28:12 pre podne »
sad kad pokrenusmo temu moj frižider je škrinjica od 30 litara snage 45 wati na krov dodajem i solarnu `dopunu` od 20wati i solarni regler koji kontroliše punjenje akomulatora i pored toga ima izvod za potrošače do 15 ampera koji se mogu kontrolisati programski, tj regler ima deset programskih opcija od gašenja prikačenih potrošača ako napon padne ispod 10,5 volti do mogućnosti da pali ili gasi potrošače kad padne mrak. tako da će na njemu biti frižider pa nek se pali i gasi u skladu sa naponom..motor naravno i on dopunjava kad radi i to mu je to..

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #20 poslato: 08, 03, 2012, 11:08:09 pre podne »

Klasičan akumulator od 180Ah možeš da isprazniš do oko 70% kapaciteta bez posledica = 126Ah

Frižider vuče 6A samo dok mu radi kompresor, što je (odokatvino) 30% vremena sa ne preterano čestim otvaranjem. Čak i da stalno radi kompresor bez isključivanja, frižider za sat vremena izvuče 6Ah iz akumulatora. Što će reći da frižider kome STALNO radi kompresor može da potroši navedeni akumulator za 21 sat. Pod uslovom da je akumulator "svež" i da mu nije značajno smanjen kapacitet od upotrebe i neredovnog / lošeg punjenja.

Pero 70% (to jest 80%)  moze da da samo GEL akumulator, ja sam dao za klasicne olovne akumulatore racunicu posto 90% brodova ima olovne... sto ce reci  30% (barem se tako pominje po netu)

e sad ... posto ja ne znam nikoga da ostavi frizider preko radnih dana ukljucen (osim ako nema struju na pontonu) ukljucice ga u momentu ulaska na brod , sto znaci da ce sigurno 4-5 sati raditi ako ne i vise dok postigne temperaturu ...

@mesechar
potrosnja 45 watti / 12 volti = 3.75 ampera
20watti panel daje realni maximum od 1 Ampera (u piku oko 1.2 ampera u idealnim uslovima) a i to je pod znakom pitanja jer uticu mnogo faktori (polozaj panela, duzina kablova, regler...)

znaci realna postrosnja je minimum 2,75 ampera.... uzmi sad ono gore sto napisah peri ubaci u jednacinu i sve ce ti biti jasno ...

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #21 poslato: 08, 03, 2012, 12:42:44 posle podne »
90% frizidera nije sa kompresorom!
Imaju grejac koji radi non stop(12\220\plin).
Panel od 20w moze da sluzi al samo za ukras.

Van mreže sale.m79

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • www.mojaladja.com
    • Gasa
  • Brod tip: Apic
  • Marina: Smederevo
  • Veličina: 10m
« Odgovor #22 poslato: 08, 03, 2012, 17:00:52 posle podne »
Ovde se prica o klasicnom frizu na 220v

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
« Odgovor #23 poslato: 08, 03, 2012, 21:19:46 posle podne »

........dobro i.... šta  ne razumem   šta si hteo reći

Pero 70% (to jest 80%)  moze da da samo GEL akumulator, ja sam dao za klasicne olovne akumulatore racunicu posto 90% brodova ima olovne... sto ce reci  30% (barem se tako pominje po netu)

e sad ... posto ja ne znam nikoga da ostavi frizider preko radnih dana ukljucen (osim ako nema struju na pontonu) ukljucice ga u momentu ulaska na brod , sto znaci da ce sigurno 4-5 sati raditi ako ne i vise dok postigne temperaturu ...

@mesechar
potrosnja 45 watti / 12 volti = 3.75 ampera
20watti panel daje realni maximum od 1 Ampera (u piku oko 1.2 ampera u idealnim uslovima) a i to je pod znakom pitanja jer uticu mnogo faktori (polozaj panela, duzina kablova, regler...)

znaci realna postrosnja je minimum 2,75 ampera.... uzmi sad ono gore sto napisah peri ubaci u jednacinu i sve ce ti biti jasno ...

.....doobro i ...šta ...motor dodaje još 6ampera ,pa taj frižider mi je radio normalno i bez solarne ploče a ove sezone znači dodajem još desetak sati dnevno po amper i kad sam na brodu i kad nisam akomulatori znači uvek puni

Van mreže gile69

• Zeljan da plovi
  • Oficir sa Malih Voda
  • BG- 483 E Stara centrala, Dorcol
« Odgovor #24 poslato: 08, 03, 2012, 23:58:06 posle podne »
Mali frizider ~30 litara,ako se koristi na gas potrosice bocu 10 kg za ~25 dana.
Jedini je problem gde drzati bocu .