Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Konopci za vezanje
broker975fx:
Sve ovo što ti LSI kaže je teorecki u pravu a praktično koje god od ta dva da izabereš će te držati bez problema jer sa jedne strane taj brotić nije težak a sa druge strane i jedno i drugo sidro sa slike su ozbiljna i dovoljno teška da i ta dva metra lanca će biti sasvim dovoljna. Ono što je kod sidrenja vrlo bitno to je koliko konopa ispustiš jer i 50 kg može da te pomeri ako npr na 1m dubine ispustiš 1,5m. Taj odnos bi trebalo da bude barem 5 dubina a ponekad i više. Što se tiče koje sidro mislim da ti je dunford za tvoju namenu možda praktičniji i bolji. Uzmi samo malo bolji konop i deblji da ne cepaš ruke.
Srecko Sojic:
brokeru ako sam te dobro razumio na dubini od 5m moras da ispustis 25m konopca, je l' tako?
u nekoj holandskoj nautickoj knjizi sdam procitao da se prilikom sidrenja baca i prednje i zadnje sidro...
broker975fx:
--- Citat: Srecko Sojic 14, 03, 2012, 13:58:57 posle podne ---vidim ja da ce biti ono bolje im se pridruzi jer ne mozes da ih pobijedis svakako :-)
sta je bolje uzeti 12V ili 24V akumulator s obzirom da cu i solarne ploce i inverter uzeti? Kapetan rece sve preko 100Ah je dobro
--- Kraj citata ---
To je bila i moja nedoumica-navikao sam se na 12v a sada mi je osnova 24v ali sam skapirao konačno zašto je bolje imati 24v. Recimo sijalica 15w na 12v troši 1.25a a ista ta na 24v troši 0.62a. Gubici struje su manji i slično sa druge strane sve na 24v je skuplje ali se i to da rešiti relativno jeftino sa DC/DC pretvaračem koji sa 24v spušta na 12v. Za elektroniku na brodu je to čak i bolje jer daje stabilnih 12v. Ja sam na kraju napravio 12/24/220v. Samo ne zaboravi da ako hoćeš dve grupe akumulatora i hoćeš 24v onda ti treba 4 akumulatora. Kako god mislim da ti to ne treba i da ti je 12v totalno ok
Srecko Sojic:
posto i dalje ne planirama kamaranje opreme i samo povremenu upotrebu broda mislim da ce 12V biti dovoljno zbog kompatibilnosti ugradnog materijala. znaci 12V sa sto vecom amperazom, solarna ploca i neki manji invertor cisto ako zatreba za nesto
broker975fx:
--- Citat: Srecko Sojic 15, 03, 2012, 08:55:20 pre podne ---brokeru ako sam te dobro razumio na dubini od 5m moras da ispustis 25m konopca, je l' tako?
u nekoj holandskoj nautickoj knjizi sdam procitao da se prilikom sidrenja baca i prednje i zadnje sidro...
--- Kraj citata ---
Da upravo to nije baš kruto taj odnos ide od barem 3 do 7 i može zavisiti od niza stvari, koliko planiraš da usidren ostaneš, pozicije, dna, vremenskih uslova i slično. Po sunčanom danu bez vetra a planiraš da ostaneš pola sata možeš da ispustiš i 3 i 4 dubine. Ako planiraš da ostaneš da spavaš onda ćeš i po najlepšem vremenu ispustiti i više od 7 dubina (i to posebno u početku - skoro da sigurno nećeš mirno spavati 6589)
Videćeš u realnim okolnostima 5 m je već solidno velika dubina za sidrenje i retko kad ćeš se za duže tako sidriti. Neke ok dubine su oko 1,5-2 -3m. Kod sidrenja ti je najbitinije odabir mesta gde se sidriš a to bi trebalo da bude u zavetrinama što dalje od plovnog puta i sl.
Što se tiče dva sidra to je večita tema da ili ne. Mislim da je jedno a dobro bolje rešenje jer je dobro pustiti lađu da se namesti u zavisnosti od vetra. Varijanta i sa krme se radi ako ima dosta plovila u okolini pa bi krug okretanja mogao da dovede do udaranja lađa ali to ima smisla ako su i drugi oborili sidra po krmi. Ove godine sam se samo jednom tako sidrio na spavanju u Porečkoj reci i to samo zato što sam bio uvezan sa još jednim brodićem koji je bio na svom sidru. Sa krme je pušteno još jedno sidro da nas ne okreće i da nam ne zamrsi prednje konope.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju