Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Konopci za vezanje

(1/16) > >>

Srecko Sojic:
pozdrav ladjari

Interesuje me koji konopci su najpogodniji za vezanje camca/brodice/ladje i koja duzina je preporucljiva za nase uslove.

Znam da ce mnogi pomisliti "konopac kao konopac" ali vjerujem da ima razlicitih iskustava sa najlonskim ili konopcima od prirodnog materijala.

Koliko konopaca je preporucljivo imati na camcu i gdje ih treba postaviti?

Eto, jedna nova tema i par novih pitanja od mladjeg retardiranog brata  roll4

STG:
Uf gde bas pitas za konopce?!
Tema nije nova,cak je oko iste bilo X rasprava...
Ima boljih,losijih,ako ih menjas redovno,tj koristis dok ima smisla,onda neces imati problema koje god da kupis,i nikada ih neces imati dovoljno.
Znaci raznih duzina,debljina,za vezivanje,na kratko,na dugo,za sidrenje,za vucu,za vesanje... jh jh

Srecko Sojic:
jbg gorance to sam znao i sam  m5

kao sto vec navedoh ja sam mladji retardirani brat i totalni arhiduduk za brodoopremu. ne mogu otici u prodavnicu i kupiti 200m konopca razlicitih kalibara debljina i duzina

zar ne postoji neka osnova bar majku mu? ono na fazon:
1.) laneni konopac 20m debljine 20mm za vezanje na dugo postavljase uglavnom na pramac,
2.) najlonski konopac 2m debljine 15mm za kratko vezanje
3.) laneni konopac 15m debljine 50mm za sidro
4.) itd itd

il da ja ipak kupim tonu konopca pa da to razvucem okolo  4587

LSI:

--- Citat: Srecko Sojic  12, 03, 2012, 11:08:12 pre podne ---pozdrav ladjari

Interesuje me koji konopci su najpogodniji za vezanje camca/brodice/ladje i koja duzina je preporucljiva za nase uslove.

Znam da ce mnogi pomisliti "konopac kao konopac" ali vjerujem da ima razlicitih iskustava sa najlonskim ili konopcima od prirodnog materijala.

Koliko konopaca je preporucljivo imati na camcu i gdje ih treba postaviti?

Eto, jedna nova tema i par novih pitanja od mladjeg retardiranog brata  roll4

--- Kraj citata ---

Na ovom forumu su se mnoga koplja polomila u raspravama oko konopaca. Dosta vremena ćete provesti pretražujući stare teme.
Mislim da je najjednostavnije (ako ste iz Beograda ili bliže okoline) da odete do prodavnice našeg prijatelja Buse2 (Saša) koja se nalazi na Zemunskom keju, na uglu kod pijace.
Saša ili sin, David, rado će Vam pomoći jer imaju veliki broj različitih konopaca, raznih po vrsti, debljini i kvalitetu.
Sami ćete odlučiti koji kvalitet ste spremni da platite a oni mogu da pomognu preporukama oko toga koja debljina i dužina za koju namenu...

I još nešto, nemojte da se iznenadite ako se posle moje poruke pojavi niz komentara na račun kvaliteta Businih konopaca - dešavalo se to i ranije. Ja mogu da Vam kažem da dosta nas ima konopce koje smo kupili kod njega. Ako su pravilno odabrani i ako se koriste kako treba, to su sasvim dobri i upotrebljivi konopci.

STG:
Osnove nema,mudrovanja ima koliko neces.  6589
Napravis par konopaca za mesto gde ti stoji camac,napravis ih na merku i oni uvek ostaju tu gde treba.
Nabavis,npr par konopa po 20m,isto tako po 10m i mirna ti glava.
Oko ovoga moze mnoooogo da se mudruje,u sta ces se i sam uveriti,redovno menjaj kanape,imaj ih i vise nego sto mislis da ti treba i sve je ok.
U malom camcu bez kabine imam nacet bunt od 100m,i jos negde oko 20 raznih kanapa.Dva sidra,lanac kao predvez,po 15ak metara konpa na sidrima i sve to na malom camcu...KONOPA NIKAD DOSTA.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju