Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Konopci za vezanje

<< < (10/16) > >>

Srecko Sojic:
evo da se pohvalim odmah

nabavio sam dva sidra. jedno ralo od 25kg sa 2m lanca i jedan dunford oko 15-20kg sa 2m lanca sve naravno polovno ali u odlicnom stanju.
pre nego sto vam kazem koliko sam to platio interesuje me koliko bi to vrijedilo realno  roll4

LSI:
Srećko Šojiću,

Lanac koji se kači na sidro treba da bude dosta duži od ta dva metra.
Funkcija tog lanca nije ukrasna nego da polugu sidra drži u oborenom položaju, priljubljenu uz dno, kako bi se sprečilo da vodena struja podigne sidro i otkači ga.
Treba imati u vidu i potrebnu dužinu konopca za sidrenje.

Ja znam da, kada sam se raspitivao o sidrima, došao sam do zaključka da je meni, za moj mali i laki čamac, za "mačak" sidro od 4 kg potrebno 5 metara lanca i najmanje 20 m konopca za sidrenje u vodama dubine do 5 m.

Ima na ovom sajtu sigurno pozvanijih od mene, sa većim iskustvom i boljim poznavanjem nautike i ovakvih stvari, pa bi bilo dobro da daju svoj komentar.

Srecko Sojic:
Hvala na savjetu LSI

svakako cu postaviti veci lanac na oba sidra i bar 50m sidrenog konopca kako je ranije savjetovano.

koji sidro je bolje koristiti kao primarni; ralo ili dunford posto cu imati oba? ralo je oko 20kg a dunford je oko 15.

LSI:
Direktan odgovor na ovo pitanje ne bih da dajem - to bih prepustio "kvalifikovanijima" i iskusnijima.

Sidrenje je važno i bitno za bezbednost na vodi. Vrstu i težinu sidra treba izabrati imajući u vidu razne faktore. Po meni, najvažniji su težina plovila, vrsta podloge na mestu sidrenja i brzina vodenog toka.

Imam dosta literature koja se bavi sidrima i sidrenjem ali svi ti dokumenti su dosta veći od formata koji možemo ovde na forumu da postavimo kao priloge porukama.
Zato ću biti slobodan da iskoristim Vašu e-mail adresu da Vam pošaljem informaciju o uporednom testu nekoliko vrsta različitih tipova sidra i još po nešto na ovu temu, a Vi ćete nakon što to pogledate i uzmete u obzir i neke druge preporuke naših koelga sa foruma, morati sami da izaberete svoju dobitnu kombinaciju.

Srecko Sojic:
jos jednom hvala LSI, s obzirom na autenticnost fotografija mogli bi da predjemo i na per tu, bar sa Vase strane

naravno da mozete korititi mail adresu za slanje svih podataka vezanih za plovidbu i plovila

sto se parametara tice
- tezina plovila oko 1500kg
- brzina toka, zavisi od Save
- podloga, vjerovatno debeo mulj

roll4

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju